Több száz milliós eurós nemzetközi költségvetési csalást tártak fel


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Dánia hat brit és amerikai állampolgárt vádolt meg az úgynevezett cum-ex csalás kitalálásáért, amelynek lényege, hogy a részvényügyletek után duplán igényelték vissza az adót a szereplők.


A dán ügyészek három brit és három amerikai állampolgár ellen emeltek vádat, mert több, mint 1,1 milliárd korona (175 millió dollár; 130 millió font; 150 millió euró) értékben károsították meg a dán államkincstárt egy német bankon keresztül elkövetett csalással.

Két brit állampolgár ellen korábban vádat emeltek egy “cum-ex” kereskedelmi csalásért, amely összesen 12,7 milliárd dán korona kárt okozott a dán államkincstárnak.

Az ügyészek úgy vélik, hogy a hat vádlott a “felbújtók vezetője”. Ha bűnösnek találják őket, 12 év börtönt is kaphatnak.

Hogyan tudták átverni a kincstárt?

Dánia kiemelt gazdasági és nemzetközi bűnözéssel foglalkozó hatósága (SEIC) közölte, hogy az elkövetők 2014 és 2015 között több mint egy éven keresztül több száz hamis részvényügyletet hajtottak végre a mainzi székhelyű németországi North Channel Bankon keresztül. A cél az volt, hogy a dán kincstárt 1,1 milliárd koronával károsítsák meg jogellenes adóvisszatérítéssel.

A bank jelentős összegű díjakat számított fel, végül 2019-ben a bankot bírságolták meg. A dán államkincstár csak egyike volt az úgynevezett “cum-ex” botrányban érintett számos európai államkincstárnak. A csalás lényege az volt, hogy a részvényeladások után mindkét fél adóvisszatérítést kért, azonban az adót csak egyszer fizették meg.

Összességében 12,7 milliárd koronát fizettek ki külföldi magánszemélyeknek vagy vállalatoknak, kihasználva azt a kiskaput, amely lehetővé teszi a külföldiek számára, hogy elkerüljék a dán adóalanyokat terhelő osztalékadót.

Két másik brit ellen januárban emeltek vádat a dán csalásban elkövetett állítólagos szerepükért. Köztük van a fedezeti alapok befektetője, Sanjay Shah, aki a hírek szerint Dubaiban tartózkodik, és tagadja, hogy jogsértést követett volna el. A dán mellett a német hatóságok is eljárást indítottak ellene.

Két brit bankárt felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtott egy német bíróság tavaly azért, amit a bíró “állami kasszából történő kollektív lopásnak” nevezett.

Becslések szerint a cum-ex átverés 5 milliárd eurót vett ki a német kincstár zsebéből.

Dánia a brit, a német és a belga hatóságokkal együttműködve derítette fel a botrányt az elmúlt öt évben.

A koppenhágai ügyészség februárban közölte, hogy olyan emberek és vállalatok csoportját vizsgálják, amelyek igényelték az osztalékadó-visszatérítést.

Tavaly az eljárás során zárolták Sanjay Shahnak a londoni Hyde Parkban található luxusingatlanát.

Az ügyészek 10 milliárd korona értékű csalással vádolták meg az elkövetőket.

(bbc.com)
Kapcsolódó cikkek

2022. május 19.

Végrehajtási perben is vizsgálható a fogyasztói szerződés tisztességtelensége

Az EUB döntése értelmében nem lehet kizárni, hogy a végrehajtási kifogást elbíráló bíróság hivatalból vizsgálhassa a tisztességtelen szerződési feltételeket, ha az adós nem mondott ellent a fizetési meghagyásnak, illetve akkor, ha az állam biztosít más polgári jogi eljárást a tisztességtelenség vizsgálatára.