Világjogász

Schengen – határok nélkül?

Szerző: Kiss Anna
Dátum: 2016. szeptember 28.
Rovat:

Hogyan néz ki a szabad mozgás joga a schengeni zónában és mit jelent a SIS és a VIS rendszere? Cikksorozatunkban ezekre keressük a választ, utalva arra is, hazánk 2007. december 21-én lett tagja a schengeni zónának, melynek nem az összes EU-s ország a tagja (pl. az Egyesült Királyság), viszont a térséghez tartozik néhány nem EU-s tagállam, mint Norvégia, Izland, Svájc és Liechtenstein.

Összetett ügyletek az Európai Unió Bíróságának esetjogában

Szerző: dr. Kávássy Tamás
Dátum: 2016. szeptember 27.
Rovat:

Az általános forgalmi adó esetében a komplex szolgáltatások megítélése különös jelentőséggel bír, mivel az ügylet megítélése kihatással lehet az adóztatandó ügyletnek a teljesítési helyére, az adó mértékére, a kivételek alkalmazhatóságára, illetve az adófizetésre kötelezett személyére is. Ám annak ellenére, hogy az ügylet minősítése kritikus pontja az adózási módnak még sincs egyértelmű szabályozás erre vonatkozóan, így a jogkereső adózó a bírói gyakorlat alapján vonhat le következtetéseket.

Európai elfogatóparancs és a személyi szabadság

Szerző: Mohácsi Barbara
Dátum: 2016. szeptember 21.
Rovat:

A T/11232. számú törvényjavaslat jogharmonizációs célú törvénymódosításai között a személyi szabadsághoz való jog szempontjából lényeges rendelkezések a kiadatási és az átadási eljárásban is lehetőséget biztosítanak a hatályos rendszer kötelező szabadságelvonásával szemben helyettesítő intézmények alkalmazására. Jelen írás kizárólag az európai elfogatóparancs végrehajtási eljárásában vizsgálja a lehetséges új szabályozás jelentőségét.

A Schengeni Végrehajtási Egyezmény aktuális kérdései

Szerző: Kiss Anna
Dátum: 2016. szeptember 21.
Rovat:

Cikksorozatunkban – valós jogesetek alapján – a schengeni határt érintő kérdéseket fogjuk körbe járni a jogszabályok helyes értelmezésével. Leginkább arra vagyunk kíváncsiak, a legálisan Európába érkező harmadik országbeliek esetében milyen szabályok az irányadók, ha a legálisan itt tölthető időt túllépve illegális migránsokká válnak.

Veszélyes WLAN–EU-s döntés a közvetítő szolgáltatók felelősségéről

Szerző: Jogászvilág.hu
Dátum: 2016. szeptember 21.
Rovat:

Ha a hírközlő hálózathoz való hozzáférés biztosítójának nem kellene az internetkapcsolatot biztonsági védelemmel ellátnia, a szellemi tulajdonhoz fűződő jogot mindennemű védelemtől megfosztaná, ez pedig ellentétes lenne az igazságos egyensúly elvével – az Európai Unió Bíróságának döntése előzetes döntéshozatali kérdésben.

A schengeni „C” típusú vízum

Szerző: Kiss Anna
Dátum: 2016. szeptember 13.
Rovat:

Hazánk 2007. december 21-én lett tagja a schengeni zónának, melynek nem az összes EU-s tagállam a tagja (pl. az Egyesült Királyság), viszont a térséghez tartozik néhány nem EU-s tagállam: Norvégia, Izland, Svájc és Liechtenstein.

A joghatósági kikötés érvényessége

Szerző: Ferge Zsigmond
Dátum: 2016. szeptember 6.
Rovat:

Milyen pontosságú joghatósági kikötés felel meg a bíróság kiválasztására vonatkozó követelményeknek? Az alábbiakban ezt vizsgáljuk meg az Európai Unió Bíráságának ítéletét elemezve, mely a joghatósági kikötés követelményeiről szól a Hőszig Kft. kontra Alstom Power Thermal Services-ügyben.

Visszatérés a schengeni zónába

Szerző: Kiss Anna
Dátum: 2016. augusztus 30.
Rovat:

Cikksorozatunkban – valós jogesetek alapján – a schengeni határt érintő kérdéseket járjuk körbe a jogszabályok helyes értelmezésével. Leginkább arra vagyunk kíváncsiak, a legálisan Európába érkező harmadik országbeliek esetében milyen szabályok az irányadók, ha a legálisan itt tölthető időt túllépve illegális migránsokká válnak.

Szárnyaló drónok – akadozó jogalkotás

Szerző: dr. Pusztai Máté
Dátum: 2016. augusztus 16.
Rovat:

A jog mindig az élet után “kullog”. Nincs ez másképp a drónok esetében sem. Írásomban az utolérésükre tett amerikai és európai szabályozási kísérleteket kívánom bemutatni.

Crimes of corruption? In Hungary? Where?

Szerző: Bognár Alexandra
Dátum: 2016. augusztus 12.
Rovat:

When we hear the expression of corruption, the first things coming into our mind are the different types of bribery: bribery on business level or bribery at public offices. Besides the above, abuse of function likewise fall under the category as well as the so-called indirect corruption when someone literally makes a living out of his connections. Nevertheless, crimes of corruption usually appear as ‘necessary companion’ in case of misappropriation of funds or public procurement frauds.