Spanyolországnak biztosítania kell a véleménynyilvánítás szabadságát


Az ET emberi jogi biztosa aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az utóbbi években egyre több művészt ítéltek szabadságvesztésre ellentmondásos szövegeik és előadásaik miatt.


Az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatović, a spanyol igazságügy miniszterhez címzett levélben felkérte a spanyol hatóságokat, hogy átfogóan módosítsák a Büntető Törvénykönyvet a szólásszabadsághoz való jog biztosítására bevezetett garanciák megerősítése érdekében.

Az ET arra is felkérte a spanyol törvényhozást, hogy könnyítse meg a bíróságok Emberi Jogok Európai Egyezményének 10. cikkével összefüggő döntéshozatalát.

Az ET emberi jogi biztosa aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az utóbbi években egyre több művészt ítéltek szabadságvesztésre ellentmondásos szövegeik és előadásaik miatt, valamint a közösségi média szereplőket is büntetőjogilag üldözték olyan nyilatkozatokért, amelyek a Büntető Törvénykönyv alapján terrorizmus dicsőítésének, becsületsértésnek vagy felségsértésnek minősültek.

A biztos aggodalmát fejezte ki a terrorizmus dicsőítésére vonatkozó tényállásban rögzített néhány fogalom egyértelmű megfogalmazásának hiánya miatt, és emlékeztetett, hogy a terrorizmusellenes jogszabályokban használt túl tágan és nem egyértelműen definiált meghatározások használata potenciális veszélyt jelent a véleménynyilvánítás szabadságára, amelyek ezen emberi jog szükségtelen vagy aránytalan korlátozáshoz vezethetnek.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Minden olasz munkavállalónak védettnek kell lennie

Az olasz kormány csütörtökön fogadta el a világ legszigorúbb koronavírus-elleni intézkedéseit, amely minden munkavállaló számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védettség igazolását, a negatív tesztet vagy a fertőzésből való gyógyulást.