Világjogász

2016. április 25.

Az EU Védjegyoltalmi Rendszerének Változásai

Az EU védjegyjogi rendszere a közelmúlt európai uniós jogalkotása folytán alapvető megújuláson ment keresztül. A változások első része 2016. március 23-án lépett hatályba. A továbbiakban e változásoknak a portfóliókezelést és stratégiát érintő egyes gyakorlati hatásait mutatjuk be röviden.

2016. április 20.

A szabadsághoz és biztonsághoz való jog

Az ENSZ Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának 9. cikke és az Európa Tanács Emberi Jogok Európai Egyezményének (Egyezmény) 5. cikke csaknem egyezően szabályozza a szabadsághoz és biztonsághoz való jogot.

2016. április 18.

Jogeset: amikor elutasítják a pályázatot

 „Pályázatát köszönettel vettük, de másra esett a választásunk” ilyen, és hasonló tartalmú elutasításoknak, mint álláspályázók gyakran lehetünk címzettjei… Később el kezdjük keresni az okokat, talán az egyik vagy a talán a másik körülmény volt a túlsúlyos mozzanat, abban, hogy az áhított állást végül is nem kaptuk meg.  E körben feltétlen tanulságos az Európai Unió Bíróságának alábbi ítélete.

2016. április 14.

Strasbourg – a kínzás tilalmának érvényesülése

Az alábbi írásban a kínzás tilalmának érvényesülését tekintjük át az Európai Emberi Jogi Bíróság jogalkalmazásának tükrében. Különösen, hogy a Strasbourgban tárgyalt számos ügyben jelenik meg ez a tilalom, többek között hazánkat is érintően.

2016. április 5.

Eurokrata lennél? – avagy minden, amit tudni akartál az EU versenyvizsgájáról

Az Európai Unió intézményeinél dolgozni sokak számára vonzó karrierterv: a munka és a munkakörnyezet sokszínű, a fizetés pedig igen versenyképes, főként kelet-európai szemmel. A hatályos uniós bértábla alapján egy diplomás tisztségviselő a kezdő, belépési szinten 4383,38 euró alapbért kap kézhez. Viszont ahhoz, hogy valaki egy ilyen állást és fizetést megkapjon, végig kell verekednie magát a híres-hírhedt EPSO versenyvizsgák valamelyikén – derül ki az Ars Boni írásából.

2016. március 29.

Svájci „nem” az automatikus kiutasításra

A Svájci Néppárt (SVP) népszavazás útján próbált szigorítani a nem svájci állampolgárságú bűnelkövetők kiutasításán. Az előzetes felmérésekkel szemben végül a kezdeményezést elutasítók egyértelmű győzelmet arattak: a szavazatók 58,9 százaléka nemet mondott az SVP javaslatára.

2016. március 4.

Nehézkes az Európai Ügyészség születése

Az Európai Ügyészség (EPPO) megvalósítása hosszú folyamat eredménye lesz, különösen, hogy már így is komoly „előélete” van: bár jogi alapjait a Lisszaboni Szerződés teremtette meg, az EU pénzügyi érdekeinek védelmére jóval korábban megszületett egy, azóta is fiókban heverő jogszabálytervezet.

2016. február 23.

Egy évet csúszik a MIFID II

Az Európai Bizottság 2016. február 10-én beadott egy javaslatot, amely szerint a pénzügyi eszközökre vonatkozó új irányelv bevezetését elhalasztaná egy évvel, így a bevezetésre 2018. január 3-án kerül sor.