Mégsem vízálló az iPhone?


Az olasz versenyhatóság 10 millió euró bírságot szabott ki az Apple-re, mert a cég megtévesztette a fogyasztókat az iPhone vízállóságával kapcsolatban.


Az olasz versenyhatóság (AGCM) szerint az Apple állításait a valós körülmények között végzett tesztek nem igazolták. Az iPhone készülékek csak tiszta víz esetén, laboratóriumi körülmények között teljesítették a gyártó által ígérteket. Az AGCM felhívta a figyelmet, hogy az Apple a vízállósági állításai ellenére nem téríti meg vízkárokat, tisztességtelen gyakorlat. Az Apple reklámja azt ígérte, hogy az iPhone készülékek akár 4 méter mélységig és 30 percig vízállóak. A cég a megtévesztő állításokat több éven át, az iPhone 8-tól az iPhone 11-es sorozatig reklámozta.

A fogyasztók számára nem derült ki, hogy az állítások csak szigorúan ellenőrzött körülmények között felelnek meg a valóságnak – állapította meg a hatóság, amely úgy ítélte meg, hogy a reklám – amelyben az iPhone vízzel érintkezik – félrevezető volt. Az Apple ugyan apró betűvel feltüntette, hogy a felhasználók ne ússzanak vagy fürdőzzenek az iPhone készülékekkel, és hogy a vízkárokra nem terjed ki a garancia.

Az olasz hatóság szerint a vízkárokért való garanciavállalás kizárása sérti a fogyasztói törvénykönyv 24. és 25. cikkét, így “agresszív kereskedelmi gyakorlatnak” és “kényszerítésnek, illetve jogellenes befolyásolásnak” minősül.

Az AGCM szerint jogsértő, hogy a garancia pont egy olyan tulajdonságra nem vonatkozik, amely a termék reklámjának egyik hangsúlyos eleme. Az AGCM szerint az Apple gyártói garanciájának apró betűs részével a cég nem kerülheti meg az alapvető kötelezettségeit, ha egy termék nem teljesíti a hirdetésben írtakat. Az Apple-re 5 millió eurós fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki.

(bbc.com)
Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Minden olasz munkavállalónak védettnek kell lennie

Az olasz kormány csütörtökön fogadta el a világ legszigorúbb koronavírus-elleni intézkedéseit, amely minden munkavállaló számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védettség igazolását, a negatív tesztet vagy a fertőzésből való gyógyulást.

2021. szeptember 16.

Magyarország megsértette a külföldiek kollektív kiutasításának tilalmát

Az ügy középpontjában a magyar államhatárról szóló törvény által bevezetett “feltartóztatás és átkísérés” intézkedés áll, amely felhatalmazást nyújtott a rendőrség számára, hogy a Magyarország területén illegálisan tartózkodó külföldi állampolgárokat határozat nélkül a határkerítés külső oldalára (a szerb határra) szállítsa. Az eljárás során Magyarország megsértette a kollektív kiutasítás tilalmát, mivel egyedi határozat hiányában a kérelmezőt, magatartásától függetlenül, 11 társával együtt kitoloncolta anélkül, hogy valódi és hatékony módot biztosított volna számukra a Magyarországra való beutazásra, illetve a megfelelő jogorvoslatra.