Bejegyzések Alkotmánybíróság címkével

Szeretsz és tudsz érvelni? – Itt a helyed! Indul a 9. Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny
2024. február 16. A jövő jogásza

Szeretsz és tudsz érvelni? – Itt a helyed! Indul a 9. Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny

Megjelent a Dr. Nagy László Alapítvány idei versenykiírása: a megmérettetésre március 8-áig lehet jelentkezni egy beugrófeladat megoldásával, majd egy szakmai versenybizottság választja ki azt a 16 joghallgatót, aki részt vehet a 9. Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Versenyen, melynek döntőseit idén is értékes jutalmakkal díjazzák.

Alkotmányellenesek a „kastélytörvény” egyes rendelkezései
2024. január 24. Napi

Alkotmányellenesek a „kastélytörvény” egyes rendelkezései

Az Alkotmánybíróság a köztársasági elnök indítványa alapján alaptörvény-ellenesnek nyilvánította az Országgyűlés 2023. december 12-i ülésnapján elfogadott, a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvény több pontját. Ezért a törvény nem hirdethető ki; azt az Országgyűlésnek az alaptörvény-ellenesség megszüntetése érdekében újra kell tárgyalnia.

AB: változik a szakszervezetek kollektív szerződéskötési joga
2024. január 15. Cégvilág

AB: változik a szakszervezetek kollektív szerződéskötési joga

Az Alkotmánybíróság (AB) döntése értelmében változik a szakszervezetek kollektív szerződéskötési joga azokban a helyzetekben, amikor több szakszervezet is működik a munkáltatónál, de a megállapodás megkötésében nem mindegyik vett részt aláíró félként. A döntés értelmében, amennyiben egy szakszervezet később, tehát már a kollektív szerződés megkötése után válik jogosulttá a kollektív szerződéskötésre, akkor a jövőben félként vehet részt a kollektív szerződés módosítására vonatkozó tárgyalásokon.

2023. december 22. Napi

Koldulásért elzárás? – az Utcajogász adatelemzése

Ahogy a belügyi statisztikák adatelemzéséből kiderül, a koldulásért való bírságolás az esetek túlnyomó többségében nem éri el célját, sőt, rengeteg esetben annak egyenes következménye, hogy a pénzbírság elzárássá változik.

2023. november 20. Napi

A TASZ Alkotmánybírósághoz fordul a szolidaritási tüntetések betiltásának ügyében

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet alkotmánybírósági panaszt terjeszt elő azzal a kúriai döntéssel szemben, amely nem találta jogsértőnek, hogy a rendőrség a bizonyítékok ellenére feltételezésekre alapozza a gázai konfliktus áldozatai melletti szolidaritási tüntetések betiltását. A TASZ szerint a rendőrség és a Kúria döntése azt jelenti, hogy ma Magyarországon nincs lehetőség a palesztin civil áldozatok melletti szolidaritásból és a békéért tüntetni. A jogvédő szervezet rámutat, hogy a döntés alapján tüntetésen most csak egyféle véleményt lehet kifejezni, így azonban nem lehetséges a valódi párbeszéd a közügyekről.

2023. november 20. Napi

Marad a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés eddigi szigorú szabályozása

Az Alkotmánybíróság csaknem háromévi előkészítés után nem ment bele annak az izgalmas alkotmányjogi kérdésnek az értelmezésébe, hogy a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés milyen elvi feltételek teljesülésekor nem sérti a kínzás, embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmát. A visszautasítás azért is furcsa, mert az Alaptörvény egyszerre tartalmazza a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabásának lehetőségét, de a kínzás, embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmát is. Az ombudsman indítványa alapján azonban a határozatot aláíró 13 alkotmánybíró közül egyedül Szabó Marcel szerette volna ezt a kérdést tisztázni.

Ötödszörre rendezik meg az AB§ZI(M) – Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Versenyt
2023. október 11. A jövő jogásza

Ötödszörre rendezik meg az AB§ZI(M) – Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Versenyt

A tavaszi elődöntők után a legjobb 13 csapat jutott tovább az AB§ZI(M) – Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny novemberi döntőjébe, amely az Alkotmánybíróságon fog lezajlani 2023. november 23-án. Egy alkotmánybírósági ülés szimulációja keretében egy fiktív alkotmányjogi panasz eldöntéséről fognak vitázni a döntősök.