Bejegyzések a ‘EJEB’ címkével ellátva

Kötelező lehet a védőoltás bizonyos munkakörökhöz Koronavírus

Egy brit ügyben újabb döntés született, amely megalapozhatja a bentlakásos ápolási intézmények dolgozóinak kötelező beoltását a koronavírus ellen, amelyet az Egyesült Királyság emberi jogi biztosa is támogat.

Jogellenes volt a brit titkosszolgálat tömeges lehallgatási művelete

A brit titkosszolgálat, a GCHQ az online kommunikáció tömeges lehallgatásával megsértette a magánélethez való jogot, és az adatgyűjtés jogellenes volt – foglalt állást az Emberi Jogok Európai Bíróságának Nagykamarája.

Kit kell a béranyaság esetén a gyermek anyjának tekinteni?

Az EJEB elfogadta, hogy Izland mérlegelése szerint, a béranyaság tilalmának védelme érdekében nem ismerte el a kérelmezőket a gyermek szüleiként. A kérelmezők családi élet tiszteletben tartásához való joga ezáltal nem sérült.

Az újságíró forrásvédelemhez való joga

A kérelmező újságíró telefonjának metaadataihoz kért és kapott hozzáférést az ügyészség. Ő a forrásvédelem biztosítása érdekében nem szerette volna átadni az összesen tizenhat hónapot felölelő adatokat. Az EJEB a forrásvédelmet a kommunikációs jogokat védő 10. cikk hatálya alá tartozó védendő értéknek minősítette. A hozzáféréssel érintett adatkör súlyosan aránytalan, erre tekintettel egyezménysértő volt.

A strasbourgi bíróság Tőkés Lászlónak adott igazat a székely zászló ügyében

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kártérítést ítélt meg Tőkés Lászlónak, ugyanis kedden hozott ítélete szerint a székely zászló kitűzésének ügyében a román hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló cikkét.

Válási megállapodás közzététele a közhiteles nyilvántartásban

Az EJEB megállapította, hogy a válás során kötött egyezség teljes terjedelemben való közzététele sérti a kérelmező magánélethez való jogát.

EJEB: nem sértik az emberi jogokat a kötelező védőoltások

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2021. április 8.
Címkék: , ,
Rovat:

Az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtöki ítéletében elutasította több csehországi szülő keresetét, akik azért fordultak a strasbourgi testülethez, mert a hatóságok pénzbírsággal sújtották őket gyermekeik kötelező védőoltásainak megtagadása miatt, illetve az óvodák elutasították gyermekeik felvételét.