Szeretsz és tudsz érvelni? – Itt a helyed! Indul a 9. Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny


Megjelent a Dr. Nagy László Alapítvány idei versenykiírása: a megmérettetésre március 8-áig lehet jelentkezni egy beugrófeladat megoldásával, majd egy szakmai versenybizottság választja ki azt a 16 joghallgatót, aki részt vehet a 9. Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Versenyen, melynek döntőseit idén is értékes jutalmakkal díjazzák.

Idén tavasszal immár kilencedik alkalommal rendezik meg a Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Versenyt. A megmérettetés lehetőséget biztosít a joghallgatóknak arra, hogy leendő hivatásuk egyik legnagyobb kihívását jelentő területén, a jól felépített, tiszta, világos, bátor, szellemes – és szakmailag is helyes – jogászi érvelésben megmutassák magukat és összemérjék tehetségüket egy jól előkészített és lebonyolított, jelentős presztízsű, ámde mégis játékos vetélkedés keretében. A verseny egyben lehetőséget teremt a 2013-ban fiatalon elhunyt zseniális ügyvéd, dr. Nagy László István emlékének ápolására.

Szeretsz és tudsz érvelni? – Itt a helyed! Ezzel a mottóval várják a szervezők a jelentkezőket. Aki még töprengene az induláson, de nem biztos önmagában, annak álljon itt néhány érv, amiért érdemes megfontolnia a jelentkezését, hiszen számos érv szól mellette. A 2014 óta megrendezett, hagyományos, sikeres, szakmai körökben ismert és elismert eseményen a joghallgatók kipróbálhatják a szóbeli érvelési képességeiket egy komoly koncentrációt igénylő műfajban, ahol a személyes megjelenésnek, gyorsaságnak, az egyéniségnek és a humornak egyaránt kiemelt szerepe van.

A jelentkezők új baráti és szakmai kapcsolatokra tehetnek szert, mivel a rendezvény immár egy közösségi, bensőséges szakmai eseménnyé vált a csaknem egy évtized alatt. Az esemény lebonyolításának magas színvolát, szakmai hátterét a Bird & Bird, az ország egyik legnagyobb, legelismertebb ügyvédi irodája biztosítja. A versenyzők egyben részesei lehetnek egy szép megemlékezésnek és ezzel is segíthetik a Dr. Nagy László Alapítvány céljait.

Mindemellett nem igényel különösebb egyedi felkészülést a versenyre való jelentkezés és az azon való részvétel. Az írásbeli beugrófeladat elkészítésén túl alapvetően a gyors elemzési, előadói és szóbeli érvelési képességeken van a hangsúly. A legjobban teljesítő versenyzők a nyilvános bronzmeccsen és a döntőben elismert hivatásrendi képviselők, kari oktatók és vezető ügyvédi irodák reprezentánsai, valamint nagyszámú, egyben támogató és barátságos közönség előtt mutathatják meg képességeiket egy jó hangulatú esemény keretében.

És bár a verseny nem erről szól, de értékes pénzdíjat, szakmai gyakorlati lehetőséget, valamint a támogatók által felajánlott különdíjakat és professzionális szolgáltatásokat lehet nyerni.

Az évek óta népszerű és színvonalas verseny rangját az is mutatja, hogy védnöke dr. Sonnevend Pál, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja, valamint dr. Tóth M. Gábor, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke, míg a versenybizottság elnöke dr. Siegler Konrád, a kiíró alapítvány társalapító kurátora. A versenybizottság titkára dr. Szopkó Rebeka és dr. Szalay István.

