Spanyolországnak biztosítania kell a véleménynyilvánítás szabadságát


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ET emberi jogi biztosa aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az utóbbi években egyre több művészt ítéltek szabadságvesztésre ellentmondásos szövegeik és előadásaik miatt.


Az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatović, a spanyol igazságügy miniszterhez címzett levélben felkérte a spanyol hatóságokat, hogy átfogóan módosítsák a Büntető Törvénykönyvet a szólásszabadsághoz való jog biztosítására bevezetett garanciák megerősítése érdekében.

Az ET arra is felkérte a spanyol törvényhozást, hogy könnyítse meg a bíróságok Emberi Jogok Európai Egyezményének 10. cikkével összefüggő döntéshozatalát.

Az ET emberi jogi biztosa aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az utóbbi években egyre több művészt ítéltek szabadságvesztésre ellentmondásos szövegeik és előadásaik miatt, valamint a közösségi média szereplőket is büntetőjogilag üldözték olyan nyilatkozatokért, amelyek a Büntető Törvénykönyv alapján terrorizmus dicsőítésének, becsületsértésnek vagy felségsértésnek minősültek.

A biztos aggodalmát fejezte ki a terrorizmus dicsőítésére vonatkozó tényállásban rögzített néhány fogalom egyértelmű megfogalmazásának hiánya miatt, és emlékeztetett, hogy a terrorizmusellenes jogszabályokban használt túl tágan és nem egyértelműen definiált meghatározások használata potenciális veszélyt jelent a véleménynyilvánítás szabadságára, amelyek ezen emberi jog szükségtelen vagy aránytalan korlátozáshoz vezethetnek.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2023. január 30.

Jogszerű az ügyvédeket távol tartó arcfelismerő rendszer?

A Madison Square Garden Entertainment Corp. nagyvállalat olyan arcfelismerő MI rendszert alkalmazott, amely azonosította a céggel perben álló ellenérdekű feleket képviselő ügyvédeket és így a cég megtagadhatta a magánszemélyként belépni kívánó ügyvédektől a helyszínre való belépést.