Bejegyzések a ‘emberi jogok’ címkével ellátva

Elektronikus bizonyítékok digitális cseréjével a kiberbűnözés ellen

A Kiberbűnözés Elleni Egyezmény Bizottságának 24. plenáris ülése, amely a Budapesti Egyezmény részes feleit képviseli, 2021. május 28-án jóváhagyta a Kiberbűnözés Elleni Egyezmény 2. kiegészítő jegyzőkönyvének tervezetét a fokozott együttműködésről és az elektronikus bizonyítékok közzétételéről.

Aggasztó a belorusz sajtószabadság helyzete

Az ET főtitkárának szóvivője által kiadott közleményben az Európa Tanács komoly aggodalmának adott hangot a fehéroroszországi emberi jogokra gyakorolt további nyomás miatt.

Algoritmusok társadalma

Amikor az online platformok teljes ellenőrzést gyakorolnak a digitális társadalmi élet egy-egy szelete fölött, mint ahogy például a Twitter a mikro blogok, a Google az internetes keresés vagy a Facebook a közösségi média fölött, akkor államokhoz kezdenek hasonlítani – mutatott rá Frank Pasquale, a Brooklyn Law School jogászprofesszora.

Kína megszállja a nemzetközi szervezeteket Koronavírus

Az új világhatalom, Kína egyre nagyobb befolyásra tesz szert az ENSZ-ben. Pozícióival gazdasági-politikai érdekeit érvényesíti és próbálja saját képére formálni a világot.

EJEB: nem sértik az emberi jogokat a kötelező védőoltások

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2021. április 8.
Címkék: , ,
Rovat:

Az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtöki ítéletében elutasította több csehországi szülő keresetét, akik azért fordultak a strasbourgi testülethez, mert a hatóságok pénzbírsággal sújtották őket gyermekeik kötelező védőoltásainak megtagadása miatt, illetve az óvodák elutasították gyermekeik felvételét.

A közigazgatás szerződései és a koncessziók Európában

A Wolters Kluwer Hungary gondozásában megjelenő, A közigazgatás szerződései és a koncessziók Európában című könyv célja a közigazgatás által kötött szerződések sajátosságainak a vizsgálata a koncesszió intézményén keresztül, valamint a közigazgatás szerződéseinek területén az egyes nemzeti jogrendszerek és az uniós közbeszerzési jog szemléletének, fejlődési irányának és egymásra való hatásainak a feltárása. Cikksorozatunk első részében a könyv bevezetőjét olvashatják el. A könyv szerzője Dr. Várhomoki-Molnár Márta. A könyv alapjául szolgáló doktori disszertáció elnyerte a Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézetének “Pro Dissertatione Iuridica Excellentissima” 2020. évi díját.

Az automatizált döntéshozatal kockázatai az emberi jogokra

A tagállamoknak mindent meg kell tenniük az automatizált döntéshozatal okozta kockázatok kiszűrésére – foglalt állást az Európa Tanács.