Ügyvédre is szükség lehet a csok igénylésénél


A közleményben Fülöp Krisztián, a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkája, a Credipass magyarországi vezetője kifejtette: egy-egy hitel vagy támogatás zökkenőmentes igényléséhez a kötelező feltételek előzetes ismerete, a szükséges dokumentáció hiánytalan megléte, valamint a pontos időzítés lesz a kulcs idén. Hozzáértő szakemberek segítségével a folyamat határidőn belül sikerrel zárulhat. Felhívták a figyelmet, hogy különösen a csok esetében lehetnek rejtett buktatók. Példaként említették, hogy a csok pozitív elbírálásához legtöbb esetben 180 napos társadalombiztosítási jogviszony szükséges, maximum 30 napos megszakítással. A folyamatos munkaviszony mellett…

A közleményben Fülöp Krisztián, a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkája, a Credipass magyarországi vezetője kifejtette: egy-egy hitel vagy támogatás zökkenőmentes igényléséhez a kötelező feltételek előzetes ismerete, a szükséges dokumentáció hiánytalan megléte, valamint a pontos időzítés lesz a kulcs idén. Hozzáértő szakemberek segítségével a folyamat határidőn belül sikerrel zárulhat.

Felhívták a figyelmet, hogy különösen a csok esetében lehetnek rejtett buktatók. Példaként említették, hogy a csok pozitív elbírálásához legtöbb esetben 180 napos társadalombiztosítási jogviszony szükséges, maximum 30 napos megszakítással. A folyamatos munkaviszony mellett fontos, hogy a belátható időn belül hitelfelvételt tervező ügyfél ne váltson munkahelyet. Ebben az esetben ugyanis a 30 napos felmondási idővel, az új helyen pedig a minimum 3 hónapos próbaidővel számolva, legalább 4 hónapig nem adható be az igénylés.

Elengedhetetlen feltétel még a megfelelő jövedelem igazolása, a büntetlen előélet, valamint a köztartozás-mentesség. Utóbbi miatt az érintetteknek javasolják, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól kérjenek nullás igazolást.

Ezen felül fontos tudni, hogy néhány banknál már az újszülött gyermek esetében is be kell mutatni a személyi igazolványt, míg máshol elegendő lehet a születési anyakönyvi kivonat is. A közös, azonos címen lévő lakcímkártya is a legtöbb esetben teljesítendő feltétel.

Kiemelték, hogy a csok igénylésénél a kiválasztott ingatlannak is eleget kell tennie a banki feltételeknek.

Nehezítheti még az ügyintézést az év végi hajrá is, hiszen a decemberben karácsonyi szünetet tartó ügyfélszolgálatok, hivatalok is lassíthatják a folyamatokat.

Mindezek miatt érdemes időben elkezdeni az ingatlankeresést és megtalálni hozzá a megfelelő szakértői gárdát, hiszen ezzel idén akár tízmilliókat spórolhat a család – ismertette közleményében a Duna House.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

Magyarország tovább erősítette pozícióját az uniós igazságügyi eredménytáblán

Az Európai Bizottság közzétette az Európai Igazságügyi Eredménytábla 2024 című kiadványát. Az összefoglaló az Európai Unió jogállamisági eszköztárának részeként éves áttekintést nyújt az igazságszolgáltatási rendszerek hatékonyságára, minőségére és függetlenségére vonatkozó mutatókról. Célja, hogy objektív, megbízható és összehasonlítható adatokkal segítse a tagállamokat nemzeti igazságügyi rendszereik hatékonyságának javításában. Jelentőségét növeli, hogy az uniós igazságügyi eredménytábla az éves jogállamisági jelentés egyik információforrása.

2024. július 19.

MOKK: gyakran kérnek egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot a bérbeadók

A felvételi ponthatárok kihirdetésével ismét kezdetét veszi a lakáskeresési roham az egyetemi városokban. A bérbeadók jellemzően két- vagy háromhavi kaucióval biztosítják be magukat arra az esetre, ha a bérlőnek tartozása keletkezik vagy kárt tesz az ingatlanban. Ugyanakkor probléma esetén az számít leginkább, hogy készült-e közjegyzői okirat, amely nélkül csak hosszú és költséges pereskedéssel tudják a bérbeadók az igényünket érvényesíteni – hívta fel a figyelmet pénteken kiadott ismeretterjesztő írásában a  Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).