Bejegyzések fogyasztóvédelem címkével

2024. február 19. Napi

Meglepő vége lehet a fillérekért árult sütő körüli botránynak

Nagy port kavart az Electrolux tévedése csütörtökön: a 160 ezer forintos alapárhoz képest szinte fillérekért árult egy beépített sütőt. A cég gyorsan reagált az eseményekre, bocsánatot kért, és levásárolható kupont adott az érintetteknek. Ugyanakkor az 1800 forintért rendelt sütőt senki sem kapja meg. Ügyvédet kérdezett az Index arról, mennyire járt el megfelelően a cég.

2024. január 15. Napi

Nem minden zöld, amiről azt állítják

Sok esetben nem egyértelműek, zavarosak a zöld reklámüzenetek, a fogyasztók jelentős része pedig nincs tisztában az egyes állítások és jelölések pontos tartalmával, illetve jelentésével – többek között ezekre is rávilágít a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) most lezárt piacelemzése, amelyben a nemzeti versenyhatóság vizsgálói a zöld állításokat és reklámüzeneteket elemezték. A GVH a honlapján közzétett tanulmányban javaslatokat is megfogalmazott a piaci szereplők és a jogalkotó számára.

2023. december 28. Napi

Nyilvános a jövő évi fogyasztóvédelemi ellenőrzések programja: kik számíthatnak vizsgálatra?

2024-ben is számos területen számíthatnak átfogó fogyasztóvédelmi célellenőrzésekre a vállalatok – hívja fel a figyelmet az EY. Jövőre biztosan sor kerül az infláció letörése érdekében idén bevezetett intézkedések vizsgálatára, ahogyan a közműszolgáltatók működésének, a játékokat, a mosó-, és tisztítószereket, valamint a kozmetikumokat forgalmazók ellenőrzésére is.

2023. november 13. Napi

NMHH: óvatosnak kell lenni az év végi online vásárlásoknál

Számos apróságra kell figyelni a Black Friday és karácsonyi online vásárlásoknál – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) miután összegyűjtötte az online vásárlással és a csomagkézbesítéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Meddig terjedhet a fogyasztók védelme? Állami beavatkozás kontra magánautonómia
2023. november 2. Szakma

Meddig terjedhet a fogyasztók védelme? Állami beavatkozás kontra magánautonómia

A Magyar Nemzeti Bank és a keretei között működő Pénzügyi Békéltető Testület által 2023. októberében hatodik alkalommal megrendezett Alternatív Vitarendezési Konferencia kerekasztalbeszélgetésén a Wolters Kluwer Hungary kiadásában megjelenő Fogyasztóvédelmi Jog online szakfolyóirat szerkesztőbizottságának tagjai megvitatták, hogy a fogyasztói érdekek védelmében milyen szerephez jutnak a hatóságok, valamint hogyan védekezhetnek a fogyasztók az új digitális platformokon közzétett hirdetésekkel, megtévesztő kereskedelmi gyakorlatokkal szemben.

AVR Konferencia: fókuszban a fogyasztóvédelem, az alternatív vitarendezés és a digitális kihívások
2023. október 16. Szakma

AVR Konferencia: fókuszban a fogyasztóvédelem, az alternatív vitarendezés és a digitális kihívások

Hatodik alkalommal rendezi meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a keretei között működő Pénzügyi Békéltető Testület az Alternatív Vitarendezési Konferenciát 2023. október 19-20. között. A rendezvényen – amelynek egyik fő támogatója a Wolters Kluwer Hungary – neves hazai és külföldi szakemberek mutatják be, hogyan hat a digitalizáció a fogyasztói jogokra és érdekeik érvényesítésére. A kétnapos eseményt élőben követhetik az érdeklődők.