Törvényben garantálják a közalkalmazottak szabadidejének sérthetetlenségét Belgiumban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Belgiumban ezentúl nem kereshetik munkaidőn túl a beosztottaikat a főnökök a közszférában. Az uniós szakszervezetek Európa-szerte hasonló törvényeket szeretnének, és a távmunkát is szigorúbban szabályoznák.

A munkahelytől való elszakadás joga több százezer belga közalkalmazott számára vált valósággá február elsejétől. Őket ezentúl munkaidőn túl csak vészhelyzetben keresheti a felettesük. A szakszervezetek szerint egész Európában hasonló normákra lenne szükség azért, hogy biztosítsák a munkavállalók jogát a kikapcsolódáshoz.

„Korábban elmulasztottuk a lehetőséget arra, hogy alkalmazkodjunk a digitalizáció jelentette kihíváshoz. Nem tudtunk válaszolni a kihívásokra.

Szerintem az innovációkat az emberek igényeihez kell igazítani, és az Európai Uniónak épp a munkavállalók jogait illetően kellene előre lépnie és eredményeket elérnie – mondta az Európai Szakszervezeti Szövetség szakértője, Isabelle Schomann.

távmunka

Tavaly az Európai Parlament képviselői javaslatot tettek egy hasonló európai jogszabályra, amellyel tisztázhatnák a munkaidő-szabályokat és a távmunka feltételeit is. A magánszektor szerint azonban nincs szükség újabb jogszabályokra, inkább a cégekre kellene bízni az ügyet.

„Szerintem a leginkább a munkaadó és az alkalmazott közötti párbeszéddel lehet tisztázni ezeket a helyzeteket. Nagyon fontos, hogy erősen fókuszáljanak a megoldásokra a cégek szintjén, hiszen mindenhol szükség van a rugalmasságra és az egyéni megoldásokra” – mondta a munkaadókat tömörítő Business Europe szakértője, Maxime Cerutti.

A kutatások szerint a távmunkában dolgozók kétszer olyan gyakorisággal túlóráznak, mint az irodai dolgozók. Ezért sokan kérik a távmunka szabályainak tisztázását.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.