A mesterséges és az emberi intelligencia hatása a jogi szakma jövőjére


A generatív mesterséges intelligencia térnyerése a jog világában számos kiemelkedően jelentős diskurzust eredményezett. Az AI leváltja az ügyvédeket? Növeli szakmaiságukat? Az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést akadályozza vagy szélesíti? Bár rengeteg megválaszolatlan kérdést találunk e területen, irodám betekintést nyújt egy olyan modell működésébe, amely tanulságos lehet a jogászi szakma, és valószínűleg más szolgáltató iparágak számára is.

A Marble nevet viselő vállalkozásom (a cikk eredeti írója Jeffrey Pollak, ügyvéd – a szerk.) 2020-ban alakult azzal a szándékkal, hogy a világszínvonalú jogi szolgáltatásokat költséghatékonnyá és mindenki számára elérhetővé tegye. A jogrendszer sajnos tele van zavaros és elavult folyamatokkal, amelyek lelassítják az ügyvédeket és frusztrálják az ügyfeleket. Az elavult rendszerek és technológiák gyakran túlságosan lekötik az ügyvédek idejét, és elvonják őket attól, ami a legfőbb célunk: ügyfeleink kiszolgálása. Csapatommal a jogi szolgáltatások nyújtásának korszerűsítésére törekedtünk fogyasztóbarát technológiák alkalmazásával, az átláthatóságra és az empátiára helyezve a hangsúlyt. Három év alatt ügyfeleink tízezreit szolgáltuk ki, észszerűsítettük az ügyvédek adminisztratív munkáját, valamint átlátható és közérthető támogatást nyújtottunk ügyfeleinknek. Ügyvédeink és tanácsadóink stratégiai feladatok ellátásával foglalatoskodhatnak így a legtöbbet, és nem a megterhelő adminisztratív feladatokkal.  Az AI (artificial intelligence – azaz mesterséges intelligencia – a szerk.) megjelenése az elmúlt évben további rendkívüli előrelépést tett lehetővé ezen a területen. Élvonalbeli technológiákat alkalmaztunk az irodai papírmunka, a számlázási rendszerek és egyéb üzleti ügyekkel kapcsolatos feladatok automatizálására – így több száz órányi munkaidőt szabadítunk fel kollégáim számára, hogy ügyeikre és ügyfeleikre összpontosíthassanak.

Ahogy látjuk, az AI képes átalakítani a jogi szakmát, hatalmas adatmennyiség feldolgozását, szabályszerűségeket azonosító és folyamatos szolgáltatás-elérhetőséget biztosító képességeivel. Az AI már korábban is partnerünk volt abban, hogy a jogi segítségnyújtás ezen magas színvonalát biztosíthassuk ügyfeleink számára. Jelenleg az AI használata elsősorban két kategóriába sorolható: keresés/kutatás és ügyfélkapcsolat.

A keresés önmagában egy jelentős részét emészti fel a kiszámlázható óráknak,  – éppen ezért nagyon ígéretes terület az AI alkalmazásában. Korszerű e-felfedező (e-discovery – a szerk.) eszközöket használunk. Ha a kutatási feladatok részeként több tízezer üzenetet kellene átvilágítanunk egy bizonyos információt keresve, akkor a rendelkezésre álló új technológiák fényében nem lenne hatékony ezt manuálisan elvégezni – pedig sok ügyvédi iroda pontosan ezt teszi, sőt mindezt a munkadíjuk részeként felszámítva. Legyen szó videóról, szövegről, e-mailekről, PDF-ekről vagy hangfájlokról, az AI hihetetlenül hatékonyan képes a mintázatok felismerésére és utasítások követésére, ezért a mesterséges intelligencia nagyszerű eszköz a jogi kutatással járó idő és költségek csökkentésében.

Az ügyfélkapcsolatok terén nemrégiben elindítottunk egy chatbotot ügyfeleink számára, amely az OpenAI (a ChatGPT-t működtető cég) technológiáját használja. A legtöbb ügyvédi irodában többletköltséget jelent a dolgok „megmagyarázása” és az ügyfelek tájékoztatása. Az ügyfeleknek mindig vannak kérdéseik azzal kapcsolatban, hogy ügyvédeik min dolgoznak, hogyan áll az ügyük. Az ilyen kérdések kézi megválaszolása rengeteg időt és energiát vesz igénybe, amelyet az ügyvédek általában ki is számláznak ügyfeleiknek. A “Marble Assistant”, ahogy mi nevezzük, mindezt többletköltségek nélkül kezeli – pénzt takarít meg az ügyfeleknek, és felszabadítja a Marble-lel dolgozó társtanácsadókat, hogy minél inkább érdemi feladatok ellátásával tölthessék az idejüket.

