Világjogász

A szabadsághoz és biztonsághoz való jog

Szerző: Kiss Anna
Dátum: 2016. április 20.
Rovat:

Az ENSZ Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának 9. cikke és az Európa Tanács Emberi Jogok Európai Egyezményének (Egyezmény) 5. cikke csaknem egyezően szabályozza a szabadsághoz és biztonsághoz való jogot.

Jogeset: amikor elutasítják a pályázatot

Szerző: Dr. Ferge Zsigmond
Dátum: 2016. április 18.
Rovat:

 „Pályázatát köszönettel vettük, de másra esett a választásunk” ilyen, és hasonló tartalmú elutasításoknak, mint álláspályázók gyakran lehetünk címzettjei… Később el kezdjük keresni az okokat, talán az egyik vagy a talán a másik körülmény volt a túlsúlyos mozzanat, abban, hogy az áhított állást végül is nem kaptuk meg.  E körben feltétlen tanulságos az Európai Unió Bíróságának alábbi ítélete.

Strasbourg – a kínzás tilalmának érvényesülése

Szerző: Kiss Anna
Dátum: 2016. április 14.
Rovat:

Az alábbi írásban a kínzás tilalmának érvényesülését tekintjük át az Európai Emberi Jogi Bíróság jogalkalmazásának tükrében. Különösen, hogy a Strasbourgban tárgyalt számos ügyben jelenik meg ez a tilalom, többek között hazánkat is érintően.

Új válaszok egy régi kérdésre a párizsi terrortámadások nyomán

Szerző: Jogászvilág.hu
Dátum: 2016. április 8.
Rovat:

E dolgozat a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda, az Új Jogtár és az Ars Boni jogi folyóirat által meghirdetett 2015. évi cikkíró-pályázat keretében született és 8. helyezést ért el. A szerző az emberi jogok vs. nemzetközi humanitárius jog kapcsolatát vizsgálja – új válaszok egy régi kérdésre a párizsi terrortámadások nyomán.

Eurokrata lennél? – avagy minden, amit tudni akartál az EU versenyvizsgájáról

Szerző: Jogászvilág.hu
Dátum: 2016. április 5.
Rovat:

Az Európai Unió intézményeinél dolgozni sokak számára vonzó karrierterv: a munka és a munkakörnyezet sokszínű, a fizetés pedig igen versenyképes, főként kelet-európai szemmel. A hatályos uniós bértábla alapján egy diplomás tisztségviselő a kezdő, belépési szinten 4383,38 euró alapbért kap kézhez. Viszont ahhoz, hogy valaki egy ilyen állást és fizetést megkapjon, végig kell verekednie magát a híres-hírhedt EPSO versenyvizsgák valamelyikén – derül ki az Ars Boni írásából.

Svájci „nem” az automatikus kiutasításra

Szerző: Jogászvilág.hu
Dátum: 2016. március 29.
Rovat:

A Svájci Néppárt (SVP) népszavazás útján próbált szigorítani a nem svájci állampolgárságú bűnelkövetők kiutasításán. Az előzetes felmérésekkel szemben végül a kezdeményezést elutasítók egyértelmű győzelmet arattak: a szavazatók 58,9 százaléka nemet mondott az SVP javaslatára.

Nehézkes az Európai Ügyészség születése

Szerző: Kiss Anna
Dátum: 2016. március 4.
Rovat:

Az Európai Ügyészség (EPPO) megvalósítása hosszú folyamat eredménye lesz, különösen, hogy már így is komoly „előélete” van: bár jogi alapjait a Lisszaboni Szerződés teremtette meg, az EU pénzügyi érdekeinek védelmére jóval korábban megszületett egy, azóta is fiókban heverő jogszabálytervezet.

Egy évet csúszik a MIFID II

Szerző: Jogászvilág.hu
Dátum: 2016. február 23.
Rovat:

Az Európai Bizottság 2016. február 10-én beadott egy javaslatot, amely szerint a pénzügyi eszközökre vonatkozó új irányelv bevezetését elhalasztaná egy évvel, így a bevezetésre 2018. január 3-án kerül sor.

Elrajtolt az uniós békéltető honlap

Szerző: Kálmán Attila
Dátum: 2016. február 18.
Rovat:

Ingyenes és gyors online vitarendezésre ad lehetőséget az e-kereskedéssel kapcsolatos problémák megoldására az a napokban elindított EU-s békéltető honlap, melynek segítségével úgy egyezhetnek meg a felek, hogy a vásárló kitenné a lábát az otthonából, a cég pedig az irodájából.