A rasszizmus elleni cselekvést sürgette Joe Biden


A rasszizmus és az erőszak elleni cselekvést sürgetett Joe Biden amerikai elnök hétfőn, amikor fogadta ifj. Martin Luther King Jr. családtagjait és emberi jogi aktivistákat a Nobel-békedíjas lelkész híres beszéde elhangzásának 60. évfordulóján.

Martin Luther King Jr. 1963. augusztus 28-án, Washington belvárosában, a Lincoln-emlékműnél, 250 ezer ember előtt mondta el  nevezetes beszédét, melynek legismertebb mondata ez volt: „Van egy álmom”.

Joe Biden a Fehér Házban tartott ünnepségen utalt a szombati, rasszista alapú gyilkosságra, aminek három afroamerikai esett áldozatául Floridában egy üzletben.
Az elnök állítása szerint az Egyesült Államokban növekszik a gyűlölet mértéke, amit nem szabad hagyni, és cselekedni kell. „Aki hallgat, cinkosságot vállal” – fogalmazott.
Az eseményen mások között részt vett Martin Luther King Jr. fia és lánya, valamint emberjogi szervezetek képviselői, köztük Al Sharpton tiszteletes, a radikális nézeteiről ismert polgárjogi aktivista.

Joe Biden az évforduló alkalmából a Washington Post napilapban hétfőn megjelent írásában az afroamerikaiak munkanélküliségének csökkenését méltatta, és arra hívta fel a figyelmet, hogy elnöksége alatt 7 milliárd dollárt juttattak az afroamerikaiak által látogatott felsőoktatási intézményeknek.

A szombaton elkövetett floridai lövöldözéssel kapcsolatban azt írta, vissza kell utasítani azt, hogy afroamerikai emberek félelemben éljenek. A floridai hatóságok közölték, hogy egy 21 éves férfi volt az a maszkot viselő fegyveres, aki Jacksonville városában szombat délután egy diszkontüzletben tüzet nyitott a vásárlókra, megölve három afroamerikait. A tettes elbarikádozta magát az üzletben, majd később saját magával is végzett. A vizsgálat megállapította a rasszista indítékot, miután megtalálták  a gyilkos több üzenetét, a vérengzéshez használt gépkarabélyon pedig horogkereszt volt.

Az áldozatokra vasárnap több százan emlékeztek Jacksonville-ben, ahol Ron DeSantis kormányzó is beszédet mondott, amelyben kijelentette, hogy a rasszista alapú erőszaknak nincs helye Floridában.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. február 1.

2022 az emberi jogok tükrében – Az EJEB legfontosabb döntései

Menekültek, racial profiling, push-back, Oroszország, hazatérő terroristák, szakszervezeti jogok – széles a strasbourgi döntések tavalyi palettája. A bírák a nagy horderejű ügyekben általában a felperesek javára döntöttek, erősítve az emberi jogokat.