Rövidebb ideig lehet az EJEB-hez fordulni


A panaszosoknak februártól már csak a végső tagállami ítélet kézhezvételétől számított négy hónap áll rendelkezésükre, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) előtt a nemzeti kormányokat az emberi jogok megsértése miatt bepanaszolják – áll az EJEB hétfőn kiadott közleményében.


Az EJEE joghatósága alá tartozik az Európa Tanács azon 47 tagállama, amelyek ratifikálták az Emberi Jogok Európai Egyezményét (Egyezmény).

Korábban a panaszosok az összes hazai jogorvoslati lehetőség kimerítését követően – ami általában azt jelenti, hogy az adott ország legfelsőbb bírósága jogerős ítéletet hozott az ügyben – legfeljebb hat hónapon belül nyújthatták be az EJEB-panaszokat.

  1. február 1-től ez az időszak négy hónapra csökken.

Az EJEB a határidő lerövidítését az EJEE 15. jegyzőkönyvének változásával indokolta.

Az egyezmény ezen módosítása 2021. augusztus 1-jén lépett hatályba, de kötelező átmeneti időszakot írt elő a változás hatályba lépése előtt. Ha a rendelkezés jövő hónapban hatályba lép, a kérelmezőknek és jogi képviselőiknek be kell tartaniuk az új határidőt, ennek elmulasztása pedig elfogadhatatlanság megállapítását vonja maga után.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2022. január 24.

Új szabályokkal tartaná kordában az EU a digitális óriásplatformokat

A tervek szerint a változásokkal a felhasználók beleszólhatnak majd, abba, hogy az internetes óriáscégek milyen módszerekkel érik el őket. És könnyebb lesz az illegális tartalmak eltávolítása is. Azonban sokak szerint veszélyezteti a szólásszabadságot a tervezet.