Bejegyzések Országgyűlés címkével

2023. május 23. Napi

Panasztörvény, mentelmi jog, szabadságvesztés, választójogi törvény, Ptk. és Btk. változások – döntött a Ház

Az igazgatási szünet elrendeléséről, az államfő által visszaküldött panasztörvényről, a családok ügyintézésnek könnyítéséről és a közműszolgáltatások egyszerűsítéséről is döntött az Országház kedden. Az Országgyűlés kedden úgy döndött: nem függeszti fel Novák Előd (Mi Hazánk) mentelmi jogát. A Ház ugyanilyen döntést hozott Hadházy Ákos független képviselő mentelmi jogáról is. A szabadságvesztés szabályairól, a választási törvény módosításáról és a köztársasági elnök hivatalának átnevezéséről is hoztak határozatot a képviselők. A minősített adatok védelméről szóló jogszabály, valamint a szövetkezeti törvény, a büntető törvénykönyv és a szakképzési törvény módosításáról is határoztak a képviselők az Országgyűlés keddi ülésén.

2023. április 27. Napi

A végrehajtókkal kapcsolatban kezdeményez változtatásokat a törvényalkotási bizottság

Azonnali hatállyal fel kell függeszteni azt a végrehajtót, aki közvádra üldözendő szándékos bűncselekmény miatt áll büntetőeljárás alatt; a felfüggesztett végrehajtó nem gyakorolhatja a kari tisztségéből eredő jogait – ezt a módosítást javasolta az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a bírósági végrehajtásról szóló törvényben csütörtökön.

2022. november 23. Napi

Aranybulla napja, nemzetközi megállapodások – Parlementi döntések

Szavazásokkal folytatta munkáját kedden délután az Országgyűlés, amely döntött egyebek mellett a 2025-ös oszakai világkiállításon való részvételről, az Aranybulla napjává tette április 24-ét, valamint az Európai Bizottság kérésére is módosított törvényeket.

2022. november 21. Napi

Új minisztérium áll fel és változik a minisztériumi stuktúra

Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló 2022. évi II. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról nyújtott be a Miniszterelnök törvénymódosítási javaslatot, amelyet az Országház napirendjére vette sürgősséggel és váhatóan már kedden döntés születhet a kérdésben.