Súlyos bírságot kapott a francia gázszolgáltató


A francia adatkezelő jogalap nélkül kezelte az érintettek adatait marketing célra és az érintettek jogainak gyakorlását is akadályozta.

A francia adatvédelmi hatóságnál (CNIL) több érintett is panaszt tett a Total energiavállalat által kezelt személyes adataikhoz való nehézkes hozzáférés miatt, valamint a direkt marketing célú hívások ellen.

A francia postai és elektronikus hírközlési kódex nem teszi lehetővé, hogy egyének tiltakozzanak a kereskedelmi célú marketingkutatással szemben. Egy szerződés előkészítése érdekében webes űrlap kitöltésével megadott személyes adatok vonatkozásában a felhasználóknak nem volt lehetősége kifogásolni adatainak hasonló termékek vagy szolgáltatások kereskedelmi célú további felhasználását, amely ellentétes a francia jogszabállyal.

A GDPR 14. cikke alapján elmulasztotta az adatkezelő a tájékoztatási kötelezettségét. Az adatokhoz való hozzáférés jogának és az érintettek tiltakozási jogának sem tett eleget és az érintetti jogok gyakorlásának módjára vonatkozó kötelezettségeit is megszegte.

A fentiekre tekintettel a CNIL 1 millió eurós bírságot szabott ki a TotalEnergies Électricité et Gaz Francera, és úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza a döntését.

A bírság összegét a feltárt jogsértések, valamint a társaság által az eljárás során a megfelelés érdekében tett összes intézkedés figyelembevételével határozták meg.

(edpb.europa.eu)


Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 10.

Moneyball, avagy sport és jog: miben tud segíteni a sportelemzés módszertana a jogászi munka hatékonyabb mérésében és jobb döntések meghozatalában?

Az új típusú, kezdetben a baseballban használt elemző alkalmazások nemcsak a labdajátékokban, hanem a jog területén is hatékonyabb stratégiai döntések meghozatalát segíthetik – legyen szó egy ügyvédi perstratégia összeállításáról, a megfelelő érvelés megfogalmazásáról, egy új munkavállaló felvételéről vagy más döntések támogatásáról.

2022. augusztus 10.

A menekült kiskorú gyermekének helyzete

Az EUB azt vizsgálta, hogy ellentétes-e az uniós joggal, ha a tagállam menekült jogállást biztosít egy olyan harmadik országbeli állampolgár kiskorú gyermeke számára, aki az adott tagállam területén született, és másik szülője révén olyan harmadik ország állampolgárságával rendelkezik, amelynek területén nincs kitéve üldözés veszélyének.

2022. augusztus 1.

Milyen jogai vannak a légi utasoknak?

Késett a gépem, törölték a járatomat, nem vitt el a repülő, amire jegyem volt – egyre több légi utas kerül ilyen helyzetbe, a légitársaságok azonban nem minden esetben árulják el, hogy pontosan milyen kártérítésre és segítségre jogosult ilyenkor az utas – annak ellenére, hogy a szabályozás szerint kötelességük lenne. Kártérítési kisokos légi utasoknak a reptéri káosz útvesztőjében.