Ügyészi hivatás a veszélyhelyzetben Koronavírus Veszélyhelyzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ügyészek szerepe az emberi jogok védelmében a veszélyhelyzet során.


Az Európa Tanács Európai Ügyészek Tanácsadó Testülete új véleményt fogadott el, amelyben a szokásos ügyészi feladatok vészhelyzet alatti gyakorlását taglalják, illetve új és kibővített tevékenységi köröket is bemutatnak, amellyel az ügyészi szervezet a koronavírushoz hasonló helyzetekre adhat megfelelő választ. A véleményből az is kiderül, hogy hogyan küzdhetők le a veszélyhelyzet jelentette kihívások az ügyészi szervezetben, valamint a világjárvány során folytatott nemzetközi együttműködéseket is bemutatják.

A vélemény azt vizsgálja, hogy az ügyészség a koronavírus járványhoz hasonló veszélyhelyzetek során hogyan teljesítheti küldetését a leghatékonyabban és egyben a legmagasabb színvonalon, tiszteletben tartva a jogállamiságot és az emberi jogokat. Az Európa Tanács tagállamainak ügyészei – sőt, a világ összes ügyésze – jelenleg azzal a kihívással néznek szembe, hogy munkájuk során a népegészségügyi vészhelyzetben hozott intézkedéseket hogyan alkalmazzák az emberek védelme érdekében, illetve új jogi intézkedéseket kell hozni. az emberi jogi kötelezettségek szigorú tiszteletben tartása mellett.

A világjárvány során bevezetett korlátozások érinthetik az Emberi Jogok Európai Egyezménye (EJEE) által védett polgári és politikai jogokat, valamint a gazdasági, társadalmi és kulturális jogokat, amelyek bizonyos kiszolgáltatott csoportok megkülönböztetését vonhatják maguk után. Ezért az ügyészek minden eddiginél fontosabb, hogy biztosítsák az EJEE tiszteletben tartását a tagállamokban a járvány és annak utóhatásai során.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2023. február 1.

Az Európai Unió Tanácsa az elektronikus bizonyítékokhoz való határokon átnyúló hozzáférés javításáról

Az uniós tagállamok állandó képviselői a mai napon megerősítették a Tanács elnöksége és az Európai Parlament között az elektronikus bizonyítékokhoz való határokon átnyúló hozzáférésről szóló rendelettervezetről és irányelvtervezetről létrejött megállapodást. Az elfogadott szövegek lehetővé fogják tenni, hogy az illetékes hatóságok közvetlenül címezhessenek az elektronikus bizonyítékokra vonatkozó bírósági határozatokat másik tagállambeli szolgáltatóknak.

2023. február 1.

Adatvédelem vagy a közúti büntetőpontok nyilvánossága

Az unió luxembourgi bírósága által hozott ítélet egy szinte klasszikusnak nevezhető adatvédelmi ügyben született, és azt vette górcső alá, milyen mértékben avatkozhat be egy tagállam valakinek a személyes jogaiba a közúti közlekedésbiztonság előmozdítására irányuló céljának követése során.