A Szabad Európa az EJEB-nél keres jogorvoslatot Oroszországgal szemben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Szabad Európa szerint Oroszország ellehetetleníti a független sajtó működését.

Az amerikai Radio Free Europe / Radio Liberty (Szabad Európa) műsorszolgáltató szerdán keresetet nyújtott be az Emberi Jogok Európai Bíróságára az orosz hatóságok által alkalmazott „külföldi ügynök” megjelölés miatt.

Oroszország idén súlyos pénzbírsággal sújtotta az médiavállalatot és befagyasztotta moszkvai bankszámláit, mert Oroszország szerint Szabad Európa többször is elmulasztotta magát „külföldi ügynökként” nyilvántartásba vetetni.

A Szabad Európa elutasította a szovjet kori emlékeket idéző „külföldi ügynök” megjelölést, és nem volt hajlandó eleget tenni a nyilvántartásba vételi követelményeknek. A Szabad Európa szerint Oroszország megsértette a szólásszabadságot és a sajtószabadságot.

„Az, hogy Oroszország ilyen szigorú szankciókat szab ki a Szabad Európára az általa közzétette tartalmak megjelölésére vonatkozó álláspontja miatt, elkeserítő képet fest a független média maradványai számára” – áll a Szabad Európa közleményében.

Oroszország a „külföldi ügynök” megnevezést használja a külföldről finanszírozott szervezetek címkézésére, amelyek szerinte politikai tevékenységet folytatnak. A megkülönböztetés további bürokratikus ellenőrzésnek veti alá az érintett szervezeteket.

Tavaly Oroszország hetente küldött végrehajtókat a Szabad Európa moszkvai irodájába a bírságok behajtása miatt, a kremlkritikus médiája ellehetetlenítését célzó akció részeként.

Oroszország nemrégiben két népszerű orosz sajtóorgánumot is „külföldi ügynöknek” nyilvánított. A Meduza, egy független híroldal szerint a megjelölés akadályozza az újságírói munkát és tönkreteszi a piaci alapú újságíró tevékenységét.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. december 5.

A megújuló energia támogatásának főbb kérdései

Az EUB egy lett jogvita nyomán a többletvillamos-energia értékesítési díjának megállapítását érintő esetleges (vélt vagy valós) állami támogatás kérdésében hozott döntést.

2023. november 28.

Árdrágító versenyjogsértés – Mikor perelhet az EU-s károsult?

A tagállamok és az EU versenyjogi rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatos uniós irányelv időbeli hatályának problematikájáról, az ezen alapuló kártérítési kerestek jogszerűségéről döntött a luxembourgi bíróság. Az ítélet számos hasonló, a nemzeti bíróságok előtt zajló ügyben is irányadó lehet.

2023. november 21.

Ha van kendője az a baj, ha nincs, az – Burka az iskolában

A szerző az alábbi cikkében az iskolai fejkendő hordásról szóló németországi vitáról értekezik. A Szövetségi Alkotmánybíróság két évtizede ítéletet hozott a muszlim fejkendő ügyében. A társadalmi konfliktus azonban azóta is tart. Nemrégiben egy berlini döntés korbácsolta fel az indulatokat.