Mégsem vízálló az iPhone?

Az olasz versenyhatóság 10 millió euró bírságot szabott ki az Apple-re, mert a cég megtévesztette a fogyasztókat az iPhone vízállóságával kapcsolatban.


Az olasz versenyhatóság (AGCM) szerint az Apple állításait a valós körülmények között végzett tesztek nem igazolták. Az iPhone készülékek csak tiszta víz esetén, laboratóriumi körülmények között teljesítették a gyártó által ígérteket. Az AGCM felhívta a figyelmet, hogy az Apple a vízállósági állításai ellenére nem téríti meg vízkárokat, tisztességtelen gyakorlat. Az Apple reklámja azt ígérte, hogy az iPhone készülékek akár 4 méter mélységig és 30 percig vízállóak. A cég a megtévesztő állításokat több éven át, az iPhone 8-tól az iPhone 11-es sorozatig reklámozta.

A fogyasztók számára nem derült ki, hogy az állítások csak szigorúan ellenőrzött körülmények között felelnek meg a valóságnak – állapította meg a hatóság, amely úgy ítélte meg, hogy a reklám – amelyben az iPhone vízzel érintkezik – félrevezető volt. Az Apple ugyan apró betűvel feltüntette, hogy a felhasználók ne ússzanak vagy fürdőzzenek az iPhone készülékekkel, és hogy a vízkárokra nem terjed ki a garancia.

Az olasz hatóság szerint a vízkárokért való garanciavállalás kizárása sérti a fogyasztói törvénykönyv 24. és 25. cikkét, így “agresszív kereskedelmi gyakorlatnak” és “kényszerítésnek, illetve jogellenes befolyásolásnak” minősül.

Az AGCM szerint jogsértő, hogy a garancia pont egy olyan tulajdonságra nem vonatkozik, amely a termék reklámjának egyik hangsúlyos eleme. Az AGCM szerint az Apple gyártói garanciájának apró betűs részével a cég nem kerülheti meg az alapvető kötelezettségeit, ha egy termék nem teljesíti a hirdetésben írtakat. Az Apple-re 5 millió eurós fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki.

(bbc.com)Kapcsolódó cikkek:


Lefolytatják a Trump elleni eljárást
2021. január 27.

Lefolytatják a Trump elleni eljárást

Az Egyesült Államok Képviselőháza hétfőn este adta át a Szenátusnak a Donald Trump elleni vádemelés eljárás kezdeményezését, megalapozva ezzel az egykori amerikai elnök ügyének tárgyalását.

A digitális társadalom olvasatai – X.
2021. január 27.

A digitális társadalom olvasatai – X.

Alábbi cikksorozatában a szerző a digitális társadalom különböző aspektusait tárja elénk, igyekezve lényegre törően bemutatni szerkezetének fontosabb csomópontjait, és összegezni a tudásrendszerek, az internet, a mesterséges intelligencia, a hálózati társadalmak fontosabb, a jogalakulás szempontjából releváns mozgásait. Ezúttal azt elemzi, a mesterséges intelligencia miként jelenik meg a jog közegében.

Többszörös Egyezménysértés a majdani tüntetéseken
2021. január 26.

Többszörös Egyezménysértés a majdani tüntetéseken

Az EJEB több cikk megsértését is megállapította, illetve feltárta, hogy az ukrán hatóságok a mai napig nem végeztek független és hatékony vizsgálatot a rendfenntartó erők és magánbiztonsági cégek által elkövetett bűncselekmények kivizsgálására.

Egy Facebook oldal “elrablásának” története
2021. január 21.

Egy Facebook oldal “elrablásának” története

A bizarr történet jól mutatja, hogy a Facebook-csoportok, amelyek egykor központi szerepet játszottak a közösségi médiacég azon törekvésében, hogy a tartalommoderálás nehéz részét a felhasználókra terheljék, hogyan vált egyre inkább a cég problémáinak fő forrásává.