Válási megállapodás közzététele a közhiteles nyilvántartásban

Az EJEB megállapította, hogy a válás során kötött egyezség teljes terjedelemben való közzététele sérti a kérelmező magánélethez való jogát.


A kérelmező, osztrák állampolgár, akinek a személyes adatai nyilvánosan közzétételre kerültek, miután az egyezséggel történő válása után, a vagyonmegosztásra vonatkozó, személyes adatokat tartalmazó teljes egyezségi megállapodás közzétételre került az ingatlan-nyilvántartásban.

Korlátozott precedensjog webinárium

A kérelmező az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8. cikke által biztosított magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való jogára hivatkozva panaszt nyújtott be a válási egyezség teles terjedelemben való közzétételére vonatkozó kötelezettséggel szemben, ahol a megállapodás bárki számára nyilvánosan hozzáférhető lenne, annak érdekében.

Az EJEB megállapította, hogy Ausztria az egyezségi megállapodás teljes terjedelemben való közzétételével megsértette a kérelmező magánéletének tiszteletben tartására, különös tekintettel személyes adatainak védelmére vonatkozó jogát.

(echr.coe.int)Kapcsolódó cikkek:


Az újságíró forrásvédelemhez való joga
2021. május 14.

Az újságíró forrásvédelemhez való joga

A kérelmező újságíró telefonjának metaadataihoz kért és kapott hozzáférést az ügyészség. Ő a forrásvédelem biztosítása érdekében nem szerette volna átadni az összesen tizenhat hónapot felölelő adatokat. Az EJEB a forrásvédelmet a kommunikációs jogokat védő 10. cikk hatálya alá tartozó védendő értéknek minősítette. A hozzáféréssel érintett adatkör súlyosan aránytalan, erre tekintettel egyezménysértő volt.

Jogszerűen nem fizetett adót az Amazon Luxemburgban?
2021. május 13.

Jogszerűen nem fizetett adót az Amazon Luxemburgban?

Az Amazon megnyerte a pert az Európai Bizottsággal szemben, amelyben a Bizottság azt állította, hogy az amerikai technológiai vállalat 250 millió euró „illegális állami támogatást” kapott adókedvezmények formájában Luxemburgtól.

A határmenti szerencsejáték és a vállalkozás szabadsága
2021. május 12.

A határmenti szerencsejáték és a vállalkozás szabadsága

Az EUB egy cseh lottóértékesítési ügyben vizsgálta a szolgáltatásnyújtás szabadságát és arra a következtetésre jutott, hogy azt csak akkor lehet alkalmazni, ha az adott tagállam az EU-s tagországok vállalkozásaira eltérő szabályozást alkalmaz, mint a hazai cégekre.

Kína megszállja a nemzetközi szervezeteket
2021. május 11.

Kína megszállja a nemzetközi szervezeteket

Az új világhatalom, Kína egyre nagyobb befolyásra tesz szert az ENSZ-ben. Pozícióival gazdasági-politikai érdekeit érvényesíti és próbálja saját képére formálni a világot.