Lefolytatják a Trump elleni eljárást


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Egyesült Államok Képviselőháza hétfőn este adta át a Szenátusnak a Donald Trump elleni vádemelés eljárás kezdeményezését, megalapozva ezzel az egykori amerikai elnök ügyének tárgyalását.

Alig több mint egy év alatt másodszor indít impeachment eljárást a Képviselőház kilenc kilenc tagja Trump ellen. A mostani eljárásra a Capitoliumban tartott ünnepélyen néhány hete kitört erőszak miatt került sor, amelynek során a tömeg megostromolta az épületet, eközben többen meghaltak.

Jamie Raskin, a Trump felelősségre vonásáért felelősképviselő és alkotmányjogász, hivatalosan értesítette a 100 tagú Szenátust arról, hogy készek vezetni a volt elnök ügyét, majd hangosan felolvasta [az impeachmentre vonatkozó] cikket.

„Donald John Trump súlyos bűncselekményeket és vétségeket követett el azáltal, hogy erőszakra buzdított az Egyesült Államok kormánya ellen” – mondta, miközben a szenátorok némán hallgatták. A Képviselőház a Donald Trump elleni vádemelésről szóló cikkelyt juttatta el a Szenátushoz.

Noha a vád kézbesítése és hivatalos felolvasása a Trump elleni második impeachment eljárás kezdetét jelenti, amelyre még soha nem volt példa az Egyesült Államok történelmében, a Szenátus vezetői a múlt héten megállapodtak abban, hogy két héttel késleltetik az eljárást, így a jut idő a Joe Biden által kormányzati posztra jelöltek megvizsgálására, közben pedig Trump védelme is felkészülhet.

Biden hétfőn azt mondta a CNN-nek, hogy a Trump elleni impeachmentet akkor is végig kell vinni, ha csekély az esély arra, hogy a republikánusok az elítélik őt. Ennek ellenére az időzítés biztosítja, hogy Biden elnökségének kezdeti heteiben Trump felelősségre vonása álljon a középpontban, aki Twitter-fiókjától megfosztva a Fehér Házból való múlt heti távozása óta feltűnően csendben maradt.

Raskin hétfői nyilatkozata alapján az impeachmentet vezető képviselők készek voltak „elsöprő bizonyítékokat bemutatni”, amely szerint Trump beszéde felbujtás volt a Fehér Ház melletti tüntetésen résztvevő támogatóinak, amelynek során „pokoli harcra” kérte őket, majd ezt követte az [Capitolium elleni] erőszakos támadás.

Trump első impeachment tárgyalásától eltérően Patrick Leahy szenátor, a Szenátus rangidős szenátora elnökölt, és ő látta el a legutóbb John Roberts főbíró által betöltött szerepet. Az amerikai alkotmány egyértelműen kimondja, hogy a legfelsőbb bíróság legfőbb bírája felügyeli az elnök elleni vádemelési eljárást, nem rendelkezik arról, hogy ki vezesse a volt elnökök elleni eljárást. Leahy, a vermonti demokrata szenátor csak a közelmúltban nyerte vissza a többségi párt leghosszabb ideje dolgozó szenátorának fenntartott címet, miután az év elején a demokraták átvették az irányítást a Szenátus felett. Az év elején Leahy demokrata kollégáit támogatva csatlakozott Trump elítéléséhez a hatalommal való visszaélés és a Kongresszus akadályozásának vádjában.

Leahy hétfői nyilatkozatában megfogadta, hogy „nem térek el azon alkotmányos kötelezettségeitől, hogy a tárgyalást igazságosan, az alkotmánnyal és a törvényekkel összhangban intézzem”.