Jelentkezési és részvételi feltételek

Az érvelési versenyre Magyarország bármelyik egyetemének joghallgatói jelentkezhetnek 2024. március 8-áig a drnagylaszloalapitvany@gmail.com e-mail-címen. A jelentkezéshez csatolni kell:

  • a magyar nyelvű, az elérhetőségi adatokat is tartalmazó szakmai életrajzot;
  • a joghallgatói jogviszonyt igazoló érvényes diákigazolványa másolatát;
  • a versenykiírás 1. számú mellékletét képező, megfelelően kitöltött és aláírt adatkezelési nyilatkozatot és
  • a beugrófeladat megoldását. A feladat az alapítvány honlapján és Facebook-oldalán (Dr. Nagy László Alapítvány) található. A megoldást magyar nyelven, szövegszerkesztővel kell elkészíteni maximum két A4-es oldal terjedelemben.

A jelentkezők közül az alapítvány kuratóriuma által felkért versenybizottság választja ki azt a legfeljebb 16 hallgatót, aki a versenyen részt vehet. A döntésről a jelentkezők 2024. március 14-éig az alapítvány honlapján és Facebook-oldalán értesülhetnek.

A verseny időpontja és helyszíne

Az érvelési verseny 2024. március 20-án és 21-én a Bird & Bird székhelyén (1051 Budapest, Széchenyi István tér 7-8., C épület 3. emelet) lesz, azzal, hogy a döntőre és az azt megelőző „bronzmeccsre” – várhatóan nagyobb közönség előtt – a Bank Center (1054 Budapest, Szabadság tér 7.) félemeletén található konferenciateremben kerül majd sor. További részletek az alapítvány honlapján és Facebook-oldalán lesznek elérhetők.

Kép- és hangfelvételek készítése

A megmérettetés során a verseny dokumentálása, valamint a jogászi hivatástudatot támogató népszerűsítése érdekében a résztvevőkről fénykép-, kép- és hangfelvételeket készítünk. A versenyen készült felvételeket a szervezők nyilvánosságra hozhatják publikus internetes felületeken, illetve kiadványokban is. A jelentkezéssel a jelentkező kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy róla a verseny alatt felvételek készüljenek és azokat az alapítvány, a Bird & Bird és a verseny szakmai támogatói a rendezvény dokumentálása és népszerűsítése érdekében felhasználja, nyilvánosságra hozza.

A verseny lebonyolítása

A verseny több körös kieséses rendszerben zajlik. A versenyzőkből a versenybizottság sorsolással párokat alakít ki és meghatározza e párok versenyzési sorrendjét. Az is sorsolással lesz meghatározva, hogy melyik versenyző foglalja el az A és melyik a B érvelési pozíciót. Az egymással párban megküzdő versenyzők közül a versenybizottság által kijelölt zsűri dönti el a továbbjutó személyét. Ennek során a zsűri elsősorban az érvelés minőségét (megalapozottság, transzparencia, logikus felépítés, kreativitás, szellemesség), továbbá a jogi megoldás helyességét és teljességét értékeli.

A verseny gördülékeny lebonyolítása érdekében párhuzamosan több zsűri is tevékenykedhet, az elődöntőkben és a döntőben azonban egyetlen zsűri fog közreműködni.

A továbbjutók között a fenti szabályok szerint ismét sorsolás lesz és így tovább egészen a döntőig. A nyolcad- és negyeddöntők 2024. március 20-án 9 órától, míg az elődöntők és a döntők 2024. március 21-én 14 órától kezdődnek.

A sorsolás után a versenyzők 60 percet kapnak a felkészülésre, amely alatt végig a verseny helyszínén kell tartózkodniuk. A felkészülés alatt internetezhetnek, jogszabályokat, egyéb forrásokat használhatnak, de egymással nem kommunikálhatnak és külső személyes szakértői segítséget sem vehetnek igénybe. Ezután az első versenyzőpár A tagja kap 5 percet az érvei előadására, majd a B tag 5 percet ugyanerre. Ez után a versenyzők további 3-3 percet kapnak az érveik újabb ütköztetésére, majd az A versenyző kap még 1 percet a reagálásra, amire a B versenyző legfeljebb további 1 percben válaszolhat. E menetrend szerint méri össze képességeit és tudását az összes, még versenyben lévő páros egészen a döntőig.

