Ügyészi hivatás a veszélyhelyzetben Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ügyészek szerepe az emberi jogok védelmében a veszélyhelyzet során.


Az Európa Tanács Európai Ügyészek Tanácsadó Testülete új véleményt fogadott el, amelyben a szokásos ügyészi feladatok vészhelyzet alatti gyakorlását taglalják, illetve új és kibővített tevékenységi köröket is bemutatnak, amellyel az ügyészi szervezet a koronavírushoz hasonló helyzetekre adhat megfelelő választ. A véleményből az is kiderül, hogy hogyan küzdhetők le a veszélyhelyzet jelentette kihívások az ügyészi szervezetben, valamint a világjárvány során folytatott nemzetközi együttműködéseket is bemutatják.

A vélemény azt vizsgálja, hogy az ügyészség a koronavírus járványhoz hasonló veszélyhelyzetek során hogyan teljesítheti küldetését a leghatékonyabban és egyben a legmagasabb színvonalon, tiszteletben tartva a jogállamiságot és az emberi jogokat. Az Európa Tanács tagállamainak ügyészei – sőt, a világ összes ügyésze – jelenleg azzal a kihívással néznek szembe, hogy munkájuk során a népegészségügyi vészhelyzetben hozott intézkedéseket hogyan alkalmazzák az emberek védelme érdekében, illetve új jogi intézkedéseket kell hozni. az emberi jogi kötelezettségek szigorú tiszteletben tartása mellett.

A világjárvány során bevezetett korlátozások érinthetik az Emberi Jogok Európai Egyezménye (EJEE) által védett polgári és politikai jogokat, valamint a gazdasági, társadalmi és kulturális jogokat, amelyek bizonyos kiszolgáltatott csoportok megkülönböztetését vonhatják maguk után. Ezért az ügyészek minden eddiginél fontosabb, hogy biztosítsák az EJEE tiszteletben tartását a tagállamokban a járvány és annak utóhatásai során.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2021. december 6.

Bevethető a jogállamisági mechanizmus

Az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoki indítványa szerint megfelel az uniós jognak az Európai Bizottság által beterjesztett jogállamisági mechanizmus. Ezzel a rendszerrel felfüggeszthetik az uniós péntek kifizetéseit, ha rendszerszintű visszaéléseket tapasztalnak.