A jövő jogásza

ELTE-jogászok – Világelsők Washingtonban

Szerző: Jogaszvilag.hu
Dátum: 2018. augusztus 2.
Címkék: , , ,
Rovat:

Az ELTE perbeszédcsapata az idén áprilisban Washingtonban megrendezett Philip C. Jessup Nemzetközi Jogi Perbeszédversenyen több mint 120 egyetem indulói közül megnyerte az összevont felperesi és alperesi beadványokért járó abszolút első helyet. A fantasztikus eredményről a versenyzőkkel, Balázs Gergővel, Bazánth Barbarával, Buda Zoltával, Németh Olíviával és Orosz Dzseniferrel, valamit felkészítő tanáraikkal, Kajtár Gáborral és Csernus Mátéval beszélgettünk.

Nemzetközi adójogi képzés az ELTE-n

Szerző: dr. Gerse Márton
Dátum: 2018. július 10.
Címkék: , , , , ,
Rovat:

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara International and European Taxation programme for lawyers (LL.M.) and economists elnevezéssel egy éves angol nyelvű képzést indít jogászok és közgazdászok számára. Az oktatók között az ELTE tanárain kívül megtalálhatók a Big Four cégek, a Pénzügyminisztérium, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai, valamint külföldi oktatók is; többek között a leuveni, a heidelbergi, a ferrarai, a düsseldorfi és a bécsi egyetemről.

Nemzetközi munkajogi perbeszédverseny: „Az első győzelmet önmagunk felett kellett aratnunk”

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. július 5.
Rovat:

A Hugo Sinzheimer Moot Court Competition – nemzetközi munkajogi perbeszédversenynek idén Olaszország adott otthont 2018. június 14-16. között. Magyarországot Barkó Henrietta (KRE-ÁJK), Marjai Lotti (PPKE-JÁK), Kiss Gergely (DE-ÁJK) és Szetei Dániel (ELTE-ÁJK) joghallgatók képviselték. A csapat három tagját az OBH kérdezte motivációról, felkészülésről és a kihívásokról.

Nyolc ország, tizenegy csapat: kezdetét vette a THEMIS “D” elődöntő

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. július 3.
Rovat:

Az Országos Bírósági Hivatal ad otthont az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat  THEMIS elnevezésű nemzetközi verseny „D” elődöntőjének. A négynapos eseményen, 2018. július 3-6. között nyolc ország tizenegy csapata méri össze tudását a bírói etika és szakmai magatartás témakörében. 

Különdíjat nyertünk a THEMIS-en

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. június 22.
Rovat:

Különdíjas lett a magyar csapat az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) THEMIS elnevezésű nemzetközi csapatverseny „C” elődöntőjében Thessalonikiben. A felkészülésről, a versenyről és a kihívásokról az OBH készített interjút dr. Kovács Bálinttal, a Szombathelyi Járásbíróság bírájával, az Európai Jogi Szaktanácsadói Hálózat tagjával.

Jogászhallgatók és alternatív vitarendezők

Szerző: Kálmán Attila
Dátum: 2018. május 17.
Rovat:

Elsőéves joghallgatóké lett a képzeletbeli aranyérem a Közjegyzők Házában április 23-án megrendezett idei Alternatív Vitarendezési Verseny döntőjében. A European Law Students’ Association és a Magyar Országos Közjegyzői Kamara közös szervezésű megmérettetéséről kedden számoltunk be. A mások mellett a Jogászvilág kiadója, a Wolters Kluwer Kft. által is támogatott megmérettetéshez kapcsolódóan az alábbiakban egy-egy villáminterjút olvashatnak a verseny főszervezőjével, egyik zsűritagjával és természetesen a győztes párossal.

Amszterdamba utaznak a Baker McKenzie versenyének győztesei

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. április 20.
Rovat:

A Baker McKenzie ügyvédi iroda magyarországi „The New Lawyer Challenge” pályázata a jogászok legújabb generációjának adott lehetőséget arra, hogy izgalmas feladatokon keresztül tapasztalhassák meg, milyen kihívások elég állítja a jogászokat az innováció. A pályázat keretében olyan aktuális jogi problémákat kellett megoldaniuk, amelyekhez a szakmai ismereteken felül logikájukra és kreativitásukra is szükségük volt. Az első online teszt megoldását követően a pályázóknak egy rövid jogesetet kellett megoldaniuk, amelynek témája a GDPR volt. A döntőbe jutott 11 hallgatónak egy fiktív szituációban a bíró szerepét kellett betöltenie, ahol egy vezetőtámogató rendszerrel felszerelt autó balesetét vitatták meg a zsűri tagjaival.

Új Pp. – Az érdemi tárgyalási szak

Szerző: Jogászvilág.hu
Dátum: 2018. március 26.
Rovat:

A korábbi egységes perszerkezettel szemben az új polgári perrendtartás (Pp.) az osztott perszerkezetet vezeti be. Az elsőfokú eljárásban a tárgyalást mind időben, mind pedig funkciójában két részre osztja a törvény, a perfelvételi szakra és az érdemi tárgyalási szakra. A perfelvétel lezárásával indul az érdemi tárgyalási szak, mely a bíróság által lefolytatandó bizonyítási eljárás színtere.

Alternatív vitarendezés a családi vállalkozásoknál 4. rész

Szerző: Gerse Márton
Dátum: 2018. március 19.
Rovat:

A mediáció sikeressége tehát garancia lehet a családi vállalkozások sikerességére, itt található az összefüggés. A jól működő mediáció: a játszmák nélküli racionalizált kommunikáció, a felkészültség a problémákra, a gyakori training segíthet, hogy a vállalkozás a középtávú stratégiából átívelhessen a hosszútávúba, és túllendülhessen a neuralgikus pontokon.

Alternatív vitarendezés a családi vállalkozásoknál 3. rész

Szerző: Gerse Márton
Dátum: 2018. március 19.
Rovat:

A családi vállalkozások tagjai közötti mediáció: a vitarendezés a megromlott kapcsolatban alternatívát nyújthat a rokonok-üzlettársak viszálya tekintetében. Mivel ez a szituáció egy morális csalást, kiábrándulást képvisel, a per lehetősége inkább egy potenciális nyilvános „sárdobálás”, ezzel szemben a mediáció segítségével a felek méltósága akár megőrizhető is lehet.