Az egyes fordulók (tehát a nyolcad-, a negyed- és az elődöntők, valamint a bronzmeccs/döntő) lebonyolítása után a zsűri értékeli a versenyzők teljesítményét és kihirdeti a döntését arra vonatkozóan, hogy az egyes versenyzőpárokból melyik versenyző jut tovább, illetve melyikük teljesítményét tartotta meggyőzőbbnek. A következő fordulóba nem jutott versenyzők hallgatóságként részt vehetnek a verseny összes további fordulójában és várják őket a döntő után megrendezendő ünnepélyes díjátadóra is.

A verseny nyelve a magyar, azonban az angol nyelvtudás egyes feladatok megoldásához előnyt jelenthet, illetve a győztes számára a szakmai gyakorlat során elengedhetetlen. A versenyen való részvétel díjmentes, ugyanakkor minden versenyző a saját technikai eszközeivel (laptop, telefon, stb.) vesz részt, ilyeneket számukra nem biztosítanak a szervezők.

A feladatok jellege

A verseny során megoldandó feladatok a való életből vett magánjogi jellegű vitás helyzeteket modelleznek. Lehetnek közöttük peres és szerződéses tárgyalási, továbbá jogszabály-értelmezési feladatok egyaránt. Azonban az így megjelenített élethelyzetek mindenképpen többféle jogi álláspontot és értelmezési lehetőséget tesznek lehetővé, és ezeket kell a versenyzőknek megvédeniük, illetve ütköztetniük. A verseny során különösen a polgári jogi, polgári eljárásjogi, társasági jogi, munkajogi és szerzői jogi tanulmányok, illetve ismeretek jelenthetnek előnyt.

A zsűri

A zsűri tagjait a versenybizottság kéri fel elismert szakemberek közül. A 2024. március 20-ai versenynapon a zsűritagokat a Bird & Bird delegálja. A 2024 március 21-ei versenynapon azonban részben külső tagjai is lesznek a zsűrinek.

A díjazás és a díjátadó rendezvény

A verseny győztese elnyeri a Dr. Nagy László Díjat, amit az alapítvány kuratóriuma ajánlott fel, és számára a Bird & Bird szakmai gyakorlati lehetőséget biztosít. Az első három helyezett továbbá pénzjutalomban részesül, melynek összege a győztes esetében bruttó 250, a második helyezett esetében bruttó 200, míg a harmadik helyezett esetében bruttó 150 ezer forint.

A verseny ünnepélyes díjátadójára közvetlenül a döntő után, tehát 2024. március 21-én, a tervek szerint este hét órától kerül sor a Bank Center Irodaház (1054 Budapest, Szabadság tér 7.) félemeletén található konferenciateremben.

A verseny szakmai támogatói több értékes különdíjat, illetve szolgáltatást is felajánlottak az arra érdemesnek tartott versenyzők részére.

Wolters Kluwer logo

A Wolters Kluwer Hungary jóvoltából a megmérettetés szóbeli szakaszába bejutott mind a 16 versenyző 2024. március 17-étől a 2023/2024-es tanév végéig, így a verseny teljes időtartama alatt, kivételes támogatást élvez. A Wolters Kluwer Hungary jóvoltából ezek a kiemelkedően teljesítő versenyzők exkluzív hozzáférést kapnak a Jogtár-prémium online platformjához (http://uj.jogtar.hu/), amely több mint 30 éve tartozik a jogi professzionális adatbázisok élvonalához. Ennek keretében nem csupán a magyar és európai uniós joganyagokat, döntvényeket, kommentárokat és nagykommentárokat érhetik el, hanem hozzáférhetnek a teljes szakkönyvadatbázishoz, szaklapadatbázishoz, iratmintákhoz, valamint olyan korszerű jogi eszközökhöz, mint amilyen a döntvénygráf és az intelligens kereső. Az adatbázisok és LegalTech-megoldások használatához a versenyzők teljeskörű online oktatást és Helpdesk chat-segítséget kapnak, amely támogatás biztosítja számukra, hogy a verseny során a lehető legmagasabb szintű jogi forrásokkal dolgozhassanak.

