Bejegyzések Munka Törvénykönyve címkével

Szavazás vagy munka? – a választásokon való részvétel munkahelyi lehetővé tétele
2024. június 8. Cégvilág

Szavazás vagy munka? – a választásokon való részvétel munkahelyi lehetővé tétele

2024. június 9-én Magyarország választópolgárai ismét a szavazóurnákhoz járulhatnak. A választások napja – ahogyan azt a választási eljárásról szóló törvény (Ve.) előírja – vasárnapra esik, ezért a legtöbb munkavállaló számára nem jelent nehézséget, hogy pihenőnapján gyakorolja választójogát. Nem mindenkinek adatik azonban meg a munkamentes vasárnap, ezért azoknak, akiknek vasárnapra is be van osztva munkaidejük, fejtörést okozhat, miként járulhatnak az urnákhoz. A Munka törvénykönyve 2022. július 26. napjától hatályos rendelkezése segítséget jelenthet abban, hogy a munkavállaló a munkahelyi kötelezettségei mellett a választásokra is eljusson.

Egyszerűsödött a foglalkoztatási igazolás
2024. április 30. Cégvilág

Egyszerűsödött a foglalkoztatási igazolás

A munkaviszony megszűnésekor a munkáltató a munkavállaló számára több, más-más tartalmú dokumentum helyett immár egy darab egységes, a korábbi igazolások kötelező tartalmi elemeit magában foglaló foglalkoztatási igazolás kiállítására köteles.

A munkaügyi perek határmezsgyéjén
2024. március 7. Cégvilág

A munkaügyi perek határmezsgyéjén

A bírósági hatáskör kérdésében, vagyis a megfelelő – általános hatáskörű vagy munkaügyi – bíróság kiválasztásában annak van jelentősége, hogy a keresetlevélben megjelölt, érvényesítendő jog a munka- vagy a polgári jog területére tartozik-e. Ám előfordulhatnak határesetek, ahol még ez az elv sem ad kellő eligazítást.

A munkavállaló rendkívüli felmondása
2024. február 28. Cégvilág

A munkavállaló rendkívüli felmondása

A munkaviszony megszüntetésének egyik módja az azonnali hatályú felmondás. E jogintézménnyel a munkáltató és a munkavállaló is élhet, azonban csak rendkívül szűk keretek között. Ha pedig valamelyik fél nem jogszerűen gyakorolja a munkaviszony-megszüntetés eme módját, akkor komoly jogkövetkezményekkel kell számolnia. Amennyiben munkavállalóként kívánunk élni az azonnali hatályú felmondással, akkor érdemes rendkívül körültekintően eljárnunk a jogviszony lezárása során.

Rezsicsökkentési megoldások a munkahelyen
2024. február 1. Szakma

Rezsicsökkentési megoldások a munkahelyen

A koronavírus-járvány óta egyre többen dolgoznak heti néhány napot home office-ban vagy távmunkában, és a munkáltatók többsége is támogatóan áll az otthoni munkavégzéshez. Természetesen nem minden munkakör és vállalati struktúra alkalmas erre, viszont az egyre növekvő rezsiköltségek a foglalkoztatókat is hátrányosan érintik, így előtérbe kerülnek az olyan megoldások, amelyek alkalmasak lehetnek a kiadások féken tartására.

A munkavállalói biztosíték szabályai
2024. január 24. Cégvilág

A munkavállalói biztosíték szabályai

A munkavállalói biztosíték intézménye a jelenleg hatályos munka törvénykönyvével vált a magyar jogrendszer részévé. Célja, hogy a munkáltató egyszerűbben léphessen fel kártérítési igénnyel ama dolgozóival szemben, akiket pénzbeli szolgáltatások átvétele vagy teljesítése körében foglalkoztat. Az alábbi cikkben áttekintjük a munkavállalói biztosíték szabályait és megvizsgáljuk, miért kerül sor viszonylag ritkán a gyakorlati alkalmazására.

A futárok munkáltatója a futárcég?
2024. január 18. Cégvilág

A futárok munkáltatója a futárcég?

A címbeli kérdésre kereste a választ a Kúria egy konkrét ügyben, és a 2023. december 13-án meghozott Mfv.VIII.10.091/2023/7. számú, jelenleg Magyarországon tömegesen kötött, hasonló jogviszony tekintetében kiemelkedő jelentőségű ítéletében rögzítette álláspontját.

AB: változik a szakszervezetek kollektív szerződéskötési joga
2024. január 15. Cégvilág

AB: változik a szakszervezetek kollektív szerződéskötési joga

Az Alkotmánybíróság (AB) döntése értelmében változik a szakszervezetek kollektív szerződéskötési joga azokban a helyzetekben, amikor több szakszervezet is működik a munkáltatónál, de a megállapodás megkötésében nem mindegyik vett részt aláíró félként. A döntés értelmében, amennyiben egy szakszervezet később, tehát már a kollektív szerződés megkötése után válik jogosulttá a kollektív szerződéskötésre, akkor a jövőben félként vehet részt a kollektív szerződés módosítására vonatkozó tárgyalásokon.