Megsemmisítették a munkavállalók kötelező oltását az USA-ban Koronavírus


Az USA legfelsőbb bírósága megsemmisítette azt a rendeletet, amely a 100 főnél többet foglalkoztató cégeknél kötelezővé tette volna az oltást, viszont jóváhagyta az egészségügyi dolgozók kötelező oltását,


A legfelsőbb bíróság csütörtökön megtiltotta a Biden-kormány rendeletének alkalmazását, amely arra kötelezné a nagyvállalatok alkalmazottait, hogy oltassák be magukat a COVID-19 ellen, vagy hetente teszteljék őket, és munka közben kötelező lenne maszkot viselniük.

Ugyanakkor a legfelsőbb bíróság elfogadta a kormány azon rendelkezését, hogy a legtöbb egészségügyi dolgozó számára kötelezővé teszi a védőoltást.

A legfelsőbb bíróság konzervatív többsége arra a következtetésre jutott, hogy a Biden kormány túllépte hatáskörét azzal, hogy a Munkahelyi Biztonsági és Egészségügyi Hivatal (OSHA) kötelező védőoltásra és tesztelésre vonatkozó előírását kötelezővé akarta tenni a legalább 100 alkalmazottat foglalkoztató amerikai vállalkozásokra. Az intézkedés több mint 80 millió embert érintett volna. „Az OSHA még soha nem írt elő ilyen kötelezettséget és a Kongresszus sem. Valójában, bár a Kongresszus jelentős jogszabályokat fogadott el a COVID-19 világjárvány kezelésére, elutasította az OSHA által kihirdetetthez hasonló intézkedések meghozatalát” – írták a konzervatívok egy aláírás nélküli véleményben.

A legfelsőbb bíróság három liberális tagja eltérően azzal érvelt, hogy a bíróság volt az, aki túllépte hatáskörét az egészségügyi alkalmazottakra vonatkozó rendelkezések jóváhagyásával. „A bíróság a hatáskörén kívül és jogalap nélkül eljárva hatályon kívül helyezte a munkahelyi egészségügyi veszélyhelyzetekre való reagálásért felelős kormánytisztviselők döntését” – fogalmaztak Stephen Breyer, Elena Kagan és Sonia Sotomayor bírók közös véleményükben.

Amikor az OSHA-szabályt kidolgozták, a Fehér Ház tisztviselői számítottak a jogi kihívásokra és néhányan kételkedtek abban, hogy képesek lesznek ezeknek megfelelni.

Az Biden kormány továbbra is sikernek tekinti a szabályt, mivel már most is emberek millióit késztette arra, hogy beoltsák magukat, és a magánvállalkozások teljesítsék saját követelményeiket, amelyeket nem érint a jogi szabályozás.

Mindkét szabályt megtámadták a republikánusok által vezetett államok. Ezen túlmenően az üzleti csoportok az OSHA vészhelyzeti rendeletet támadták, mivel ez túl nagy költségeket okozott volna, és valószínűleg arra késztette a munkavállalókat, hogy olyan időszakban mondjanak fel a munkahelyükön, amikor már amúgy is nehéz új alkalmazottakat találni.

Az egészségügyi dolgozókra vonatkozó kötelezettség, amelyet a legfelsőbb bíróság elfogadott lehetővé teszi gyakorlatilag az ország összes egészségügyi dolgozójának kötelező beoltását.

A rendelet azokra az egészségügyi szolgáltatókra vonatkozik, amelyek szövetségi Medicare vagy Medicaid támogatásban részesülnek, ez potenciálisan 76 000 egészségügyi intézményt, valamint otthoni egészségügyi szolgáltatókat érinthet. A szabály orvosi és vallási mentességre ad lehetőséget.

Korábban Biden elnök bejelentette, hogy 1000 katonai egészségügyi dolgozót küld a kórházakba és egészségügyi intézményekbe – illetve, hogy további 500 milliós otthoni Covid-tesztet kíván vásárolni.

Az egészségügyi katonák a jövő héten kezdik meg a munkát az USA egyes tagállamaiban, miközben egyre több a megbetegedés, amelyeket nagyrészt az Omicronnak tulajdonítanak.

