Az EJEB kártérítésre kötelezte Oroszországot 


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elmarasztalta Oroszországot a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), Moszkvának 130 millió euró kártérítést kell fizetnie Georgiának az ország 2008-as megtámadásáért és dél-oszétiai konfliktus során elkövetett kizsákmányolásokért.

A pénteki, a Georgiát és Oroszországot érintő államközi ügyben hozott ítélet szerint a 46 tagot számláló Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróság bizonyítottnak ítélte, hogy Oroszország a konfliktus során „eltűrt” számos, az Emberi Jogok Európai Egyezményével ellentétes cselekményt, köztük civilek meggyilkolását, városok kifosztását, a dél-oszét erők által önkényesen letartóztatott és fogva tartott georgiai civilekkel szembeni embertelen és megalázó bánásmódot, és kínzásokat.

Az emberi jogi bíróság által közzétett ítélet szerinti nemvagyoni kártérítés nagy része, 115 millió euró azt a 23 ezer embert illeti, akik nem tudtak visszatérni Dél-Oszétiában és Abháziában található otthonaikba. Emellett Moszkvának 8,2 millió eurót kell fizetnie, amiért adminisztratív intézkedésekkel megakadályozta, hogy 412 áldozat hozzátartozója megfelelően kivizsgálhassa családtagjaiknak a konfliktus során bekövetkezett halála körülményeit. Továbbá a dél-oszét erők által fogva tartott georgiai civilek 166 fős csoportja elleni embertelen és megalázó bánásmód, valamint önkényes fogva tartása miatt az EJEB 2,7 millió euró megfizetésére kötelezte Oroszországot.

Nem ez az első eset, hogy az emberi jogi bíróság elítéli Oroszországot a 2008-as konfliktusban elkövetett bűncselekmények miatt. Az EJEB 2021 januárjában mondta ki, hogy felelősség terheli Oroszországot a Dél-Oszétia és Abházia területe felett 2008. augusztus 12. és október 10. közötti időszaban gyakorolt ellenőrzése idején a georgiai civilekkel és hadifoglyokkal szembeni bánásmódja miatt. Moszkva azonban nem tett eleget az ítéletek. Tavaly decemberben ezért az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága felszólította Moszkvát, hogy tegyen eleget az ítéletnek, emlékeztetve arra, hogy Oroszországnak továbbra is végre kell hajtania az Emberi Jogok Európai Bíróságnak (EJEB) ítéleteit, annak ellenére, hogy az Ukrajna ellen indított háború miatt kizárták az Európa Tanácsból, ugyanis a bíróságnak továbbra is van joghatósága olyan jogsértések ügyében, amelyek akkor történtek, amikor Oroszország még tagja volt a szervezetnek.

Az orosz-georgiai fegyveres konfliktus vagy dél-oszétiai háború 2008. augusztus 7-én robbant ki Georgia és a másik oldalon Dél-Oszétia, Abházia és Oroszország között.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. február 1.

2022 az emberi jogok tükrében – Az EJEB legfontosabb döntései

Menekültek, racial profiling, push-back, Oroszország, hazatérő terroristák, szakszervezeti jogok – széles a strasbourgi döntések tavalyi palettája. A bírák a nagy horderejű ügyekben általában a felperesek javára döntöttek, erősítve az emberi jogokat.
2021. augusztus 31.

A Gyermekjogi Egyezmény

A Wolters Kluwer Hungary gondozásában megjelenő, Bereczki Ildikó által írt Gyermeki jogok a szülői felelősségről szóló nemzetközi magánjogi szabályozás perspektívájából című kiadvány gyermekjogi, nemzetközi, valamint európai uniós jogi szempontból is egyaránt rendkívül időszerű. A gyermeki jogok kibontakozását mutatja be és a szülői felelősségről szóló nemzetközi családjogi szabályozásba, illetve ezen keresztül a joggyakorlatba való beintegrálódását járja körül tudományos igénnyel, ugyanakkor gyakorlati megközelítésben – a hazai jogirodalomban hiánypótló jelleggel – átfogó képet nyújtva e komplex témakörről. Az alábbiakban a kiadványnak „A Gyermekjogi Egyezmény” cím alatti magyarázatát olvashatják.