Mégis fotózhatók az intézkedő rendőrök Koronavírus


Teljesen átdolgozzák a nagy vitát kiváltó francia törvényjavaslatot, amely szerint a rendőri intézkedésről nem lehet tudósítani és a rendőrök képmását nem lehet azonosítható módon közzétenni. A törvényjavaslattal szembeni tiltakozásokat egy fekete férfit ért rendőri bántalmazás váltotta ki.


Hatalmas tiltakozásokat szerveztek a múlt szombaton Franciaországban a törvényjavaslat 24. cikke ellen, amely azt szabályozná, hogy a rendőrökről készült videófelvételeket és fényképeket milyen szabályok alapján lehet közzétenni.

A tiltakozók szerint az új törvény megakadályozhatja a rendőri brutalitás áldozatainak jogérvényesítését.

Korábban négy rendőr ellen indult büntetőeljárás, akik bántalmazták Michel Zecler fekete zenei producer Párizsban. A támadás a hónap elején a producer stúdiójában történt, amelyről a a videót a múlt héten tették közzé.

Christophe Castaner, Emmanuel Macron parlementi frakcióvezetője elmondta, hogy a törvényjavaslat a 24. cikkét “teljesen átdolgozzák, és ezt az új verziót nyújtják be a Parlamentnek”. “Tudjuk, hogy továbbra is sokan kételkednek a szabályozásban” – nyilatkozta a volt belügyminiszter -, de a törvény célja nem a sajtószabadság vagy a nyilvánosság csökkentése. “A 24. cikk semmilyen módon nem befolyásolta volna az nemrég napvilágot látott képek terjesztését” – tette hozzá.

A tüntetők szerint az alsóház által a múlt héten elfogadott törvényszöveg, megvédené a bántalmazást elkövető rendőröket a zaklatásoktól és a közösségi médiában tapasztalható felháborodástól. A kritikusok szerint nem szabad gátolni a média szabadságát és az állampolgárok jogát a rendőri intézkedés rögzítésére, mivel a francia rendőrséget az állítólagos rasszizmus miatt szigorúan ellenőrizni kell.

A törvényjavaslat ellen tüntetők egy csoportja szombaton Párizsban összecsapott a rendőrökkel. A 24. cikk bűncselekménynek minősíti a szolgálatban lévő rendőrök fotóinak közzétételét, ha annak célja, a rendőrök bántalmazása.

A javaslat szerint a képeket jogellenesen közzétevők egy év börtönnel és 45,000 euró pénzbírsággal sújthatók.

A Zecler-ügyben gyanúsított négy rendőr ellen “hatósági eljárásban elkövetett szándékos bántalmazás miatt” emeltek vádat – közölték igazságügyi források hétfőn a francia sajtóval.

Két rendőrt előzetes letartóztatásba helyeztek.

A Loopsider híroldal által csütörtökön közzétett biztonsági kamerafelvételek azt mutatják, hogy Zecler urat november 21-én három rendőrtiszt ütötte-rúgta néhány percig a párizsi stúdiójában. A felvételeken később az látható, hogy negyedik társuk könnygáz-gránátot dob ​​az épületbe. Az eset állítólag úgy kezdődött, hogy a rendőrök és Zecler között vita alakult ki, mert a 41 éves producer állítólag nem viselt arcmaszkot, pedig a koronavírus járvány miatt ez előírás volt.

Zecler úr sérüléseit össze kellett varrni, és szerinte faji bántalmazást követtek el a rendőrök. A “hivatalos eljárásban elkövetett szándékos bántalmazás” vád mellett mind a négy rendőrtisztet okirathamisítással is megvádolták. Az okirathamistás a benyújtott rendőrségi jelentésekre vonatkozik, amely szerint Zecler úrnak “erős kannabisz szaga” volt, és ellenállt a rendőri intézkedésnek.

Az ügyészség szerint a rendőrtisztek beismerték, hogy a Zecler úrral szemben alkalmazott erőszak indokolatlan volt, de szerintük pánikból cselekedtek, mert Zecler úr ellenállt a stúdió szűk bejáratánál.

Az ügyészek indítványozták, hogy három rendőrt helyezzenek előzetes letartóztatásba, azért hogy megakadályozzák a vádlottak összebeszélését. A bíróság azonban csak két vádlott esetében találta indokoltnak az előzetes letartóztatást.

Többek között a világbajnok francia labdarúgó válogatott tagjai és más közéleti személyiségek is tiltakozásukat fejezték ki a felvételek miatt.

Emmanuel Macron elnök “elfogadhatatlannak” és “szégyenteljesnek” minősítette az esetet, gyors kormányzati intézkedéseket igérve a rendőrség és az állampolgárok közötti bizalom helyreállítása érdekében.

Macron elnök állítólag dühösen fogadta, hogy a kormány rosszul kezelte a biztonsági törvényjavaslattal kapcsolatos állampolgári reakciókat – írja a BBC Hugh Schofield Párizsból.

Macron elnök magához kérette a miniszterelnököt, a belügyminisztert és az igazságügyi minisztert, valamint parlamenti pártjának vezetőit és állítólag komoly „fejmosást” kaptak.

(bbc.com)
Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Minden olasz munkavállalónak védettnek kell lennie

Az olasz kormány csütörtökön fogadta el a világ legszigorúbb koronavírus-elleni intézkedéseit, amely minden munkavállaló számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védettség igazolását, a negatív tesztet vagy a fertőzésből való gyógyulást.

2021. szeptember 16.

Magyarország megsértette a külföldiek kollektív kiutasításának tilalmát

Az ügy középpontjában a magyar államhatárról szóló törvény által bevezetett “feltartóztatás és átkísérés” intézkedés áll, amely felhatalmazást nyújtott a rendőrség számára, hogy a Magyarország területén illegálisan tartózkodó külföldi állampolgárokat határozat nélkül a határkerítés külső oldalára (a szerb határra) szállítsa. Az eljárás során Magyarország megsértette a kollektív kiutasítás tilalmát, mivel egyedi határozat hiányában a kérelmezőt, magatartásától függetlenül, 11 társával együtt kitoloncolta anélkül, hogy valódi és hatékony módot biztosított volna számukra a Magyarországra való beutazásra, illetve a megfelelő jogorvoslatra.