A Szabad Európa az EJEB-nél keres jogorvoslatot Oroszországgal szemben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Szabad Európa szerint Oroszország ellehetetleníti a független sajtó működését.


Az amerikai Radio Free Europe / Radio Liberty (Szabad Európa) műsorszolgáltató szerdán keresetet nyújtott be az Emberi Jogok Európai Bíróságára az orosz hatóságok által alkalmazott “külföldi ügynök” megjelölés miatt.

Oroszország idén súlyos pénzbírsággal sújtotta az médiavállalatot és befagyasztotta moszkvai bankszámláit, mert Oroszország szerint Szabad Európa többször is elmulasztotta magát “külföldi ügynökként” nyilvántartásba vetetni.

A Szabad Európa elutasította a szovjet kori emlékeket idéző “külföldi ügynök” megjelölést, és nem volt hajlandó eleget tenni a nyilvántartásba vételi követelményeknek. A Szabad Európa szerint Oroszország megsértette a szólásszabadságot és a sajtószabadságot.

“Az, hogy Oroszország ilyen szigorú szankciókat szab ki a Szabad Európára az általa közzétette tartalmak megjelölésére vonatkozó álláspontja miatt, elkeserítő képet fest a független média maradványai számára” – áll a Szabad Európa közleményében.

Oroszország a “külföldi ügynök” megnevezést használja a külföldről finanszírozott szervezetek címkézésére, amelyek szerinte politikai tevékenységet folytatnak. A megkülönböztetés további bürokratikus ellenőrzésnek veti alá az érintett szervezeteket.

Tavaly Oroszország hetente küldött végrehajtókat a Szabad Európa moszkvai irodájába a bírságok behajtása miatt, a kremlkritikus médiája ellehetetlenítését célzó akció részeként.

Oroszország nemrégiben két népszerű orosz sajtóorgánumot is “külföldi ügynöknek” nyilvánított. A Meduza, egy független híroldal szerint a megjelölés akadályozza az újságírói munkát és tönkreteszi a piaci alapú újságíró tevékenységét.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 10.

Moneyball, avagy sport és jog: miben tud segíteni a sportelemzés módszertana a jogászi munka hatékonyabb mérésében és jobb döntések meghozatalában?

Az új típusú, kezdetben a baseballban használt elemző alkalmazások nemcsak a labdajátékokban, hanem a jog területén is hatékonyabb stratégiai döntések meghozatalát segíthetik – legyen szó egy ügyvédi perstratégia összeállításáról, a megfelelő érvelés megfogalmazásáról, egy új munkavállaló felvételéről vagy más döntések támogatásáról.

2022. augusztus 10.

A menekült kiskorú gyermekének helyzete

Az EUB azt vizsgálta, hogy ellentétes-e az uniós joggal, ha a tagállam menekült jogállást biztosít egy olyan harmadik országbeli állampolgár kiskorú gyermeke számára, aki az adott tagállam területén született, és másik szülője révén olyan harmadik ország állampolgárságával rendelkezik, amelynek területén nincs kitéve üldözés veszélyének.

2022. augusztus 1.

Milyen jogai vannak a légi utasoknak?

Késett a gépem, törölték a járatomat, nem vitt el a repülő, amire jegyem volt – egyre több légi utas kerül ilyen helyzetbe, a légitársaságok azonban nem minden esetben árulják el, hogy pontosan milyen kártérítésre és segítségre jogosult ilyenkor az utas – annak ellenére, hogy a szabályozás szerint kötelességük lenne. Kártérítési kisokos légi utasoknak a reptéri káosz útvesztőjében.