Rekord vagyont kapott a váló feleség

A brit bíróság szerint több jár a feleségnek, mint a közös vagyon fele, mert feladta jogi karrierjét a családjáról való gondoskodás érdekében.

A bíróság a közös vagyon felénél többet ítélt meg egy váló feleség részére, aki „feláldozta” ügyvédi karrierjét annak érdekében, hogy gyermekeiről gondoskodjon. A felek között a házasság felbontása után vita alakult ki az anyagiakról.

Az ítélet kihatással lehet más olyan válási ügyekre is, amelyekben az egyik fél feláldozta a karrierjét a család érdekében – mondta egy ügyvéd.

A bíró úgy döntött, hogy az egy évtizedes házasságban elő két gyermekes párnak közel tíz millió brit fontos vagyont kell felosztania, amelyből a nőnek a vagyon felén túl további 400.000 font jár azért, mert feladta karrierjét a gyermeknevelésért.

Moor bíró szerint a karrierben bekövetkezett hátrányt „a kapcsolat okozta”, mert a férj fényes karriert futott be, míg a nőt ebben a gyermeknevelés akadályozta.

“[A nő] elsősorban szülőként tekintett magára, akinek elsődleges feladata a gyermeknevelés.” – mondta a bíró. „A férj pedig a karrierjét részesítette előnyben. Elismerem, hogy szokatlan a kapcsolatból eredő jelentős hátrány miatt kártérítési igényt megítélni, de a jelen ügyben ez egyértelmű.

Precedensjog Konferencia

“Arra a következtetésre jutottam, hogy a kapcsolatból eredő hátrányokat a vagyon felén túl még 400.000 font megítélésével lehet kompenzálni.”

Jane Keir, a Kingsley Napley LLP ügyvédje, aki a feleség jogi képviseletét látta el azt mondta, hogy az ügy precedens értékű lehet.

“Tehetséges ügyvédként ügyfelünk potenciálisan jövedelmező karrierjét áldozta fel a családja és a gyermekei gondozása érdekében” – jelentette ki. „Noha Moor bíró egyértelművé tette, hogy ez a határozat nem jelenti automatikusan a kapcsolatokból eredő egyik fél által elszenvedett hátrányok kártérítési indokként való elismerését, de az ítélet alapján kivételes körülmények között alkalmazható a kártérítés elve a családjogban is.

“Elméletileg ez minden olyan házastársra vonatkozhat, aki lemondott a karrierjéről annak érdekében, hogy a családjáról gondoskodjon.”

Az ügyet Moor bíró a közelmúltban Londonban tárgyalta, a felekről annyit árult el, hogy mindketten londoniak és a 40-es korosztályhoz tartoznak, de a felek további adatainak nyilvánosságra hozatalát megtiltotta.

(theguardian.com)

Kapcsolódó cikkek:


Sérti az EJEE-t a rendszeres zárkaellenőrzés
2020. október 23.

Sérti az EJEE-t a rendszeres zárkaellenőrzés

Az EJEE nem vagyoni kártérítés fizetésére kötelezte Németországot, mert megsértette a az embertelen bánásmód tilalmát és a kérelmező hatékony jogorvoslathoz való jogát.

Nem diszkrimináció, ha a magyaroknak nehezebb az érettségi
2020. október 22.

Nem diszkrimináció, ha a magyaroknak nehezebb az érettségi

A vizsgaidőpontok tíz hónapra előre való meghirdetése pedig elegendő időt biztosított a diákoknak arra, hogy lélekben és tudásban is felkészülhessenek a vizsgákra. Az, hogy az írásbeli vizsgák között a kérelmezőknek nem volt pihenőnapja, az EJEB szerint nem jelentett az Egyezménysértés megállapításához szükséges súlyú sérelmet.

A harapós utas és a légi utasok kártalanítása
2020. október 21.

A harapós utas és a légi utasok kártalanítása

A szerző az Európai Unió Bíróságának az L. E. kontra Transportes Aéreos Portugueses SA-ügyben hozott ítéletét[1] elemzi, mely a légi járat – egyik utas erőszakos magatartása miatti – késése esetén az utasoknak nyújtandó kártalanításról rendelkezik.