Bejegyzések Emberi Jogok Európai Bírósága címkével

2022. december 20. Napi

EJEB: nem sértette a véleményszabadsághoz való jogot Zemmour elmarasztalása

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden kihirdetett ítélete szerint Franciaország nem sértette meg a véleményszabadsághoz való jogot, amikor egy 2016-os televíziós műsorban tett kijelentései miatt pénzbüntetést szabtak ki Éric Zemmour francia publicistára, volt elnökjelöltre a franciaországi muzulmán közösség elleni diszkrimináció és vallási gyűlölet szítása vádjával.

Mikortól védő az ügyvéd?
2022. november 9. Szakma

Mikortól védő az ügyvéd?

A védőügyvéd segítségéhez való jog nem a gyanúsítástól illet meg valakit, hanem amikortól a nyomozóhatóságnak valószínűsíthető oka merül fel az adott személy bűncselekményben való részvételével kapcsolatban. Az egyenértékűség elve alapján ez Magyarországon is követendő lenne.

Tranzitzóna már nincs, újabb elmarasztalás még van
2022. szeptember 29. Világjogász

Tranzitzóna már nincs, újabb elmarasztalás még van

A 2015 és 2020 között működő magyar tranzitzóna rengeteg jogi problémát vetett fel, és bár már több mint két éve megszűnt, az EJEB továbbra is ontja magából a Magyarországot elmarasztaló ítéleteket az egyezményt sértő gyakorlat miatt.

2022. augusztus 4. Napi

EJEB: kiutasítható a muszlim prédikátor

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) csütörtökön elutasította a kérelmet, hogy függesszék fel egy Franciaországban élő imám Marokkóba való kiutasítását – tájékoztatott a strasbourgi testület.