Bejegyzések Európai Unió Bírósága címkével

A gyermekek jogellenes külföldre vitele
2024. február 28. Világjogász

A gyermekek jogellenes külföldre vitele

Európai előírások és konkrét nemzeti jogszabályok összevetéséről döntött az EU Bírósága egy különösen érzékeny témában, a gyermekek jogellenes külföldre vitelével kapcsolatban. Lényege a visszavitel iránti kérelmek elbírálására vonatkozó, a gyermekek érdekeit szolgáló gyors eljárások biztosítása.

Háttérzene sugárzása a repülőgépen
2024. február 14. Világjogász

Háttérzene sugárzása a repülőgépen

Az unió bírósága egy romániai szerzői jogi jogvitára tett pontot, melynek középpontjában a repülőgépeken és vonatokon háttérzeneként sugárzott zeneművek „jogállása”, és az attól függő díj megfizetése állt..

Döntött az Európai Unió Bírósága: egyes vámjogi rendelkezések sértik az uniós jogot
2024. január 4. Cégvilág

Döntött az Európai Unió Bírósága: egyes vámjogi rendelkezések sértik az uniós jogot

Nem mindig az olcsóbb termék az olcsóbb! Avagy hogyan függ össze egy adott termék ára annak származásával, hogyan kell megállapítani a származását, és mit jelent ez a vámfizetési kötelezettség szempontjából? – Ezeket a kérdéseket elemezte a közelmúltban az Európai Unió Bírósága, majd ítéletében azt is megállapította, hogy egyes vámjogi (részlet-)szabályok sértik az Uniós Vámkódexet. Az új döntés érdekes mindazon cégek számára, akik az EU-n kívülről importálnak olyan termékeket, amelyeket több országban gyártanak, ugyanis felmerülhet, hogy korábban ők ezen – immáron érvénytelen szabályok – alapján fizettek vámot. Az ítéletet a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda munkatársai, dr. Bognár Alexandra és dr. Suller Noémi kommentálják.