A héten a kormány egyik vezető tisztviselője elismerte, hogy valószínű, hogy a legtöbb amerikai megfertőződik majd a koronavírussal. Kedden az Egyesült Államokban rekordszámú kórházi kezelést regisztráltak a COVID-19 miatt, mivel a napi fertőzések száma meghaladta az 1,35 milliót. Az országszerte tapasztalható tesztkészlet-hiány továbbra is hátráltatja az Omicron ellenőrzésére irányuló erőfeszítéseket, de megjelent egy statisztika, amely arra utal, hogy az Omicron az USA északkeleti részén terjedhet a legjobban.

A New York Times jelentése szerint New Yorkban az új megbetegedések száma enyhült az elmúlt napokban, míg New Jerseyben és Marylandben enyhén csökkent a fertőzések száma. „Minden eset túl sok, de ha figyeljük a trendet, akkor úgy tűnik, hogy túllépünk a tetőzésen” – fogalmazott Kathy Hochul, New York kormányzója tájékoztatójában.

„Nem értük el a végét, de felcsillant a remény, amelyre égetően szükségünk van.” Csütörtökön a Fehér Házban Biden elnök bejelentette, hogy kormánya 1 milliárd otthoni tesztkészletek szerez be, amely duplája a tervezettnek és, amelyeket ingyenesen szállítanak ki az amerikaiaknak.

A Fehér Ház bejelentette, hogy decemberben vásárolt 500 millió tesztet, de ezek a tesztek még kiosztásra várnak. „Tudom, hogy mindannyian csalódottak vagyunk, amikor belépünk az új évbe” – fogalmazott Biden elnök, és megjegyezte, hogy a vírusos esetek száma új csúcsot ért el.

De ragaszkodott ahhoz, hogy ez továbbra is „az oltatlanok járványa”. Biden elnök elmondta, hogy a jövő héten indul egy weboldal, ahol az emberek teszteket kérhetnek. Az elnök azt is bejelentette, hogy kormánya most először tervezi, hogy ingyenesen elérhetővé tegye a legjobb minőségű N95-ös maszkokat, amelyek a leghatékonyabbak a vírus terjedésének megakadályozásában.

Biden elnök szerint a katonaság 1000 tagja segít enyhíteni a munkaerőhiányt a kórházakban országszerte, mivel sok intézmény nehézségekkel küzd, mert dolgozóik otthoni karanténban vannak a vírus miatt, miközben a COVID-19-es esetek megszaporodtak. Az új személyzet kiegészíti azt a több mint 800 katonát, akik már hálaadás óta segítik a polgári kórházakat, és a több mint 14 ezer nemzetőrt, akik a tesztelésben és az oltásokban segítenek.

A héten Janet Woodcock, az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság megbízott vezetője azt mondta, hogy a legtöbb amerikai valószínűleg elkapja a koronavírust.

„Azt hiszem, nehéz feldolgozni, hogy mi történik most valójában, vagyis [hogy] a legtöbb ember elkapja a Covidot.” nyilatkozott Woodcock. Biden elnök azt is bejelentette, hogy további hat katonai egészségügyi csapatot telepítenek Michigan, New Jersey, New Mexico, New York, Ohio és Rhode Island kórházaiba.

A Reuters összesítése szerint az Egyesült Államok vezeti a bejelentett új fertőzések napi átlagos számát tekintve a világranglistát, mert a világon minden harmadik bejelentett fertőzésből egyet az USA-ban regisztrálnak.

(theguardian.com)
Kapcsolódó cikkek

2022. május 19.

Végrehajtási perben is vizsgálható a fogyasztói szerződés tisztességtelensége

Az EUB döntése értelmében nem lehet kizárni, hogy a végrehajtási kifogást elbíráló bíróság hivatalból vizsgálhassa a tisztességtelen szerződési feltételeket, ha az adós nem mondott ellent a fizetési meghagyásnak, illetve akkor, ha az állam biztosít más polgári jogi eljárást a tisztességtelenség vizsgálatára.