Súlyos bírságot kapott a francia gázszolgáltató


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A francia adatkezelő jogalap nélkül kezelte az érintettek adatait marketing célra és az érintettek jogainak gyakorlását is akadályozta.

A francia adatvédelmi hatóságnál (CNIL) több érintett is panaszt tett a Total energiavállalat által kezelt személyes adataikhoz való nehézkes hozzáférés miatt, valamint a direkt marketing célú hívások ellen.

A francia postai és elektronikus hírközlési kódex nem teszi lehetővé, hogy egyének tiltakozzanak a kereskedelmi célú marketingkutatással szemben. Egy szerződés előkészítése érdekében webes űrlap kitöltésével megadott személyes adatok vonatkozásában a felhasználóknak nem volt lehetősége kifogásolni adatainak hasonló termékek vagy szolgáltatások kereskedelmi célú további felhasználását, amely ellentétes a francia jogszabállyal.

A GDPR 14. cikke alapján elmulasztotta az adatkezelő a tájékoztatási kötelezettségét. Az adatokhoz való hozzáférés jogának és az érintettek tiltakozási jogának sem tett eleget és az érintetti jogok gyakorlásának módjára vonatkozó kötelezettségeit is megszegte.

A fentiekre tekintettel a CNIL 1 millió eurós bírságot szabott ki a TotalEnergies Électricité et Gaz Francera, és úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza a döntését.

A bírság összegét a feltárt jogsértések, valamint a társaság által az eljárás során a megfelelés érdekében tett összes intézkedés figyelembevételével határozták meg.

(edpb.europa.eu)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 20.

Az AI szabályozás jövője az USA-ban

Technológiai vezetők találkoztak az amerikai törvényhozókkal a Capitol Hillben, hogy megvitassák az AI szabályozás jövőjét.