Az Európa Tanács az emberi jogi bíróság ítéleteinek végrehajtására szólította fel tagországait


Az Európa Tanácshoz (ET) tartozó tagállamoknak teljes mértékben be kell tartaniuk az Emberi Jogok Európai Egyezményének rendelkezéseit, és végre kell hajtaniuk az ET felügyelete alatt működő Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) ítéleteit – jelentette ki az Európa Tanács főtitkára az emberi jogok nemzetközi napja alkalmából.

Marija Pejcinovic Buric közleményében hangsúlyozta: minden eddiginél határozottabban ki kell állni az emberi jogok mellett, ugyanis – mint fogalmazott – “nehéz, kihívásokkal teli időkben csábító lehet az államok számára, hogy fontolóra vegyék az emberi jogok védelmének enyhítését”.

Kijelentette: Európának jelenleg számos kihívással kell szembenéznie. Ilyen a koronavírus-járvány, az illegális migráció, az éghajlatváltozás, illetve az olyan jelentős társadalmi problémák, mint az egyre növekvő vallási intolerancia, a rasszizmus, a diszkrimináció és a nők ellen irányuló erőszak.

Emlékeztetett: a 71 éve elfogadott Emberi Jogok Európai Egyezményének célja, hogy segítse a nemzeti hatóságokat abban, hogy az emberek alapvető emberi jogait minden körülmények között tiszteletben tartsák. Az Emberi Jogok Európai Bíróságának több mint 20 ezer ítélete és azok végrehajtása pedig számos javulást hozott az Európa Tanács 47 tagállamában. Hatással volt egyebek mellett az egyenlőségre, az elfogadásra, a megkülönböztetésmentességre, tágabb értelemben az egész társadalom javát szolgálta – mondta.

“Most, amikor jelentős nyomás nehezedik az emberi jogokra, a demokráciára és a jogállamiságra, minden eddiginél fontosabb hűnek maradni az emberi jogi egyezményben foglalt értékekhez, és biztosítani az emberi jogi bíróság ítéleteinek gyors és hatékony végrehajtását” – tette hozzá a strasbourgi székhelyű Európa Tanács főtitkára.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a világnap alkalmából közzétett nyilatkozatában bejelentette: az EU Globális Európa, Emberi Jogok és Demokrácia névvel programot indít 1,5 milliárd euró értékben az egyetemes értékek előmozdítására.

A program a 2021-2027 közötti időszakban hivatott erősíteni az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok, a demokrácia és a jogállamiság előmozdítását és védelmét, valamint a civil társadalmi szervezetek és az emberi jogok védelmezőinek munkáját világszerte. Meghirdetett szándéka szerint a program hozzájárul az emberi jogok egyetemességéhez és védelméhez, erősíti a jogállamiságot, az emberi jogok megsértése és az azzal összefüggő visszaélések elszámoltathatóságát, védelmezi az alapvető szabadságjogok teljes körű és hatékony gyakorlását, beleértve a véleménynyilvánítás szabadságát, támogatva a független újságírást és a médiát is.

A program bármely, EU-n kívüli országban és globális szintéren támogathat tevékenységeket, kiegészítve ezzel más uniós programokat helyi, országos és regionális szinten – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. június 27.

Egyszerűbbé vált a társasházi parkolóhelyek adásvétele

Májusi hatállyal jelentős változás lépett életbe a teremgarázsokban található parkolóhelyek nyilvántartása, illetve azok sokszor nehézkes és bonyolult adásvétele tekintetében – derül ki a DLA Piper Hungary közleményéből.