Mi a helyzet Ciprussal?

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2015. október 29.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2013-ban heteken át Ciprusra figyelt a világ: a szigetországban eddig még nem látott válságkezelő intézkedéseket kellett bevezetni, amely az egész ország gazdaságát megrengette. A cégek vagyonát nem érintette mindaz, ami történt, csupán a helyben vezetett bankszámlákat. De mivel a ciprusi törvények szerint nem kötelező ott bankszámlát nyitni cégalapításkor, a kettő nem feltétlen esett egybe.


Az első ijedtség elmúltával azt kell megállapítani: változatlanul számos olyan szabályozási elem van életben, amely rendkívül vonzó befektetési környezetté teszi Ciprust. Ciprus átlátható adórendszerrel, tartósan alacsony adóterheléssel és rugalmas cégjogi szabályozással csalogatja a külföldi befektetőket. A ciprusi bankrendszer válsága nem érintette ezeket a szabályokat, ezért továbbra is az egyik legjobb európai cégalapítási helyszín, ráadásul nem kötelező helyben bankszámlát nyitni a cégeknek, hanem a világ bármely országában megtehetik.

Cipruson a Limited cégforma a legelterjedtebb. A Limited esetében az alaptőkének legalább 1000 EUR-nak kell lennie, azonban ezt nem kötelező befizetnie a részvényeseknek. A társaságnak elegendő egy igazgatóval, egy cégtitkárral és egy részvényessel rendelkeznie, amelyek lehetnek külföldi személyek is, viszont a ciprusi adóilletőség fenntartása érdekében célszerű belföldi személyt megbízni az ügyvezetéssel és a cégtitkári teendőkkel. Nincsenek megkötések arra vonatkozóan sem, hogy ezen személyeknek cégnek vagy természetes személynek kell lenniük. A helyi cégbíróság az igazgató, a cégtitkár és a részvényes adatait nyilvántartja. A társaságnak rendelkeznie kell egy helyi címmel, amely a vállalkozás székhelye. A vállalkozás a székhelyét bármikor áthelyezheti egy másik országba.

Az adórendszer Európán belül az egyik legegyszerűbb, továbbá számos adóelőnyt rejteget. A társasági adó kulcsa változatlanul kedvező – igaz, ezt fel kellett emelni 10-ről 12,5 százalékosra, ám ez még mindig alacsonynak számít nemzetközi összehasonlításban. A 12,5%-os társasági adókulcs kedvező adókörnyezetet biztosít a ciprusi vállalkozások részére. Ráadásul ez az adómérték nem a legalacsonyabb az EU-ban, melynek következtében a többi tagállam nem tekint offshore helyszínként Ciprusra. A társasági adón kívül a belföldi cégeknek évente egy fix, 350 EUR összegű illetéket is meg kell fizetniük a költségvetés javára.

Új Közbeszerzési törvény – Új irányelvek

Az előadásokon szó lesz többek között az új bírálati szempontokról, a szerződésmódosításokról, a kizáró okokról, összeférhetetlenségről, az üzleti titokról, valamint az igazolásmódról is.

Időpont: 2015. november 3.

Részletes program és jelentkezés >>

Emellett Cipruson számos jövedelmet mentesítenek a helyi szabályok a társasági adó alól. Ciprus egyik legnagyobb előnye, hogy az értékpapírok eladásából származó nyereség adómentesnek minősül. Az értékpapírok meghatározását tágan értelmezik, ugyanis a céges üzletrész (részesedés) és a portfolióbefektetés is ebbe a körbe tartozik. A ciprusi vállalkozások által kapott osztalék ugyancsak mentes a társasági adó alól. Ugyanitt fontos kiemelni, hogy a helyi cégek által kapott szellemi alkotásokból származó jogdíj 80%-a után nem kell adót fizetni. A helyi társaságok által külföldre kifizetett osztalék, jogdíj és kamatkifizetések pedig teljes mértékben mentesek a forrásadó alól. Mindezeken túl Ciprus egyike azon országoknak, amely a legtöbb nemzetközi adóegyezménnyel rendelkezik, amely további lehetőséget biztosít az adótervezésre.

A cégnek beszámolót kell készítenie a tevékenységről, melyet könyvvizsgálói záradékkal kell ellátni mielőtt benyújtják a helyi hatóság részére. Fontos kiemelni, hogy a társaság beszámolója nem minősül nyilvános adatnak.

Crystal Worldwide – pontozás

CIPRUS

Politikai és gazdasági stabilitás:

10/9

Társasági jogi jellemzők:

10/10

Infrastruktúra:

10/9

Adórendszer:

10/10

Bankrendszer:

10/5

Összpontszám:

50/43

 

 

Kapcsolódó cikkek:


Hosszú vajúdás – Az EU Alapjogi Chartájának margójára
2019. szeptember 17.

Hosszú vajúdás – Az EU Alapjogi Chartájának margójára

Vajon van-e ok az ünneplésre? – teszi fel a kérdést a szerző annak apropóján, hogy 20 éve kezdődött az EU Alapjogi Chartájának története. Mint írja, a választ az fogja eldönteni, hogy a dokumentumnak közép- és hosszútávon sikerül-e az EJEE-hez és az EJEB-hoz hasonló, a kontinens országainak emberi jogi és jogállami standardjait alapvetően befolyásoló hatást kiváltania.

Kötelező akadálymentesíteni a mozit?
2019. szeptember 4.

Kötelező akadálymentesíteni a mozit?

Egy filmet, amit az egész városban csak egy moziban vetítettek, a mozirajongó kerekesszékes kérelmező nem tudott megnézni, mert a mozi nem akadálymentesített, és a mozi azt sem engedte meg, hogy a kérelmező a vendégektől segítséget kérjen. Az EJEB szerint a magánélethez és a hátrányos megkülönböztetés tilalmához fűződő jog sem sérült az ügyben, mert a kérelmező más mozikban és egyébként más módokon kellően gazdag társasági életet élhet, így az emberi kapcsolatai nem szűkülnek be olyan mértékben, ami az Egyezménybe ütközne. Az ügyben az érdeksérelem nem volt annyira súlyos, hogy az hátrányos megkülönböztetésnek minősüljön.