Világjogász

EU-n belüli mobilitás: jogi útvesztők

Szerző: Falus Tamás
Dátum: 2016. január 27.
Rovat:

A gazdasági válságot követően a nyugat-európai nagypolitika homlokterébe kerültek a kelet-európai tagállamokból érkezők szociális jogosultságai, melyeket jogi bizonytalanságok is veszélyeztetnek.

Áttekintés az európai hosszú távú befektetési alapokról

Szerző: Dr. Bakos-Kovács Kitti
Dátum: 2016. január 20.
Rovat:

2015. december 9-től kezdve alkalmazandó a tagállamokban az Európai Parlament és a Tanács 2015. április 29-i 2015/760/EU rendelete, amely az európai hosszú távú befektetési alapok szervezeti, engedélyezési, befektetési, átláthatósági követelményeit, valamint a hatósági felügyelet és együttműködés szabályait rendezi. Jelen cikkben az európai hosszú távú befektetési alapok (rövidítve: EHTBA, angol elnevezéssel: European Long-Term Investment Funds, röviden: ELTIFs), mint a befektetési alapok új fajtájának és európai szintű szerveződésének áttekintő jellegű bemutatását kívánjuk adni elsődlegesen az európai jogszabályok alapján, de ahol szükséges, utalunk a magyar törvény megfelelő rendelkezéseire is.
 

Magzatvízzel a gyereket

Szerző: Szőnyi Szilárd
Dátum: 2016. január 19.
Rovat:

Illegális szervkereskedelem vádjával illetik életvédők az Egyesült Államok legnagyobb abortuszklinikáját. A Planned Parenthood nevű hálózat szerint csupán arról van szó, hogy költségtérítést fogadnak el a művi vetélés során megmaradt testrészekért. Akár így, akár úgy, az Amerikát megosztó eljárás súlyos bioetikai kérdéseket vet fel.

Magyar ingatlankezelő javára döntött a strasbourgi bíróság

Szerző: Jogászvilág.hu
Dátum: 2016. január 12.
Rovat:

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kártérítést ítélt meg kedden a budapesti bejegyzésű Miracle Europe Ingatlankezelő Kft.-nek, mert a törvényszék szerint a cég peres ügyében a magyar állam megsértette a tisztességes tárgyaláshoz való jogot.

Biztonság Európa egén

Szerző: Simon Emese Réka
Dátum: 2015. november 26.
Rovat:

Egész Európát megrázta a Germanwings 9525-ös járatának 2015. március 24-én bekövetkezett tragédiája. Egyeztetések sorozatát indította el azzal kapcsolatban, hogyan lehetne biztonságosabbá tenni az európai légiközlekedést, hogy hasonló eset többé ne fordulhasson elő.