Világjogász

Az angolszász kártérítési jog sajátosságai

Szerző: Fazekas Éva Dóra
Dátum: 2016. május 9.
Rovat:

A duty of care (gondossági kötelezettség) intézményének jelentőségét az adja az angol jogban, hogy – míg a kontinentális jogban általában jogszabályban rögzítik a jog által védett értékeket, és a bírák ezekhez igazodva döntenek kártérítési ügyekben – az angol jogban a duty of care megsértésének bizonyítási kötelezettsége áll a kártérítés megállapításának középpontjában.

Felségsértés a XXI. században? – Az Erdogan-ügy jogi háttere

Szerző: Dojcsák Dalma
Dátum: 2016. május 3.
Rovat:

Egy elavult német büntetőjogi szabály lehetővé tette, hogy a török elnök büntetőeljárást kezdeményezzen egy német humorista ellen, aki a német közszolgálati televízió egyik adásában kritizálta a politikust.  Nem meglepő, hogy az autoriter rezsimek vezetői jogi eszközökkel próbálják elhallgattatni az őket érő kritikát, az azonban már annál inkább, hogy a német kormányfő, Angela Merkel hozzájárult az eljárás megindításához.

Az EU Védjegyoltalmi Rendszerének Változásai

Szerző: Jogászvilág.hu
Dátum: 2016. április 25.
Rovat:

Az EU védjegyjogi rendszere a közelmúlt európai uniós jogalkotása folytán alapvető megújuláson ment keresztül. A változások első része 2016. március 23-án lépett hatályba. A továbbiakban e változásoknak a portfóliókezelést és stratégiát érintő egyes gyakorlati hatásait mutatjuk be röviden.

A szabadsághoz és biztonsághoz való jog

Szerző: Kiss Anna
Dátum: 2016. április 20.
Rovat:

Az ENSZ Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának 9. cikke és az Európa Tanács Emberi Jogok Európai Egyezményének (Egyezmény) 5. cikke csaknem egyezően szabályozza a szabadsághoz és biztonsághoz való jogot.

Jogeset: amikor elutasítják a pályázatot

Szerző: Dr. Ferge Zsigmond
Dátum: 2016. április 18.
Rovat:

 „Pályázatát köszönettel vettük, de másra esett a választásunk” ilyen, és hasonló tartalmú elutasításoknak, mint álláspályázók gyakran lehetünk címzettjei… Később el kezdjük keresni az okokat, talán az egyik vagy a talán a másik körülmény volt a túlsúlyos mozzanat, abban, hogy az áhított állást végül is nem kaptuk meg.  E körben feltétlen tanulságos az Európai Unió Bíróságának alábbi ítélete.

Strasbourg – a kínzás tilalmának érvényesülése

Szerző: Kiss Anna
Dátum: 2016. április 14.
Rovat:

Az alábbi írásban a kínzás tilalmának érvényesülését tekintjük át az Európai Emberi Jogi Bíróság jogalkalmazásának tükrében. Különösen, hogy a Strasbourgban tárgyalt számos ügyben jelenik meg ez a tilalom, többek között hazánkat is érintően.