Bejegyzések emberi jogok címkével

Due diligence az ESG támogatására
2024. április 10. Cégvilág

Due diligence az ESG támogatására

A vállalati fenntarthatóságról szóló irányelv tervezete várhatóan még áprilisban az Európai Parlament elé kerülhet. Az úgynevezett due diligence-folyamat elsőként csak az 1000 főt meghaladó alkalmazottal és 450 millió euró feletti árbevétellel rendelkező cégekre fog vonatkozni.

2023. november 27. Napi

ET-biztos: a magyar parlamentnek el kell utasítania a szuverenitásvédelmi törvénycsomag-tervezetet

Jelentős kockázatot jelent az emberi jogokra nézve az a magyar törvényjavaslat, amelynek értelmében Szuverenitásvédelmi Hivatal jönne létre, azzal a hatáskörrel felruházva, hogy kivizsgáljon minden olyan szervezetet vagy személyt, akiről feltételezhető, hogy külföldi érdekeket szolgál vagy a nemzeti szuverenitást fenyegeti – hangsúlyozta Dunja Mijatovic az Európa Tanács emberi joga biztosa hétfői közleményében, felszólítva a parlamentet, hogy utasítsa el a törvénycsomag-tervezetet.

2023. november 17. Napi

Több mint 60 magyar transznemű fordult a strasbourgi bírósághoz

A Háttér Társaság jogsegélyszolgálata az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordul a nem jogi elismerésének visszaállítása érdekében, első körben 61 kérelmet nyújtottak be az EJEB-hez – derül ki a Háttér Társaság Jogászvilághoz eljuttatott közleményéből.

2023. szeptember 21. Napi

Szaharov-díj – Kilenc jelölés érkezett az emberi jogok, a szólás- és gondolatszabadság védelméért járó EP-díjra

Kilenc jelölés érkezett az Európai Parlament által az emberi jogok, a szólás- és gondolatszabadság védelméért odaítélhető Szaharov-díjra, eszerint idén az iráni nők, az afganisztáni oktatásért küzdők csoportja, Georgia Európa-párti népe és egy georgiai ügyvéd, ugandai klímaaktivisták, nicaraguai emberi jogi jogvédők és abortuszpárti nőjogi harcosok kaphatják az elismerést.

2023. augusztus 29. Napi

A rasszizmus elleni cselekvést sürgette Joe Biden

A rasszizmus és az erőszak elleni cselekvést sürgetett Joe Biden amerikai elnök hétfőn, amikor fogadta ifj. Martin Luther King Jr. családtagjait és emberi jogi aktivistákat a Nobel-békedíjas lelkész híres beszéde elhangzásának 60. évfordulóján.

2023. április 28. Napi

Az EJEB kártérítésre kötelezte Oroszországot 

Elmarasztalta Oroszországot a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), Moszkvának 130 millió euró kártérítést kell fizetnie Georgiának az ország 2008-as megtámadásáért és dél-oszétiai konfliktus során elkövetett kizsákmányolásokért.

2023. április 21. Szakma

Emberi jog lett a klímaváltozás elleni küzdelem?

Van-e a klímaváltozásból levezethető emberi jogsértésekkel kapcsolatban dolga az emberi társadalmaknak, és ha igen, mi az? Többek között ezekről a kérdésekről folyt az eszmecsere jogtudósok között.