Zuckerberg is tudhatott a jogellenes adatgyűjtésről?


A washingtonban folyamatban lévő polgári perben kell eldönteni a kérdést.


Karl Racine, Washington kerületi főügyésze szerdán bejelentette, hogy a Facebook vezérigazgatóját, Mark Zuckerberget alperesként hallgatják meg a Cambridge Analytica-botrány miatt folyó perben, amelyben az adatszolgáltató céget azzal vádolják, hogy 87 millió személytől gyűjtött személyes adatokat azok tudta nélkül.

2018-ban az AG Racine pert indított a Facebook ellen azt állítva, hogy a közösségi médiacég harmadik felek adataihoz való hozzáférésre vonatkozó irányelvei félrevezetőek, és a Facebook a washingtoni fogyasztóvédelmi eljárási törvény (CPPA) alapján megtévesztő kereskedelmi gyakorlatokkal veszélyezteti a felhasználók adatait.

Annak ellenére, hogy a Facebook 2019-ben igyekezett lezárni az ügyet, a kerületi bíró engedélyezte a polgári per folytatását. Miután megvizsgálta „több százezer oldalnyi peres dokumentumot, és [befejezve] a volt alkalmazottaktól és a szivárogtatóktól származó bejelentések vizsgálatát,”, az AG Racine kezdeményezte, hogy Mark Zuckerberget is alperesként hallgassák meg a perben.

A CPPA szerint „az egyének felelősséggel tartoznak a vállalat cselekedeteiért, ha ezekről tudtak”. Az AG Racine nem részletezte, hogy Mark Zuckerberg milyen mértékben tudott a botrányról, és csak annyit közölt, hogy „személyesen érintett” a Cambridge Anayltica által végzett jogellenes adatgyűjtésében.

Az AG Racine azzal zárta üzenetét, hogy „Ez a per a washingtoni lakosok felének, valamint több tízmillió ember adatainak védelméről szól országszerte. Nagyon komolyan vettük azt a kötelezettségünket, hogy kivizsgáljuk a jogsértéseket – a Facebooknak pedig ugyanolyan komolyan kell vállalnia a felhasználók védelmét.”

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 10.

Moneyball, avagy sport és jog: miben tud segíteni a sportelemzés módszertana a jogászi munka hatékonyabb mérésében és jobb döntések meghozatalában?

Az új típusú, kezdetben a baseballban használt elemző alkalmazások nemcsak a labdajátékokban, hanem a jog területén is hatékonyabb stratégiai döntések meghozatalát segíthetik – legyen szó egy ügyvédi perstratégia összeállításáról, a megfelelő érvelés megfogalmazásáról, egy új munkavállaló felvételéről vagy más döntések támogatásáról.

2022. augusztus 10.

A menekült kiskorú gyermekének helyzete

Az EUB azt vizsgálta, hogy ellentétes-e az uniós joggal, ha a tagállam menekült jogállást biztosít egy olyan harmadik országbeli állampolgár kiskorú gyermeke számára, aki az adott tagállam területén született, és másik szülője révén olyan harmadik ország állampolgárságával rendelkezik, amelynek területén nincs kitéve üldözés veszélyének.

2022. augusztus 1.

Milyen jogai vannak a légi utasoknak?

Késett a gépem, törölték a járatomat, nem vitt el a repülő, amire jegyem volt – egyre több légi utas kerül ilyen helyzetbe, a légitársaságok azonban nem minden esetben árulják el, hogy pontosan milyen kártérítésre és segítségre jogosult ilyenkor az utas – annak ellenére, hogy a szabályozás szerint kötelességük lenne. Kártérítési kisokos légi utasoknak a reptéri káosz útvesztőjében.