Bármennyire optimisták is vagyunk az AI lehetőségeivel kapcsolatban, tisztában vagyunk a hiányosságaival is.

A mesterséges intelligencia nem képes helyettesíteni a tapasztalt ügyvédek empátiáját, etikus ítélőképességét és problémamegoldó kreativitását. Ez nem egy platform a döntések átruházására – és nem hisszük, hogy valaha is leváltja az ügyvédeket. Még a mesterséges intelligencia képességeinek növekedésével is szükségünk lesz emberekre, hogy felügyeljék az AI működését, és azonosítsák a kimenetek (az AI válaszainak) torzításait és hibáit – hiszen egy program, egy gép nem köteles az őszinteségre (és köztudott, hogy eseteket és törvényi előírásokat talált ki álláspontjának megalapozására), ezért kiemelten fontos, hogy az ügyvédi szakmában képzett emberek kövessék figyelemmel a technológia fejlődését és a jelenleg alkalmazott eszközöket.

De a mai gyorsan fejlődő világban azok, akik hatékonyan tudják kamatoztatni a mesterséges intelligencia erejét, a joggyakorlat mélyreható átalakulásának élére állhatnak. Sőt, ami még fontosabb, mivel az ügyvédek alkalmazzák ezt a technológiát, közösen kiterjesztjük az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést minden amerikai számára. Minden jogi szolgáltatást jobb minőségűvé és megfizethetőbbé teszünk, és talán, de csak talán, felszámolunk néhány régi sztereotípiát az ügyvédekkel kapcsolatban.

Ahogy haladunk, és ahogy a technológia fokozatosan átveszi a rutinfeladatokat, az ügyvédek végre szabadon összpontosíthatnak más feladatokra, amelyekre korábban nem maradt sem idejük, sem energiájuk. Ezek olyan teendők, amelyek olyan alapvető emberi tulajdonságokra épülnek, mint a kreativitás, a kommunikáció, az együttérzés, az empátia és az összetett érvelés. Ez az elmozdulás nemcsak megfizethetőbbé teszi a jogi szolgáltatásokat, hanem alapjaiban alakítja át az ügyvédi tevékenység megértését és gyakorlását is.

A jog jövője a kiegyensúlyozott, együttműködésen alapuló megközelítésben rejlik, amely egyesíti az emberi és a mesterséges intelligencia legjavát. Ennek az egyensúlynak a megteremtéséhez olyan proaktív stratégiára van szükség, amely kihasználja az AI előnyeit és elismeri a kockázatokat, miközben megőrzi azokat az egyedi tulajdonságokat, amelyek a jogi munkát alapvetően emberivé teszik.

Jeffrey Pollak a Marble PC. alapítója és vezető ügyvédje. A Marble egy ügyvédi együttműködésen alapuló iroda, mely 10 államból dolgozik együtt ügyvédekkel és egyre növekszik, Küldetése, hogy újra feltalálja a „fogyasztói jog” gyakorlatát, átlátható árazást, magas színvonalú jogi munkát egy mesterséges intelligencia-alapú ügyfélélményt hozva az iparágba.


Fordította: Takács Fanni Bernadett

Eredeti cikk: Navigating the Future of the Legal Profession With Human-AI Collaboration

A megjelenés dátuma: 2023. november 2.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Megjelenhet a mesterséges intelligencia által generált tartalom a jogi állásfoglalások között?

Formális szabályozás hiányában az ügyvédeknek és az eDiscovery (számítástechnikai kutatás peres eljárásokhoz szükséges digitális bizonyítékok esetén – a ford.) szakembereknek gondoskodniuk kell felkészültségükről, és hatékony stratégiákat kell kidolgozniuk a mesterséges intelligencia által generált tartalom azonosítására, érvényesítésére és a felülvizsgálati és eDiscovery folyamatba való integrálására.

2024. február 20.

Készül a jogszabály a platformviták alternatív vitarendezéséről

Az NMHH rendelettervezete az alternatív vitarendezési fórumra vonatkozó részletszabályokat tartalmazza, amelynek feladata a „platformviták”, azaz az online platformot üzemeltető szolgáltatók és a platformszolgáltatások igénybe vevői közötti jogviták bírósági eljáráson kívüli rendezése lesz.