Az EJEB elítélte Oroszországot a nemkívánatos szervezetekről szóló törvény miatt


A Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden elítélte Oroszországot amiatt a 2015-ben hozott törvény miatt, amely lehetővé teszi a nemkívánatos külföldi és nemzetközi szervezetek oroszországi tevékenységének betiltását.

Határozatában a strasbourgi székhelyű testület megállapította, hogy a nemkívánatos szervezetekről szóló törvény jelentős korlátozásokat von maga után az érintett szervezetek számára; nem rendelkezhetnek irodával, bankszámlával, nem folytathatnak projekteket Oroszországban, és a honlapjaikhoz való hozzáférést korlátozzák az országban.

Az EJEB hangsúlyozta, hogy a törvény nem eléggé pontos a nem kormányzati szervezetek elítélendő magatartását illetően, és megjegyezte, hogy „homályos és pontatlan kifejezéseket használnak a nemkívánatosnak minősítést igazoló indokok meghatározására”.
„Ezek a hiányosságok kiszámíthatatlanná tették a törvény alkalmazását” – hangsúlyozta az EJEB.

Ezen túlmenően a bíróság arra is rámutatott, hogy „a felperesek által indított bírósági eljárás nem nyújtott megfelelő biztosítékot a végrehajtó hatóságoknak e területen biztosított szinte korlátlan mérlegelési jogkörével szemben”.

Oroszország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének egyesülési szabadságra és a véleménynyilvánítás szabadságára vonatkozó rendelkezéseit – mondta ki a testület. Ugyancsak kedden az EJEB amiatt is elmarasztalta Oroszországot, amiért megtagadta a 2022-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett Memorial tudományos-kutató és ismeretterjesztő központtól a hozzáférést a szovjet elnyomásról szóló archívumokhoz.

„A történelmi igazság keresése a szólásszabadsághoz való jog szerves része” – szögezte le a strasbourgi székhelyű bíróság sajtóközleményében. Az ügy felperesei öt orosz állampolgár és a Memorial szervezet, akik azokhoz az orosz levéltári adatokhoz akartak hozzáférni, amelyeket a Szovjetunión belüli tömeges kivégzéséket és deportálásokat dokumentálták. A kérelmezőktől minden esetben megtagadták az információhoz való hozzáférést. Vagy hiányos tájékoztatást kaptak, vagy megtiltották, hogy másolatot készítsenek az eredeti dokumentumokról.

Az egyik kérelmezőt még abban is bűnösnek találták, hogy a német származású oroszok kényszerkitelepítéséről szóló kutatás keretében illegálisan gyűjtött „személyes és családi információkat” az etnikai elnyomás áldozatairól.

„A dokumentumokhoz való hozzáférés elutasítása az orosz hatóságok részéről sérti a tájékozódáshoz való jogot” – állapította meg az EJEB.
Oroszország már nem tagja az Európa Tanácsnak, amelynek intézményeihez az EJEB tartozik, de továbbra is elszámoltatható a tagsága megszűnése előtt elkövetett jogsértésekért.


Kapcsolódó cikkek

2023. április 28.

Az EJEB kártérítésre kötelezte Oroszországot 

Elmarasztalta Oroszországot a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), Moszkvának 130 millió euró kártérítést kell fizetnie Georgiának az ország 2008-as megtámadásáért és dél-oszétiai konfliktus során elkövetett kizsákmányolásokért.