Mentességet kapnak a gyógyszergyártók Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EU mentességet biztosít a monopóliumellenes szabályok alól a koronavírus-járvány leküzdése érdekében.


A generikus gyógyszergyártók [más gyógyszergyár szabadalmának felhasználásával gyártók szerk.] együttműködhetnek a koronavírussal fertőzött, kórházi ápolásra szorulók gyógyszereinek szállításában, mert az EU mentességet biztosít a versenyjogi szabályok betartása alól – jelentette be az Európai Bizottság Versenyhatósága.

Az Európai Bizottság korábban már engedélyezte a tagállamok kormányainak, hogy államilag támogatott kölcsönökkel, támogatásokkal és az adófizetési halasztással támogassák a gazdaságot.

A szabályozás célja, hogy a monopóliumellenes szabályok alóli kivételes mentességgel megelőzzék a generikus gyógyszergyártók által előállított létfontosságú kórházi gyógyszerek hiányát.

európai unió jogrendszere

“A jelenlegi körülmények között az EU versenyjoga alapján jogszerűnek tűnik ez az ideiglenes együttműködés, annak célja és a versenyellenes aggályok elkerülése érdekében nyújtott biztosítékok betartása esetén” – nyilatkozta az Európai Bizottság.

A Bizottság üzleti levélben fogja értesíteni a Gyógyszergyártók Európáért nevű szervezetet az engedélyezett eltérésekről.

Az EU által bevezetett könnyítés lehetővé teszi, mind a generikus gyógyszergyártók szövetségének tagjai, mind azon gyógyszergyártók számára, akik nem tagjai a szervezetnek, hogy önkéntes alapon együttműködjenek egymással.

A Bizottság folyamatosan ellenőrzi majd a piacot, hogy a megakadályozzák az árkartelleket és a piaci erőfölénnyel való visszaélést.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2022. január 24.

Új szabályokkal tartaná kordában az EU a digitális óriásplatformokat

A tervek szerint a változásokkal a felhasználók beleszólhatnak majd, abba, hogy az internetes óriáscégek milyen módszerekkel érik el őket. És könnyebb lesz az illegális tartalmak eltávolítása is. Azonban sokak szerint veszélyezteti a szólásszabadságot a tervezet.