Milyen lesz az amerikai igazságügy új vezetése?

Joe Biden az USA új elnöke ismertette elvárásait az Egyesült Államok új igazságügyi miniszterével, Merrick Garland-del, aki az igazságügy vezetőjeként megfogadta, hogy helyreállítja a jogállamiságába vetett hitet.


Biden délután ismertette a terveit az általa kiválasztott vezetőkkel köztük Lisa Monaco igazságügy miniszter-helyettessel, Vanita Gupta osztályvezetővel és Kristen Clarke-kal a minisztérium polgári jogi osztályának vezetőjével.

Az új demokrata elnök bejelentése előtt alig egy nappal Washingtonban 200 év a legsúlyosabb támadás érte az Egyesült Államok Capitoliumát, miután Donald Trump elnök támogatói megrohamozták a Kongresszus épületét annak érdekében, hogy megakadályozzák Biden elnökké választásának megállapítását.

Biden segítői nyilatkozatukban kijelentették, hogy a jelöltjeik az Igazságügyi Minisztérium megerősítése iránti „mélységes elkötelezettséget” tükrözik, amely a függetlenség és integritás oszlopaként biztosítja, hogy az igazságügyi miniszter és csapata az amerikai nép ügyvédje – és nem az elnöké.

“A vezetők, akik valamennyien az Igazságügyi Minisztérium veteránjai, megújítják az amerikaiak jogállamiságba vetett hitét, és fáradhatatlanul dolgoznak egy igazságosabb igazságszolgáltatási rendszer kiépítésén.”

Garlandnak, a Columbia kerületi amerikai fellebbviteli bíróság bírájának jelölését a Szenátusnak is jóvá kell hagynia, hogy az USA igazságügyi minisztereként szolgálhasson. A Szenátus azonban nem volt hajlandó meghallgatást tartani, amikor Obama demokrata amerikai elnök 2016-ban a Legfelsőbb Bíróságra jelölte.

(reuters.com)Kapcsolódó cikkek:


Véleménynyilvánítás szabadsága az újságírás tükrében
2021. június 17.

Véleménynyilvánítás szabadsága az újságírás tükrében

A médiaért és az információs társadalomért felelős európai miniszterek megállapodtak abban, hogy számos intézkedést hajtanak végre a szólásszabadság legsürgetőbb kihívásainak kezelése érdekében, ideértve az újságírók biztonságának növelését, a mesterséges intelligencia (AI) és a digitalizáció hatásának szabályozását a médiában és az információs környezetben a véleménynyilvánítás szabadságával kapcsolatban.

Kórházi dolgozóknak kötelező a vakcina?
2021. június 17.

Kórházi dolgozóknak kötelező a vakcina?

A texasi szövetségi bíróság elutasította annak a 117 kórházi dolgozónak a keresetét, akik beperelték a Houston Methodist Kórházat, mert minden alkalmazottja számára kötelezővé tette a koronavírus elleni védőoltást.

Az Európai Unió Tanácsa az igazságszolgáltatás digitalizációjáról
2021. június 17.

Az Európai Unió Tanácsa az igazságszolgáltatás digitalizációjáról

„A Tanács ma jóváhagyta az e-CODEX-rendszerről szóló rendeletre vonatkozó általános megközelítést. E rendszer fő célja, hogy javítsa az illetékes igazságügyi hatóságok közötti, határokon átnyúló kommunikáció hatékonyságát, és megkönnyítse a polgárok és a vállalkozások számára az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést.

Interferenciák az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága ítélkezési gyakorlatban
2021. június 15.

Interferenciák az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága ítélkezési gyakorlatban

A Wolters Kluwer gondozásában megjelenő Európai Jog – Az Európai Unió közjoga című kötet bemutatja az Unió közjogának alapvető kérdéseit, intézményeit, jogalkotását, ezek szervező elveit; ismerteti a legújabb uniós jogi fejleményeket, a megvalósítandó célkitűzéseket és alapértékeket, az uniós polgárság és az alapjogvédelem legfrissebb történéseit.