Törvényben garantálják a közalkalmazottak szabadidejének sérthetetlenségét Belgiumban


Belgiumban ezentúl nem kereshetik munkaidőn túl a beosztottaikat a főnökök a közszférában. Az uniós szakszervezetek Európa-szerte hasonló törvényeket szeretnének, és a távmunkát is szigorúbban szabályoznák.


A munkahelytől való elszakadás joga több százezer belga közalkalmazott számára vált valósággá február elsejétől. Őket ezentúl munkaidőn túl csak vészhelyzetben keresheti a felettesük. A szakszervezetek szerint egész Európában hasonló normákra lenne szükség azért, hogy biztosítsák a munkavállalók jogát a kikapcsolódáshoz.

“Korábban elmulasztottuk a lehetőséget arra, hogy alkalmazkodjunk a digitalizáció jelentette kihíváshoz. Nem tudtunk válaszolni a kihívásokra.

Szerintem az innovációkat az emberek igényeihez kell igazítani, és az Európai Uniónak épp a munkavállalók jogait illetően kellene előre lépnie és eredményeket elérnie – mondta az Európai Szakszervezeti Szövetség szakértője, Isabelle Schomann.

Tavaly az Európai Parlament képviselői javaslatot tettek egy hasonló európai jogszabályra, amellyel tisztázhatnák a munkaidő-szabályokat és a távmunka feltételeit is. A magánszektor szerint azonban nincs szükség újabb jogszabályokra, inkább a cégekre kellene bízni az ügyet.

“Szerintem a leginkább a munkaadó és az alkalmazott közötti párbeszéddel lehet tisztázni ezeket a helyzeteket. Nagyon fontos, hogy erősen fókuszáljanak a megoldásokra a cégek szintjén, hiszen mindenhol szükség van a rugalmasságra és az egyéni megoldásokra” – mondta a munkaadókat tömörítő Business Europe szakértője, Maxime Cerutti.

A kutatások szerint a távmunkában dolgozók kétszer olyan gyakorisággal túlóráznak, mint az irodai dolgozók. Ezért sokan kérik a távmunka szabályainak tisztázását.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 10.

Moneyball, avagy sport és jog: miben tud segíteni a sportelemzés módszertana a jogászi munka hatékonyabb mérésében és jobb döntések meghozatalában?

Az új típusú, kezdetben a baseballban használt elemző alkalmazások nemcsak a labdajátékokban, hanem a jog területén is hatékonyabb stratégiai döntések meghozatalát segíthetik – legyen szó egy ügyvédi perstratégia összeállításáról, a megfelelő érvelés megfogalmazásáról, egy új munkavállaló felvételéről vagy más döntések támogatásáról.

2022. augusztus 10.

A menekült kiskorú gyermekének helyzete

Az EUB azt vizsgálta, hogy ellentétes-e az uniós joggal, ha a tagállam menekült jogállást biztosít egy olyan harmadik országbeli állampolgár kiskorú gyermeke számára, aki az adott tagállam területén született, és másik szülője révén olyan harmadik ország állampolgárságával rendelkezik, amelynek területén nincs kitéve üldözés veszélyének.

2022. augusztus 1.

Milyen jogai vannak a légi utasoknak?

Késett a gépem, törölték a járatomat, nem vitt el a repülő, amire jegyem volt – egyre több légi utas kerül ilyen helyzetbe, a légitársaságok azonban nem minden esetben árulják el, hogy pontosan milyen kártérítésre és segítségre jogosult ilyenkor az utas – annak ellenére, hogy a szabályozás szerint kötelességük lenne. Kártérítési kisokos légi utasoknak a reptéri káosz útvesztőjében.