A Szabad Európa az EJEB-nél keres jogorvoslatot Oroszországgal szemben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Szabad Európa szerint Oroszország ellehetetleníti a független sajtó működését.

Az amerikai Radio Free Europe / Radio Liberty (Szabad Európa) műsorszolgáltató szerdán keresetet nyújtott be az Emberi Jogok Európai Bíróságára az orosz hatóságok által alkalmazott „külföldi ügynök” megjelölés miatt.

Oroszország idén súlyos pénzbírsággal sújtotta az médiavállalatot és befagyasztotta moszkvai bankszámláit, mert Oroszország szerint Szabad Európa többször is elmulasztotta magát „külföldi ügynökként” nyilvántartásba vetetni.

A Szabad Európa elutasította a szovjet kori emlékeket idéző „külföldi ügynök” megjelölést, és nem volt hajlandó eleget tenni a nyilvántartásba vételi követelményeknek. A Szabad Európa szerint Oroszország megsértette a szólásszabadságot és a sajtószabadságot.

„Az, hogy Oroszország ilyen szigorú szankciókat szab ki a Szabad Európára az általa közzétette tartalmak megjelölésére vonatkozó álláspontja miatt, elkeserítő képet fest a független média maradványai számára” – áll a Szabad Európa közleményében.

Oroszország a „külföldi ügynök” megnevezést használja a külföldről finanszírozott szervezetek címkézésére, amelyek szerinte politikai tevékenységet folytatnak. A megkülönböztetés további bürokratikus ellenőrzésnek veti alá az érintett szervezeteket.

Tavaly Oroszország hetente küldött végrehajtókat a Szabad Európa moszkvai irodájába a bírságok behajtása miatt, a kremlkritikus médiája ellehetetlenítését célzó akció részeként.

Oroszország nemrégiben két népszerű orosz sajtóorgánumot is „külföldi ügynöknek” nyilvánított. A Meduza, egy független híroldal szerint a megjelölés akadályozza az újságírói munkát és tönkreteszi a piaci alapú újságíró tevékenységét.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.