Bejegyzések Európai Bizottság címkével

A valós igény nélküli állami megrendelések fátylát végleg lerántja a Bizottság “célszerűségi” vizsgálata
2023. augusztus 16. Világjogász

A valós igény nélküli állami megrendelések fátylát végleg lerántja a Bizottság “célszerűségi” vizsgálata

2023. június 14-én hozta meg ítéletét az Európai Unió Bíróságának Törvényszéke a legújabb Ryanair-ügyben, melyben a felperesek az Európai Bizottság azon döntését támadták, miszerint az állam nem csupán akkor nyújt tiltott állami támogatást, ha nem piaci áron rendel meg egy szolgáltatást, hanem akkor is, ha arra a szolgáltatásra egyébként nincs valós szüksége, fizessen érte bármennyit is. A kérdés azonban adja magát: meddig mehet el a Bizottság annak értékelésében, hogy kinek mire lehet szüksége?

A nehéz helyzetben lévő vállalkozások finanszírozhatósága az Európai Unió jogában
2023. július 24. Cégvilág

A nehéz helyzetben lévő vállalkozások finanszírozhatósága az Európai Unió jogában

2022-ben az év szavának a permakrízist választották, mely tökéletesen rávilágít, a gazdaság 2020 óta egyik válságból a másikba bukdácsol, okozati és időbeli átfedésekkel. Régen szembesültek ilyen mértékű nehézségekkel a vállalatok, melyek egyszerre néznek szembe keresleti csökkenéssel, alapanyag- és energiaár-robbanással. Az államok igyekeznek mentőövet dobni feléjük, csakhogy az Európai Unió joga világos a kérdésben az EUMSz. 107. cikke alapján: egy tagállam nem tehet meg a saját pénzével sem bármit.

2023. július 11. Napi

Az EU és az Egyesült Államok adatvédelmi keretrendszert fogadott el

Az Európai Bizottság és az Egyesült Államok elfogadta a közös adatvédelmi keretrendszerre vonatkozó megfelelőségi határozatot, amely megállapítja, hogy az új keret alapján Washington megfelelő, az Európai Unióéhoz hasonló védelmi szintet biztosít az EU-ból az egyesült államokbeli vállalatoknak továbbított személyes adatok számára – tájékoztatott a brüsszeli testület hétfőn.

2023. július 5. Napi

Jogállamisági jelentést hozott a posta

Átfogó reformokra van szükség a lobbizás és a vagyonnyilatkozatok terén, átláthatóvá kell tenni az alsóbb fokú bíróságok ügyelosztási rendszereit. Górcső alá kell venni az állami hirdetéseket, meg kell erősíteni a média függetlenségét, fel kell hagyni a civil szervezetek akadályoztatásával, és a mostaninál lényegesen szigorúbb vizsgálatokon keresztül vissza kell szorítani a korrupciót. Többek között ezeket az intézkedéseket javasolja Magyarországnak az Európai Bizottság frissen megjelent jogállamisági jelentésében.

2023. május 9. Világjogász

Egységes uniós fellépés a korrupció ellen

Az Európai Bizottság a korrupció elleni büntetőjogi intézkedések harmonizálására tesz javaslatot az egész blokkban, a vesztegetés, a hivatali visszaélés és a tiltott gazdagodás elleni küzdelem részeként.

2023. május 8. Cégvilág

Élesedett az európai digitális piacszabályozás

Május 2-án alkalmazandóvá vált az Európai Unió digitális piacokról szóló jogszabálya (DMA), amely a versenyjogi szabályozást kiegészítve biztosítja, hogy az óriásplatformok ne élhessenek vissza piaci helyzetükkel. Hamarosan a Gazdasági Versenyhivatal új hatáskörei is segíthetik a szabályozás magyarországi érvényesülését.

2023. április 19. A jövő jogásza

Az Európai Bizottság kiberbiztonságot erősítő uniós jogszabályra irányuló javaslatot fogadott el

Az Európai Bizottság kiberbiztonsági szolidaritásról szóló uniós jogszabályra irányuló javaslatot fogadott el mintegy 1,1 milliárd eurós költségvetéssel, amelynek célja, hogy előmozdítsa a kiberbiztonsági fenyegetések és támadások felderítését, javítva ezáltal a kritikus fontosságú szervezetek felkészültségét – közölte a testület.