Mégsem vízálló az iPhone?

Az olasz versenyhatóság 10 millió euró bírságot szabott ki az Apple-re, mert a cég megtévesztette a fogyasztókat az iPhone vízállóságával kapcsolatban.


Az olasz versenyhatóság (AGCM) szerint az Apple állításait a valós körülmények között végzett tesztek nem igazolták. Az iPhone készülékek csak tiszta víz esetén, laboratóriumi körülmények között teljesítették a gyártó által ígérteket. Az AGCM felhívta a figyelmet, hogy az Apple a vízállósági állításai ellenére nem téríti meg vízkárokat, tisztességtelen gyakorlat. Az Apple reklámja azt ígérte, hogy az iPhone készülékek akár 4 méter mélységig és 30 percig vízállóak. A cég a megtévesztő állításokat több éven át, az iPhone 8-tól az iPhone 11-es sorozatig reklámozta.

A fogyasztók számára nem derült ki, hogy az állítások csak szigorúan ellenőrzött körülmények között felelnek meg a valóságnak – állapította meg a hatóság, amely úgy ítélte meg, hogy a reklám – amelyben az iPhone vízzel érintkezik – félrevezető volt. Az Apple ugyan apró betűvel feltüntette, hogy a felhasználók ne ússzanak vagy fürdőzzenek az iPhone készülékekkel, és hogy a vízkárokra nem terjed ki a garancia.

Az olasz hatóság szerint a vízkárokért való garanciavállalás kizárása sérti a fogyasztói törvénykönyv 24. és 25. cikkét, így “agresszív kereskedelmi gyakorlatnak” és “kényszerítésnek, illetve jogellenes befolyásolásnak” minősül.

Az AGCM szerint jogsértő, hogy a garancia pont egy olyan tulajdonságra nem vonatkozik, amely a termék reklámjának egyik hangsúlyos eleme. Az AGCM szerint az Apple gyártói garanciájának apró betűs részével a cég nem kerülheti meg az alapvető kötelezettségeit, ha egy termék nem teljesíti a hirdetésben írtakat. Az Apple-re 5 millió eurós fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki.

(bbc.com)Kapcsolódó cikkek:


A Tanács aktualizálta a szabad mozgás korlátozásáról szóló ajánlást
2021. június 22.

A Tanács aktualizálta a szabad mozgás korlátozásáról szóló ajánlást

„A Tanács módosította egy korábbi ajánlását, amely koordinált megközelítést javasol a szabad mozgásnak a Covid19-világjárvány miatti korlátozására vonatkozóan. Az aktualizált változat a változó járványügyi helyzetet, a folyamatban lévő oltási kampányokat és az uniós digitális Covid-igazolvány elfogadását tükrözi.

Véleménynyilvánítás szabadsága az újságírás tükrében
2021. június 17.

Véleménynyilvánítás szabadsága az újságírás tükrében

A médiaért és az információs társadalomért felelős európai miniszterek megállapodtak abban, hogy számos intézkedést hajtanak végre a szólásszabadság legsürgetőbb kihívásainak kezelése érdekében, ideértve az újságírók biztonságának növelését, a mesterséges intelligencia (AI) és a digitalizáció hatásának szabályozását a médiában és az információs környezetben a véleménynyilvánítás szabadságával kapcsolatban.

Kórházi dolgozóknak kötelező a vakcina?
2021. június 17.

Kórházi dolgozóknak kötelező a vakcina?

A texasi szövetségi bíróság elutasította annak a 117 kórházi dolgozónak a keresetét, akik beperelték a Houston Methodist Kórházat, mert minden alkalmazottja számára kötelezővé tette a koronavírus elleni védőoltást.

Az Európai Unió Tanácsa az igazságszolgáltatás digitalizációjáról
2021. június 17.

Az Európai Unió Tanácsa az igazságszolgáltatás digitalizációjáról

„A Tanács ma jóváhagyta az e-CODEX-rendszerről szóló rendeletre vonatkozó általános megközelítést. E rendszer fő célja, hogy javítsa az illetékes igazságügyi hatóságok közötti, határokon átnyúló kommunikáció hatékonyságát, és megkönnyítse a polgárok és a vállalkozások számára az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést.