Összefogást sürgetnek a V4-ek igazságügyi miniszterei


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A közép-európai országok igazságszolgáltatási rendszereiről, a gyerekek és a fiatalkorúak büntetéséről, az európai uniós szakjelentések közép-európai országokat érintő részeiről folytattak megbeszélést egyebek között a négy visegrádi ország szakminisztériumainak vezetői a Prága melletti Stirínben pénteken zárult kétnapos találkozójukon.


„Gondjaink sok mindenben hasonlóak. A visegrádi országok együttműködése és tapasztalatcseréje ezen a téren ezért rendkívül fontos és hasznos – jelentette ki Jirí Pelikán cseh igazságügyi miniszter pénteken sajtótájékoztatón.     A kétnapos találkozón a négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – mellett Horvátország és Szlovénia is képviseltette magát. Magyarországot a tanácskozáson Berke Barna, az igazságügyi tárca államtitkára képviselte. A tanácskozás második napján Vera Jourová, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa is részt vett.

„Véleményt cseréltünk az igazságszolgáltatási rendszerek működéséről az érintett országokban és megvitattuk azokat a felvetéseket, amelyeket az európai uniós országjelentések tartalmaznak az egyes igazságszolgálatásokról. Az önismeret és a helyes önértékelés szempontjából a vita nagyon hasznosnak minősíthető” – mondta Vera Jourová a sajtótájékoztatón.

Változásfigyeltetés

Ne maradjon le!

Használja Változásfigyeltetés szolgáltatásunkat az Önt érdeklő jogszabályok, jogterületek és tárgyszavak figyeltetésére!

Megrendelés >>

Szerinte minden közép-európai országban kiemelt figyelmet szentelnek annak, hogyan erősítsék meg az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat a társadalomban.

„Rendkívül fontos dologról van szó, mert kissé leegyszerűsítve elmondható, hogy a bíróságokba, az igazságszolgáltatásba vetett hit minden országban egyben a politikába vetett hittel is azonosítható” – fejtette ki az európai igazságügyi megbízott.

A tanácskozáson megvitatták az európai ügyész hivatalának tervezett létrehozását is. Jourová kijelentette: személyesen támogatja a tervezetet, mert hatékonyabbá tehetné elsősorban az adóügyekben felmerülő – gyakran nemzetközi – problémák kivizsgálását, megoldását és ellenőrzését.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 20.

Az AI szabályozás jövője az USA-ban

Technológiai vezetők találkoztak az amerikai törvényhozókkal a Capitol Hillben, hogy megvitassák az AI szabályozás jövőjét.