Minden olasz munkavállalónak védettnek kell lennie Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az olasz kormány csütörtökön fogadta el a világ legszigorúbb koronavírus-elleni intézkedéseit, amely minden munkavállaló számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védettség igazolását, a negatív tesztet vagy a fertőzésből való gyógyulást.


Az új szabályok október 15-én lépnek hatályba Mario Draghi miniszterelnök koalíciós kormányának legújabb erőfeszítései során arról akarják meggyőzni az embereket, hogy az oltás enyhébb tüneteket okoz a vírus által leginkább sújtott Olaszországban.

Minden munkavállalót, aki nem mutat be érvényes egészségügyi bizonyítványt, fizetés nélkül szabadságra küldik, de nem bocsáthatják el – jelentették be a miniszterek újságírók előtt, miután a kabinet elfogadta az intézkedéseket.

Azokat az embereket, akik figyelmen kívül hagyják a rendeletet, és ettől függetlenül dolgozni mennek, 600–1 500 euró közötti pénzbírsággal sújthatják. A szankció a munkáltatókra is kiszabható 400-1000 euró lesz.

“Európában ilyen szabályozást még nem fogadtak el. … nemzetközi szinten az élvonalba tartozunk” – fogalmazott Renato Brunetta közigazgatási miniszter.

Hozzátette: a kormány már a rendelet kihirdetésétől “óriási” gyorsulásra számít az oltás felvételében, így a kívánt hatást már a szabályozás hatályba lépése előtt el lehet érni.

Míg az Európai Unió egyes államai elrendelték egészségügyi dolgozóiknak a kötelező védőoltást, egyikük sem tette kötelezővé az oltási igazolást az összes munkavállaló számára, így Olaszország ebben úttörőnek számít.

Az európai védettségi igazolványt eredetileg az Európán belüli utazások megkönnyítésére tervezték, de Olaszország megkövetelti a védettség igazolását a múzeumokban, edzőtermekben és az éttermek beltéri részeiben.

Matteo Salvini jobboldali vezető korábban élesen felszólalt a védettségi igazolvány használatának minden munkavállalóra való kiterjesztése ellen, így a kormány az ő együttműködése nélkül nem tudta a javaslatot elfogadni.

A Salvini vezette Liga azonban megosztott a kérdésben, és a kabinet végül egyhangúlag jóváhagyta a rendeletet.

Az elmúlt hetekben több helyen is tiltakoztak az országban, a növekvő nyomásgyakorlás ellen, de a legtöbb politikai párt, valamint a fő munkáltatói szövetség támogatta a kormány tervét, remélve, hogy ez megakadályozza a további lezárásokat.

A szakszervezeti vezetők kevés érdeklődéssel reagáltak, de hangsúlyozták, hogy a teszteket ingyen kell biztosítani azoknak a munkavállalóknak, akik megtagadják az oltást, lehetővé téve számukra, hogy továbbra is dolgozhassanak.

A kormány elutasította ezt a kérést, de közölte, hogy a munkavégzési célú tesztek árát 15 euróra korlátozzák, amely lényegesen olcsóbb a jelenleginél.

Olaszországban a második legmagasabb a koronavírussal kapcsolatos halálozások száma Európában közvetlenül Nagy-Britannia után. Az országban már több mint 130 000 ember halt meg a betegségben 2020 eleje óta.

A 60 milliós lakosság körülbelül 74% -a már megkapta legalább az egyik oltást, és 68% -a teljes mértékben védett, ez nagyjából megfelel az uniós átlagnak.

A Gimbe olasz egészségügyi alapítvány, is hangsúlyozta az oltás fontosságát és jelentésében kifejtette, hogy a jelenleg kórházban tartózkodó koronavírusban szenvedő betegek közül szinte senki nincs beoltva.

A jelentés szerint az oltások 96,3%-kal, a kórházi kezelés 93,4%-kal, az intenzív ellátás 95,7%-kal segítettek Olaszországban a halálozások csökkentésében. Olaszország márciusban elrendelte az egészségügyi dolgozók oltását vagy ennek hiányában a fizetés nélküli szabadságra küldésüket.

Eddig 728 orvost függesztettek fel – közölte az orvosok szövetsége csütörtökön. Az egészségügyi dolgozók esetében hasonló intézkedés lépett életbe Franciaországban is. Olivier Veran egészségügyi miniszter csütörtökön azt mondta, hogy mintegy 3000 egészségügyi dolgozót küldtek fizetés nélküli szabadságra, mert nem volt hajlandó beoltatni magát.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. január 30.

Jogszerű az ügyvédeket távol tartó arcfelismerő rendszer?

A Madison Square Garden Entertainment Corp. nagyvállalat olyan arcfelismerő MI rendszert alkalmazott, amely azonosította a céggel perben álló ellenérdekű feleket képviselő ügyvédeket és így a cég megtagadhatta a magánszemélyként belépni kívánó ügyvédektől a helyszínre való belépést.