Mentességet kapnak a gyógyszergyártók Koronavírus

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EU mentességet biztosít a monopóliumellenes szabályok alól a koronavírus-járvány leküzdése érdekében.


A generikus gyógyszergyártók [más gyógyszergyár szabadalmának felhasználásával gyártók szerk.] együttműködhetnek a koronavírussal fertőzött, kórházi ápolásra szorulók gyógyszereinek szállításában, mert az EU mentességet biztosít a versenyjogi szabályok betartása alól – jelentette be az Európai Bizottság Versenyhatósága.

Az Európai Bizottság korábban már engedélyezte a tagállamok kormányainak, hogy államilag támogatott kölcsönökkel, támogatásokkal és az adófizetési halasztással támogassák a gazdaságot.

A szabályozás célja, hogy a monopóliumellenes szabályok alóli kivételes mentességgel megelőzzék a generikus gyógyszergyártók által előállított létfontosságú kórházi gyógyszerek hiányát.

európai unió jogrendszere

“A jelenlegi körülmények között az EU versenyjoga alapján jogszerűnek tűnik ez az ideiglenes együttműködés, annak célja és a versenyellenes aggályok elkerülése érdekében nyújtott biztosítékok betartása esetén” – nyilatkozta az Európai Bizottság.

A Bizottság üzleti levélben fogja értesíteni a Gyógyszergyártók Európáért nevű szervezetet az engedélyezett eltérésekről.

Az EU által bevezetett könnyítés lehetővé teszi, mind a generikus gyógyszergyártók szövetségének tagjai, mind azon gyógyszergyártók számára, akik nem tagjai a szervezetnek, hogy önkéntes alapon együttműködjenek egymással.

A Bizottság folyamatosan ellenőrzi majd a piacot, hogy a megakadályozzák az árkartelleket és a piaci erőfölénnyel való visszaélést.

(reuters.com)Kapcsolódó cikkek:


Véleménynyilvánítás szabadsága az újságírás tükrében
2021. június 17.

Véleménynyilvánítás szabadsága az újságírás tükrében

A médiaért és az információs társadalomért felelős európai miniszterek megállapodtak abban, hogy számos intézkedést hajtanak végre a szólásszabadság legsürgetőbb kihívásainak kezelése érdekében, ideértve az újságírók biztonságának növelését, a mesterséges intelligencia (AI) és a digitalizáció hatásának szabályozását a médiában és az információs környezetben a véleménynyilvánítás szabadságával kapcsolatban.

Kórházi dolgozóknak kötelező a vakcina?
2021. június 17.

Kórházi dolgozóknak kötelező a vakcina?

A texasi szövetségi bíróság elutasította annak a 117 kórházi dolgozónak a keresetét, akik beperelték a Houston Methodist Kórházat, mert minden alkalmazottja számára kötelezővé tette a koronavírus elleni védőoltást.

Az Európai Unió Tanácsa az igazságszolgáltatás digitalizációjáról
2021. június 17.

Az Európai Unió Tanácsa az igazságszolgáltatás digitalizációjáról

„A Tanács ma jóváhagyta az e-CODEX-rendszerről szóló rendeletre vonatkozó általános megközelítést. E rendszer fő célja, hogy javítsa az illetékes igazságügyi hatóságok közötti, határokon átnyúló kommunikáció hatékonyságát, és megkönnyítse a polgárok és a vállalkozások számára az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést.

Interferenciák az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága ítélkezési gyakorlatban
2021. június 15.

Interferenciák az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága ítélkezési gyakorlatban

A Wolters Kluwer gondozásában megjelenő Európai Jog – Az Európai Unió közjoga című kötet bemutatja az Unió közjogának alapvető kérdéseit, intézményeit, jogalkotását, ezek szervező elveit; ismerteti a legújabb uniós jogi fejleményeket, a megvalósítandó célkitűzéseket és alapértékeket, az uniós polgárság és az alapjogvédelem legfrissebb történéseit.