Világjogász

Egy évet csúszik a MIFID II

Szerző: Jogászvilág.hu
Dátum: 2016. február 23.
Rovat:

Az Európai Bizottság 2016. február 10-én beadott egy javaslatot, amely szerint a pénzügyi eszközökre vonatkozó új irányelv bevezetését elhalasztaná egy évvel, így a bevezetésre 2018. január 3-án kerül sor.

Elrajtolt az uniós békéltető honlap

Szerző: Kálmán Attila
Dátum: 2016. február 18.
Rovat:

Ingyenes és gyors online vitarendezésre ad lehetőséget az e-kereskedéssel kapcsolatos problémák megoldására az a napokban elindított EU-s békéltető honlap, melynek segítségével úgy egyezhetnek meg a felek, hogy a vásárló kitenné a lábát az otthonából, a cég pedig az irodájából.

Bemutatták az első külhoni magyar e-törvénytárat

Szerző: Jogászvilág.hu
Dátum: 2016. február 16.
Rovat:

Bemutatták  az első külhoni magyar elektronikus törvénytárat azon a Gazdasági és nyelvi gyarapodás nevet viselő szakmai konferencián, amelyet a felvidéki Révkomáromban rendezett kedden a Nemzetpolitikai Kutatóintézet és a Pro Civis polgári társulás. Potápi Árpád János,  a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a bemutatón egyedülálló kezdeményezésről beszélt.

„Költsék az összes bevételüket az anyjuk sírjára!” – Magyar internetes kommentek és az értük való felelősség Strasbourgban

Szerző: Dojcsák Dalma
Dátum: 2016. február 16.
Rovat:

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta: a magyar bíróságok megsértették a véleménynyilvánítás szabadságát, amikor az Indexet és a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületét felelőssé tették a cikkeik alatt megjelent kommentekért. A strasbourgi bíróság ezúttal is egyezménysérelmet állapított meg egy olyan tényállás alapján, amelyben a magyar Alkotmánybíróság semmilyen jogsérelmet nem talált.

Strasbourg előtt az azeri baltás kiadatása

Szerző: Jogászvilág.hu
Dátum: 2016. január 29.
Rovat:

Az azeri, az örmény és a magyar államot is felkérte a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, hogy fejtse ki álláspontját abban az ügyben, amelyet a Budapesten 2004-ben meggyilkolt Gurgen Margarján családja indított Azerbajdzsán és Magyarország ellen – adta hírül az Armenpress örmény hírügynökség honlapján.

EU-n belüli mobilitás: jogi útvesztők

Szerző: Falus Tamás
Dátum: 2016. január 27.
Rovat:

A gazdasági válságot követően a nyugat-európai nagypolitika homlokterébe kerültek a kelet-európai tagállamokból érkezők szociális jogosultságai, melyeket jogi bizonytalanságok is veszélyeztetnek.

Áttekintés az európai hosszú távú befektetési alapokról

Szerző: Dr. Bakos-Kovács Kitti
Dátum: 2016. január 20.
Rovat:

2015. december 9-től kezdve alkalmazandó a tagállamokban az Európai Parlament és a Tanács 2015. április 29-i 2015/760/EU rendelete, amely az európai hosszú távú befektetési alapok szervezeti, engedélyezési, befektetési, átláthatósági követelményeit, valamint a hatósági felügyelet és együttműködés szabályait rendezi. Jelen cikkben az európai hosszú távú befektetési alapok (rövidítve: EHTBA, angol elnevezéssel: European Long-Term Investment Funds, röviden: ELTIFs), mint a befektetési alapok új fajtájának és európai szintű szerveződésének áttekintő jellegű bemutatását kívánjuk adni elsődlegesen az európai jogszabályok alapján, de ahol szükséges, utalunk a magyar törvény megfelelő rendelkezéseire is.