Rekord vagyont kapott a váló feleség


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A brit bíróság szerint több jár a feleségnek, mint a közös vagyon fele, mert feladta jogi karrierjét a családjáról való gondoskodás érdekében.

A bíróság a közös vagyon felénél többet ítélt meg egy váló feleség részére, aki „feláldozta” ügyvédi karrierjét annak érdekében, hogy gyermekeiről gondoskodjon. A felek között a házasság felbontása után vita alakult ki az anyagiakról.

Az ítélet kihatással lehet más olyan válási ügyekre is, amelyekben az egyik fél feláldozta a karrierjét a család érdekében – mondta egy ügyvéd.

A bíró úgy döntött, hogy az egy évtizedes házasságban elő két gyermekes párnak közel tíz millió brit fontos vagyont kell felosztania, amelyből a nőnek a vagyon felén túl további 400.000 font jár azért, mert feladta karrierjét a gyermeknevelésért.

Moor bíró szerint a karrierben bekövetkezett hátrányt „a kapcsolat okozta”, mert a férj fényes karriert futott be, míg a nőt ebben a gyermeknevelés akadályozta.

“[A nő] elsősorban szülőként tekintett magára, akinek elsődleges feladata a gyermeknevelés.” – mondta a bíró. „A férj pedig a karrierjét részesítette előnyben. Elismerem, hogy szokatlan a kapcsolatból eredő jelentős hátrány miatt kártérítési igényt megítélni, de a jelen ügyben ez egyértelmű.

Precedensjog Konferencia

“Arra a következtetésre jutottam, hogy a kapcsolatból eredő hátrányokat a vagyon felén túl még 400.000 font megítélésével lehet kompenzálni.”

Jane Keir, a Kingsley Napley LLP ügyvédje, aki a feleség jogi képviseletét látta el azt mondta, hogy az ügy precedens értékű lehet.

“Tehetséges ügyvédként ügyfelünk potenciálisan jövedelmező karrierjét áldozta fel a családja és a gyermekei gondozása érdekében” – jelentette ki. „Noha Moor bíró egyértelművé tette, hogy ez a határozat nem jelenti automatikusan a kapcsolatokból eredő egyik fél által elszenvedett hátrányok kártérítési indokként való elismerését, de az ítélet alapján kivételes körülmények között alkalmazható a kártérítés elve a családjogban is.

“Elméletileg ez minden olyan házastársra vonatkozhat, aki lemondott a karrierjéről annak érdekében, hogy a családjáról gondoskodjon.”

Az ügyet Moor bíró a közelmúltban Londonban tárgyalta, a felekről annyit árult el, hogy mindketten londoniak és a 40-es korosztályhoz tartoznak, de a felek további adatainak nyilvánosságra hozatalát megtiltotta.

(theguardian.com)


Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Minden olasz munkavállalónak védettnek kell lennie

Az olasz kormány csütörtökön fogadta el a világ legszigorúbb koronavírus-elleni intézkedéseit, amely minden munkavállaló számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védettség igazolását, a negatív tesztet vagy a fertőzésből való gyógyulást.