Az Európa Tanács az emberi jogi bíróság ítéleteinek végrehajtására szólította fel tagországait


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európa Tanácshoz (ET) tartozó tagállamoknak teljes mértékben be kell tartaniuk az Emberi Jogok Európai Egyezményének rendelkezéseit, és végre kell hajtaniuk az ET felügyelete alatt működő Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) ítéleteit – jelentette ki az Európa Tanács főtitkára az emberi jogok nemzetközi napja alkalmából.

Marija Pejcinovic Buric közleményében hangsúlyozta: minden eddiginél határozottabban ki kell állni az emberi jogok mellett, ugyanis – mint fogalmazott – „nehéz, kihívásokkal teli időkben csábító lehet az államok számára, hogy fontolóra vegyék az emberi jogok védelmének enyhítését”.

Kijelentette: Európának jelenleg számos kihívással kell szembenéznie. Ilyen a koronavírus-járvány, az illegális migráció, az éghajlatváltozás, illetve az olyan jelentős társadalmi problémák, mint az egyre növekvő vallási intolerancia, a rasszizmus, a diszkrimináció és a nők ellen irányuló erőszak.

Emlékeztetett: a 71 éve elfogadott Emberi Jogok Európai Egyezményének célja, hogy segítse a nemzeti hatóságokat abban, hogy az emberek alapvető emberi jogait minden körülmények között tiszteletben tartsák. Az Emberi Jogok Európai Bíróságának több mint 20 ezer ítélete és azok végrehajtása pedig számos javulást hozott az Európa Tanács 47 tagállamában. Hatással volt egyebek mellett az egyenlőségre, az elfogadásra, a megkülönböztetésmentességre, tágabb értelemben az egész társadalom javát szolgálta – mondta.

emberi jogok„Most, amikor jelentős nyomás nehezedik az emberi jogokra, a demokráciára és a jogállamiságra, minden eddiginél fontosabb hűnek maradni az emberi jogi egyezményben foglalt értékekhez, és biztosítani az emberi jogi bíróság ítéleteinek gyors és hatékony végrehajtását” – tette hozzá a strasbourgi székhelyű Európa Tanács főtitkára.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a világnap alkalmából közzétett nyilatkozatában bejelentette: az EU Globális Európa, Emberi Jogok és Demokrácia névvel programot indít 1,5 milliárd euró értékben az egyetemes értékek előmozdítására.

A program a 2021-2027 közötti időszakban hivatott erősíteni az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok, a demokrácia és a jogállamiság előmozdítását és védelmét, valamint a civil társadalmi szervezetek és az emberi jogok védelmezőinek munkáját világszerte. Meghirdetett szándéka szerint a program hozzájárul az emberi jogok egyetemességéhez és védelméhez, erősíti a jogállamiságot, az emberi jogok megsértése és az azzal összefüggő visszaélések elszámoltathatóságát, védelmezi az alapvető szabadságjogok teljes körű és hatékony gyakorlását, beleértve a véleménynyilvánítás szabadságát, támogatva a független újságírást és a médiát is.

A program bármely, EU-n kívüli országban és globális szintéren támogathat tevékenységeket, kiegészítve ezzel más uniós programokat helyi, országos és regionális szinten – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Az Európai Bizottság jelentése a Digitális évtized szakpolitikai program időarányos teljesítéséről

A Bizottság a mai napon közzétette a digitális évtized helyzetéről szóló második jelentést, amely átfogó áttekintést nyújt a Digitális évtized szakpolitikai program által 2030-ra kitűzött digitális célkitűzések és célok elérése terén elért eredményekről. A jelentést idén első alkalommal kíséri a tagállamok által benyújtott, a digitális évtizedre vonatkozó nemzeti stratégiai ütemtervek elemzése, amely részletezi az EU digitális átalakulásához való hozzájárulás érdekében tervezett nemzeti intézkedéseket, intézkedéseket és finanszírozást.

2024. július 12.

Július 15-től ítélkezési szünet a bíróságokon és az Alkotmánybíróságon

2024. július 15. és augusztus 20. között ítélkezési szünetet tartanak a bíróságok. Az ítélkezési szünet időtartama alatt a bíróságok – főszabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat. Az Alkotmánybíróságon július 22-től augusztus 30-ig tart az ítélkezési szünet. Az egyes kormányzati igazgatási szervek, hivatalok is tarthatnak igazgatási szünetet.