Világjogász

Veszélyes WLAN–EU-s döntés a közvetítő szolgáltatók felelősségéről

Szerző: Jogászvilág.hu
Dátum: 2016. szeptember 21.
Rovat:

Ha a hírközlő hálózathoz való hozzáférés biztosítójának nem kellene az internetkapcsolatot biztonsági védelemmel ellátnia, a szellemi tulajdonhoz fűződő jogot mindennemű védelemtől megfosztaná, ez pedig ellentétes lenne az igazságos egyensúly elvével – az Európai Unió Bíróságának döntése előzetes döntéshozatali kérdésben.

A schengeni „C” típusú vízum

Szerző: Kiss Anna
Dátum: 2016. szeptember 13.
Rovat:

Hazánk 2007. december 21-én lett tagja a schengeni zónának, melynek nem az összes EU-s tagállam a tagja (pl. az Egyesült Királyság), viszont a térséghez tartozik néhány nem EU-s tagállam: Norvégia, Izland, Svájc és Liechtenstein.

A joghatósági kikötés érvényessége

Szerző: Ferge Zsigmond
Dátum: 2016. szeptember 6.
Rovat:

Milyen pontosságú joghatósági kikötés felel meg a bíróság kiválasztására vonatkozó követelményeknek? Az alábbiakban ezt vizsgáljuk meg az Európai Unió Bíráságának ítéletét elemezve, mely a joghatósági kikötés követelményeiről szól a Hőszig Kft. kontra Alstom Power Thermal Services-ügyben.

Visszatérés a schengeni zónába

Szerző: Kiss Anna
Dátum: 2016. augusztus 30.
Rovat:

Cikksorozatunkban – valós jogesetek alapján – a schengeni határt érintő kérdéseket járjuk körbe a jogszabályok helyes értelmezésével. Leginkább arra vagyunk kíváncsiak, a legálisan Európába érkező harmadik országbeliek esetében milyen szabályok az irányadók, ha a legálisan itt tölthető időt túllépve illegális migránsokká válnak.

Szárnyaló drónok – akadozó jogalkotás

Szerző: dr. Pusztai Máté
Dátum: 2016. augusztus 16.
Rovat:

A jog mindig az élet után “kullog”. Nincs ez másképp a drónok esetében sem. Írásomban az utolérésükre tett amerikai és európai szabályozási kísérleteket kívánom bemutatni.

Crimes of corruption? In Hungary? Where?

Szerző: Bognár Alexandra
Dátum: 2016. augusztus 12.
Rovat:

When we hear the expression of corruption, the first things coming into our mind are the different types of bribery: bribery on business level or bribery at public offices. Besides the above, abuse of function likewise fall under the category as well as the so-called indirect corruption when someone literally makes a living out of his connections. Nevertheless, crimes of corruption usually appear as ‘necessary companion’ in case of misappropriation of funds or public procurement frauds.

„Cápák a kék óceánban?”, avagy a Brexit lehetséges hatása a versenyjogi jogalkalmazásra

Szerző: dr. Fazekas Orsolya
Dátum: 2016. augusztus 11.
Rovat:

Dr. Marosi Zoltán, M.Jur., ügyvéd (Oppenheim Ügyvédi Iroda) az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán végzett. Egyetemi évei alatt a Bibó István Szakkollégium és a Láthatatlan Kollégium tagja volt. 2003-ban Chevening-ösztöndíjasként az Oxfordi Egyetemen szerez Magister Juris (M.Jur.) fokozatot európai és összehasonlító jog területén. 2003-ban csatlakozott a Freshfields Bruckhaus Deringer budapesti irodájához, 2007-es alapításától kezdve tagja az Oppenheim Ügyvédi Irodának. 2014-től az iroda partnere. Számos szakcikk es könyvrészlet szerzője a verseny-, a kereskedelmi és az európai uniós jog tárgykörében. Marosi Zoltánnal a Brexit potenciális versenyjogi vonatkozásairól beszélgettünk.

Külföldi ítéletek elismerése

Szerző: Mohácsi Barbara
Dátum: 2016. augusztus 2.
Rovat:

Mi a teendő, ha az Európai Bűnügyi Nyilvántartási Információs Rendszeren továbbított adatok nem adnak egyértelmű útmutatást a tagállamok jogrendszerei közötti eltérésekből adódó nehézségek feloldásához?

The Seeming Unsellability of Hungarian Film*

Szerző: dr. Hazai Kinga
Dátum: 2016. augusztus 1.
Rovat:

A cinematographic work is one of the most sensitive examples of shared intellectual property, as cinematographic works are inevitably born within a working community of its creators and financers.

A sofőr felelőssége a menetíró használatában

Szerző: Ferge Zsigmond
Dátum: 2016. július 21.
Rovat:

Az Európai Bíróságnak a menetíró készülék használatára vonatkozó szabályok és a tagállam arányos szankció megállapítására irányuló kötelezettsége kapcsán az Urbán-ügyben kelt ítélete óta a közúti szállításban érdekeltek figyelme fokozottan irányul az Európai Bíróság (a továbbiakban: EuB) „utazó” munkavállalókkal kapcsolatos gyakorlata iránt. Ezúttal az e tárgykörben kelt legfrissebb ítéletet ismertetjük.