A Szenátus akkor fogadta az impeachment megindítását, amikor a republikánusok konferenciája megosztott volt arról, hogy el kell-e ítélni Trumpot az Egyesült Államok Capitoliuma elleni január 6-i támadásokért, amely öt ember halálát okozta. Trump első tárgyalásával ellentétben a republikánusok kevésbé hevesen védték. Mitt Romney szenátor azt mondta, szerinte Trump felelősségre vonható a tetteiért, valamint Mitch McConnell, képviselő is nyitott volt Trump elítélésére, miután hetek óta alaptalan kampányt folytatott a választási veresége megkérdőjelezése érdekében. De csak egy maroknyi republikánus szenátor volt nyitott Trump elítélésére, aki a legkisebb népszerűségi mutatóval távozott elnöki posztjáról, de a republikánus szavazók között továbbra is erős támogatottsága van. A legtöbb republikánus szenátor nem volt hajlandó foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy Trump elkövetett-e az impeachment tárgyává tett cselekményt. Ehelyett kifogásolták magának az eljárásnak a természetét, azzal érvelve, hogy a Szenátusnak nincs alkotmányos jogköre az elnök elítélésére, ha már távozott hivatalából. Néhányan úgy nyilatkoztak, hogy szavazást fognak kezdeményezni az impeachment teljes elutasítása érdekében, bár a sikerre kevés az esély. Az impeachmenttel szembeni egyre növekvő ellenállás annak a jele, hogy sok republikánus továbbra sem hajlandó elítélni Trumpot. A demokratáknak további 17 republikánus szenátor támogatására lenne szüksége Trump elítéléséhez.

Ha elítélik, a Szenátus azután szavazhat a hivatalától való megfosztásról. A Képviselőház még január elején, szavazott az impeachment megindításáról, pontosan egy héttel a Capitolium ostroma után. Tíz republikánus képviselő csatlakozott a demokratákhoz, hogy Trump ellen „súlyos bűncselekmények és vétségek” miatt indítsák meg az impeachmentet, és ezzel ő lett az amerikai történelem első elnöke, akivel szemben kétszer kezdeményezték az eljárást.

Ahogy telt az idő és Trump elvonult színről, a republikánus harag is elhalványult vele szemben. Az ostrom utáni órákban Lindsey Graham szenátor, Trump egyik erős szövetségese dühödten ítélte el az elnök cselekedeteit. De az azóta eltelt hetekben a dél-karolinai szenátor már a felelősségre vonás ellen érvelt hevesen, és összehozta Trumpot egy ügyvéddel, aki képviseli őt a közelgő perben.

Múlt vasárnap az NBC-n szerepelt Mike Rounds a dél-dakotai republikánus szenátor, aki „vitás kérdésnek” nevezte az impeachment eljárást, mert az nem vezethetett Trump tisztségétől való megfosztásához.

Butaságnak és „kontraproduktívnak” nevezte a tárgyalást a floridai Marco Rubio is, aki azt nyilatkozta, hogy az első adandó alkalommal megszavazza az eljárás befejezését.

A Szenátus többségi vezetője, Chuck Schumer hétfői beszédében elutasította azt a logikátlan érvelést, kijelentve, hogy „semmi értelme annak, hogy egy elnök – vagy bármely tisztviselő – elfogadhatatlan bűncselekményt követhet el hazánk ellen, majd megakadályozhatja a Kongresszus általi felelősségre vonást azzal, hogy egyszerűen lemond a hivataláról, anélkül, hogy elszámoltatható és a jövőbeli tisztségek betöltésétől eltiltható lenne”. ”

Az impeachment meg fog történni” – zárta le Schumer. „Minden bizonnyal és egyértelműen alkotmányos lesz az eljárás. Ha a volt elnököt elítélik, szavazunk arról, hogy eltiltsák őt a leendő tisztségeitől. ”

(theguardian.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. december 5.

A megújuló energia támogatásának főbb kérdései

Az EUB egy lett jogvita nyomán a többletvillamos-energia értékesítési díjának megállapítását érintő esetleges (vélt vagy valós) állami támogatás kérdésében hozott döntést.

2023. november 28.

Árdrágító versenyjogsértés – Mikor perelhet az EU-s károsult?

A tagállamok és az EU versenyjogi rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatos uniós irányelv időbeli hatályának problematikájáról, az ezen alapuló kártérítési kerestek jogszerűségéről döntött a luxembourgi bíróság. Az ítélet számos hasonló, a nemzeti bíróságok előtt zajló ügyben is irányadó lehet.

2023. november 21.

Ha van kendője az a baj, ha nincs, az – Burka az iskolában

A szerző az alábbi cikkében az iskolai fejkendő hordásról szóló németországi vitáról értekezik. A Szövetségi Alkotmánybíróság két évtizede ítéletet hozott a muszlim fejkendő ügyében. A társadalmi konfliktus azonban azóta is tart. Nemrégiben egy berlini döntés korbácsolta fel az indulatokat.