Bejegyzések Alkotmánybíróság címkével

2024. március 18. Napi

Elhunyt Szalay Péter, az Alkotmánybíróság volt tagja

2024. március 14-én, életének 65. évében, hosszan tartó, súlyos betegségben elhunyt Szalay Péter, az Alkotmánybíróság volt tagja. Temetése 2024. március 27-én, szerdán, 14 órakor lesz a Miskolc-Martinkertvárosi Jézus szíve Templomban.

2024. március 5. Napi

Ma nulla órától Sulyok Tamás a köztársasági elnök

Tavaszi ülésszakának első napján, múlt hétfőn az Országgyűlés 134 igen, 5 nem szavazattal megválasztotta az addig az Alkotmánybíróság elnöki pozícióját betöltő Sulyok Tamást köztársasági elnöknek, aki március 5-én lép hivatalba. A képviselők a szavazás előtt elfogadták Novák Katalin lemondó nyilatkozatát.

Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké a parlament
2024. február 26. Napi

Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké a parlament

Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké az Országgyűlés hétfőn. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a tisztségre egyedüli jelölt volt, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson. A kormánypártok Trócsányi Lászlót, a Magyar Jogász Egylet elnökét jelölik az Alkotmánybíróság megüresedő helyére.

Szeretsz és tudsz érvelni? – Itt a helyed! Indul a 9. Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny
2024. február 16. A jövő jogásza

Szeretsz és tudsz érvelni? – Itt a helyed! Indul a 9. Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny

Megjelent a Dr. Nagy László Alapítvány idei versenykiírása: a megmérettetésre március 8-áig lehet jelentkezni egy beugrófeladat megoldásával, majd egy szakmai versenybizottság választja ki azt a 16 joghallgatót, aki részt vehet a 9. Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Versenyen, melynek döntőseit idén is értékes jutalmakkal díjazzák.

Alkotmányellenesek a „kastélytörvény” egyes rendelkezései
2024. január 24. Napi

Alkotmányellenesek a „kastélytörvény” egyes rendelkezései

Az Alkotmánybíróság a köztársasági elnök indítványa alapján alaptörvény-ellenesnek nyilvánította az Országgyűlés 2023. december 12-i ülésnapján elfogadott, a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvény több pontját. Ezért a törvény nem hirdethető ki; azt az Országgyűlésnek az alaptörvény-ellenesség megszüntetése érdekében újra kell tárgyalnia.

AB: változik a szakszervezetek kollektív szerződéskötési joga
2024. január 15. Cégvilág

AB: változik a szakszervezetek kollektív szerződéskötési joga

Az Alkotmánybíróság (AB) döntése értelmében változik a szakszervezetek kollektív szerződéskötési joga azokban a helyzetekben, amikor több szakszervezet is működik a munkáltatónál, de a megállapodás megkötésében nem mindegyik vett részt aláíró félként. A döntés értelmében, amennyiben egy szakszervezet később, tehát már a kollektív szerződés megkötése után válik jogosulttá a kollektív szerződéskötésre, akkor a jövőben félként vehet részt a kollektív szerződés módosítására vonatkozó tárgyalásokon.

2023. december 22. Napi

Koldulásért elzárás? – az Utcajogász adatelemzése

Ahogy a belügyi statisztikák adatelemzéséből kiderül, a koldulásért való bírságolás az esetek túlnyomó többségében nem éri el célját, sőt, rengeteg esetben annak egyenes következménye, hogy a pénzbírság elzárássá változik.