Rekord vagyont kapott a váló feleség


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A brit bíróság szerint több jár a feleségnek, mint a közös vagyon fele, mert feladta jogi karrierjét a családjáról való gondoskodás érdekében.

A bíróság a közös vagyon felénél többet ítélt meg egy váló feleség részére, aki „feláldozta” ügyvédi karrierjét annak érdekében, hogy gyermekeiről gondoskodjon. A felek között a házasság felbontása után vita alakult ki az anyagiakról.

Az ítélet kihatással lehet más olyan válási ügyekre is, amelyekben az egyik fél feláldozta a karrierjét a család érdekében – mondta egy ügyvéd.

A bíró úgy döntött, hogy az egy évtizedes házasságban elő két gyermekes párnak közel tíz millió brit fontos vagyont kell felosztania, amelyből a nőnek a vagyon felén túl további 400.000 font jár azért, mert feladta karrierjét a gyermeknevelésért.

Moor bíró szerint a karrierben bekövetkezett hátrányt „a kapcsolat okozta”, mert a férj fényes karriert futott be, míg a nőt ebben a gyermeknevelés akadályozta.

“[A nő] elsősorban szülőként tekintett magára, akinek elsődleges feladata a gyermeknevelés.” – mondta a bíró. „A férj pedig a karrierjét részesítette előnyben. Elismerem, hogy szokatlan a kapcsolatból eredő jelentős hátrány miatt kártérítési igényt megítélni, de a jelen ügyben ez egyértelmű.

Precedensjog Konferencia

“Arra a következtetésre jutottam, hogy a kapcsolatból eredő hátrányokat a vagyon felén túl még 400.000 font megítélésével lehet kompenzálni.”

Jane Keir, a Kingsley Napley LLP ügyvédje, aki a feleség jogi képviseletét látta el azt mondta, hogy az ügy precedens értékű lehet.

“Tehetséges ügyvédként ügyfelünk potenciálisan jövedelmező karrierjét áldozta fel a családja és a gyermekei gondozása érdekében” – jelentette ki. „Noha Moor bíró egyértelművé tette, hogy ez a határozat nem jelenti automatikusan a kapcsolatokból eredő egyik fél által elszenvedett hátrányok kártérítési indokként való elismerését, de az ítélet alapján kivételes körülmények között alkalmazható a kártérítés elve a családjogban is.

“Elméletileg ez minden olyan házastársra vonatkozhat, aki lemondott a karrierjéről annak érdekében, hogy a családjáról gondoskodjon.”

Az ügyet Moor bíró a közelmúltban Londonban tárgyalta, a felekről annyit árult el, hogy mindketten londoniak és a 40-es korosztályhoz tartoznak, de a felek további adatainak nyilvánosságra hozatalát megtiltotta.

(theguardian.com)


Kapcsolódó cikkek

2023. február 1.

Az Európai Unió Tanácsa az elektronikus bizonyítékokhoz való határokon átnyúló hozzáférés javításáról

Az uniós tagállamok állandó képviselői a mai napon megerősítették a Tanács elnöksége és az Európai Parlament között az elektronikus bizonyítékokhoz való határokon átnyúló hozzáférésről szóló rendelettervezetről és irányelvtervezetről létrejött megállapodást. Az elfogadott szövegek lehetővé fogják tenni, hogy az illetékes hatóságok közvetlenül címezhessenek az elektronikus bizonyítékokra vonatkozó bírósági határozatokat másik tagállambeli szolgáltatóknak.

2023. február 1.

Adatvédelem vagy a közúti büntetőpontok nyilvánossága

Az unió luxembourgi bírósága által hozott ítélet egy szinte klasszikusnak nevezhető adatvédelmi ügyben született, és azt vette górcső alá, milyen mértékben avatkozhat be egy tagállam valakinek a személyes jogaiba a közúti közlekedésbiztonság előmozdítására irányuló céljának követése során.