A Wolters Kluwer emellett felajánlotta a Wolters Kluwer Future Ready Lawyer elnevezésű különdíjat is, amit az a versenyző kap, aki a verseny során a leginnovatívabban képviseli a jogesetekben általa kapott pozíció szerinti ügyfelei érdekeit, mind a jogi érvelését, mind pedig a felkészüléshez általa felhasznált eszközöket illetően. A különdíj nyertese térítésmentes részvételi lehetőséget kap a 2024. május 8-án a Portfolio és a Wolters Kluwer Hungary közös szervezésében megrendezendő LegalTech & Digital Compliance by Design-konferenciára.

Az Arsboni a szóbeli fordulókba jutott versenyzők számára különböző ingyenes karrierépítési lehetőségeket ajánlott fel.

A Pro/Lawyer Consulting könyv és konferencia-csomagot ajánlott fel egy, a cég képviselője által kiválasztandó versenyző részére, amit szintén a díjátadó ünnepségen adnak át.

Egyéb információk 

A versennyel kapcsolatos esetleges kérdéseket a drnagylaszloalapitvany@gmail.com e-mail-címen vagy telefonon (dr. Szopkó Rebeka: +36-70/469 2307; dr. Szalay István: +36-70/664-4686) várják a szervezők.

Dr. Nagy Lászlóról, az alapítványról, továbbá a versennyel kapcsolatos hírekről és egyéb információkról az alapítvány honlapja és Facebook-oldala ad tájékoztatást.

A részletes kiírás elolvasható a Dr. Nagy László Alapítvány honlapján.

A Wolters Kluwer Hungary Kft.  a jogaszvilag.hu kiadója.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 18.

A technológia által támogatott joggyakorlat jövője: az AI precizitása egyensúlyba kerül az emberi szakértelemmel

A jog kritikus válaszút előtt áll, ahol egyensúlyba kell hoznia a nagy nyelvi modellek szabályalapú, algoritmikus és adatvezérelt logikáját az ember értelmező, stratégiai és empatikus gondolkodásmódjával, a mesterséges intelligencia által generált eredményeket az emberi szakértelemmel párhuzamosan alkalmazva az ügyfelek problémáinak átfogó kezelése érdekében.

2024. április 17.

Digtális megfelelés: Miért nem működnek a régi rutinok, és ez miért fájdalmas?

A digitális gazdaságban mind többen érezzük úgy, hogy általános közérzetünket minden téren meghatározza, hogy a régi és bevált rutinokat újra és újra felül kell vizsgálnunk. Ahogy Kahnemann mondaná, a gyorsról a lassú gondolkodásra kell váltanunk. A rutin lényege pedig éppen abban rejlik, hogy felgyorsítja és „fájdalommentesíti” az ismétlődő döntési szituációk megoldását. Különösen nagy kihívás, miközben a figyelmünket ezer csatornán felfoghatatlan számú inger bombázza. Ne felejtsük el, hogy az időnk és figyelmünk az egyik legnagyobb gazdasági értékké vált.

2024. április 17.

Miért (ne) antropomorfizáljuk a generatív mesterséges intelligenciát? – 1. rész

Úgy tűnhet, a mesterséges intelligencia napjainkban egyre inkább az emberhez hasonlóvá kezd válni. Ennek hátterében a tudomány fejlődésének természetes következményei és néha tudatos emberi döntések állnak. Milyen jelenségek állnak a folyamat mögött, és hogyan fogja ez a trend befolyásolni a mindennapjainkat a közeljövőben?