Több százezer embert öl meg a túlóra


Több százezer ember hal bele a túl hosszú munkaórákba évente- derül ki egy tanulmányból, amelyet a WHO készített az ENSZ Munkaügyi Szervezetével, az ILO-val közösen. A jelentés megállapítása szerint 2016-ban a sok munka közvetlen hatásaként kialakuló szívbetegségekbe és stroke-ba 745 ezren haltak bele világszerte.


A tanulmányban az olvasható, hogy a Délkelet-Ázsiában és a nyugat-csendes-óceáni régióban élők a leginkább érintettek. A WHO úgy véli: ez a trend a koronavírus-járvány miatt csak még rosszabbra fordulhat. Mint írják: ha valaki legalább 55 órát dolgozik egy héten, annak 35 százalékkal nagyobb esélye van arra, hogy stroke alakuljon ki szervezetében és 17 százalékkal több, hogy szívbetegségben haljon meg, mint azoknak, akik csak 35-40 órát dolgoznak hetente.

A rengeteg munka miatt kialakuló egészségügyi komplikációk a férfiakra és a legalább középkorúakra bizonyultak a legveszélyesebbnek. Sokszor az áldozatok csak évtizedekkel a túl sok munkavégzés után haltak meg.

A WHO szerint azok az emberek, akik túl sokat dolgoznak, a világ népességének mintegy kilenc százalékát teszik ki.

Az Egyesült Királyságban található Nemzeti Statisztikai Iroda (ONS) megállapította, hogy a karantén idején otthonról dolgozók átlagosan hat óra nem fizetett munkával dolgoztak többet egy héten.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2022. január 24.

Új szabályokkal tartaná kordában az EU a digitális óriásplatformokat

A tervek szerint a változásokkal a felhasználók beleszólhatnak majd, abba, hogy az internetes óriáscégek milyen módszerekkel érik el őket. És könnyebb lesz az illegális tartalmak eltávolítása is. Azonban sokak szerint veszélyezteti a szólásszabadságot a tervezet.