Bejegyzések Európa Tanács címkével

2024. január 25. Napi

Michael O’Flahertyt választotta emberi jogi biztosnak az Európa Tanács

Michael O’Flaherty ír emberi jogi ügyvédet, az Európai Unió bécsi központú Alapjogi Ügynökségének (FRA) igazgatóját választotta emberi jogi biztosnak az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) – tájékoztatott a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács csütörtökön.

2024. január 12. Napi

Európa Tanács: a konfliktusban érintettek jogainak védelme és kisebbségi jogok

Az örmény és az azerbajdzsáni hatóságoknak a béketárgyalások során az emberi jogok védelmére kell összpontosítaniuk, és szavatolniuk kell, hogy szigorú emberi jogi biztosítékokat fektessenek le a hegyi-karabahi konfliktus által érintettek számára – jelentette ki a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa pénteken. Továbbá azzal, hogy Oroszország hivatalos értesítés megküldésével kilépett a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményből, milliók maradtak védelem nélkül az országban – jelentette ki a strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény tanácsadó bizottsága (FCNM) pénteken.

A digitális állampolgárság külföldi mintái és alkotmányos pillérei
2023. december 6. Napi

A digitális állampolgárság külföldi mintái és alkotmányos pillérei

Az új digitális személyazonosítást szolgáló alkalmazás az Európai Parlament és a Tanács 910/2014/EU rendeletének (eIDAS rendelet) megfelelően kerül kialakításra. A norma azt szabályozza, hogy a bizalmi szolgáltatók hogyan nyújthatnak ügyfélazonosítási és az aláírás vitathatatlanságát biztosító szolgáltatásokat, valamint hogyan kell a működésüket szabályozni, illetve elismerni az EU összes tagállamában.

2023. június 29. Napi

Az Európai Unió ratifikálta az isztambuli egyezményt

Az Európai Unió Strasbourgban letétbe helyezte a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló isztambuli egyezmény ratifikálásáról szóló hivatalos dokumentumot – közölte a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács szerdán.