Válási megállapodás közzététele a közhiteles nyilvántartásban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EJEB megállapította, hogy a válás során kötött egyezség teljes terjedelemben való közzététele sérti a kérelmező magánélethez való jogát.


A kérelmező, osztrák állampolgár, akinek a személyes adatai nyilvánosan közzétételre kerültek, miután az egyezséggel történő válása után, a vagyonmegosztásra vonatkozó, személyes adatokat tartalmazó teljes egyezségi megállapodás közzétételre került az ingatlan-nyilvántartásban.

Korlátozott precedensjog webinárium

A kérelmező az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8. cikke által biztosított magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való jogára hivatkozva panaszt nyújtott be a válási egyezség teles terjedelemben való közzétételére vonatkozó kötelezettséggel szemben, ahol a megállapodás bárki számára nyilvánosan hozzáférhető lenne, annak érdekében.

Az EJEB megállapította, hogy Ausztria az egyezségi megállapodás teljes terjedelemben való közzétételével megsértette a kérelmező magánéletének tiszteletben tartására, különös tekintettel személyes adatainak védelmére vonatkozó jogát.

(echr.coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2022. május 16.

Második kiegészítő jegyzőkönyvet fogadtak el a kiberbűnözés ellen

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának olasz elnöksége megnyitotta aláírásra a kiberbűnözés elleni egyezmény (Budapesti Kibervédelmi Egyezmény) második kiegészítő jegyzőkönyvét, amelynek célja a hatóságok közötti együttműködés és az elektronikus bizonyítékok megosztása.