Világjogász


2015. február 12.

A nemzetközi adójog képviselője

Beszélgetés Deák Dániel ügyvéddel, egyetemi tanárral, a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdasági Jogi Tanszékének vezetőjével.

2014. november 27.

Mediációs tréningek bíróknak és közvetítésre utalás Bulgáriában

Bulgáriában a mediációban is képzett bírók ötödik éve utalják közvetítésre a megfelelő ügyeket meggyőző és professzionális módon. Ez a bírói ,,ajánlás” a felek szemében is legitimációt adott a mediációs eljárásnak. Fokozza az alternatív vitarendezés vonzerejét, hogy a peres eljárás illetékének 50%-a visszajár, ha létrejön a megállapodás.

2014. november 10.

Kísérletek a mediáció felvirágoztatására Romániában

2013 augusztus elseje óta a bíróság nem fogadta be a felperes keresetét Romániában, ha a per megindítása előtt vagy a bíróság által megszabott határidőn belül nem vett részt egy a mediáció előnyeiről szóló tájékoztatáson. A mediációt látványosan támogató romániai szabályozás és az intézmény mellett évek óta kitartó folyamatos kísérletek a számos tanulság mellett olyan meglepetésekkel szolgálnak, mint a szakmai szervezetek által kidolgozott mediátori etikai kódex vagy a lakosságot a mediáció előnyeiről nyílt előadásokon és szemináriumokon tájékoztató joghallgatók mozgalma.

2014. október 29.

Brüsszel I – azaz: EIPA-szeminárium Luxembourgban

Az EIPA szervezésében Luxembourg ad otthont annak a november 20-21-én megrendezendő szemináriumnak, melynek témája a polgári és kereskedelmi ügyekben a joghatóságról, valamint a bírói ítéletek elismeréséről és végrehajtásáról szóló Brüsszel I rendelet felülvizsgálata, továbbá a 2015. január 10-étől hatályba lépő átfogó módosítások.

2014. szeptember 15.

Mikortól kell fizetnie a légitársaságoknak a késésért?

Az Európai Parlament és az Európai Fogyasztói Központ az elmúlt évben számos lépést tett annak érdekében, hogy az utasok és a légitársaságok Dávid és Góliát harcában egyensúlyt teremtsenek. A légitársaságok, kiváltképpen a fapados légitársaságok ugyanis jelentős késés esetén csupán az utasok két százalékát kompenzálják, annak ellenére, hogy a Sturgeon ügyben a három óra késés után kötelezővé vált a kártalanítás. – Az Ars Boni jogi folyóirat beszámolója.