Rasszizmus miatt kell mélyen a zsebbe nyúlnia a Teslának


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy megbízott 137 millió dolláros kártérítést kapott a bíróságon, mert a Teslánál munkahelyi rasszizmusnak volt kitéve.

A nagy összegű kártérítés nyomást gyakorol ​​az elektromos járműveket gyártó cégre, amelynek részvényesei csütörtökön szavaznak arról a javaslatról, hogy vizsgálják felül a teljes munkaidős foglalkoztatottak hasonló panaszait.

A nem kötelező érvényű részvényesi határozat felkéri a Tesla igazgatótanácsát, hogy tanulmányozza a vállalat jelenlegi kötelező választottbírósági eljárásának hatását a munkahelyén a zaklatással és diszkriminációval kapcsolatos panaszok tekintetében. A Tesla azonban ellenzi a tervet.

Hétfőn a San Francisco -i szövetségi bíróság megítélte a kártérítés a Tesla volt dolgozójának, Owen Diaznak.

„Az ítélet azt üzeni az amerikai vállalatoknak, hogy meg kell győződniük arról, hogy nem történik náluk rasszista magatartás” – nyilatkozta Lawrence Organ, Diaz úr ügyvédje a Reutersnek.

Diaz úrnak nyilvános tárgyaláson kellett részt vennie, mert a megbízottakat nem kötötte a Tesla kötelező választottbírósági kikötése, amely arra kényszeríti az alkalmazottakat, hogy választott bíróságon oldják meg a vitákat.

A Teslának nem javasolták, hogy eltörölje a kötelező választottbírósági eljárást, mert az „mindkét fél számára előnyös a fair és a gyorsabb döntés lehetőségéve anélkül, hogy hosszas pereskedésbe kellene bocsátkozni”.

rasszizmus

Egyes technológiai vállalatok csökkentették vagy megszüntették a kötelező választottbírósági eljárást. Az Uber és a Lyft már nem írja elő a kötelező választottbírósági eljárást szexuális zaklatás esetén.

A Google 2019 -ben véget vetett a kötelező választottbírósági eljárásnak. Áprilisban a Goldman Sachs Group Inc részvényeseinek közel fele megszavazta a bank kötelező választottbírósági eljárásának felülvizsgálatát.

Szalai Imre, a New Orleans -i Loyola Egyetem jogászprofesszora szerint a Tesla elleni ítélet „megszégyenülést és tudatosságot” teremt a vállalatnál. „A közvélemény tudomásul veszi, hogy a Teslának változtatnia kell, és nagyobb nyomást gyakorol a vállalatra, szemben a bizalmas választottbírósági ítélettel, amellyel a vállalat el tudja tussolni a hasonló ügyeket – tette hozzá.

Az alkalmazottakkal és ügyfelekkel kötött választottbírósági megállapodások gyakorlatilag megakadályozzák őket abban, hogy nyilvánosan harcoljanak a fizetéssel, szexuális zaklatással, faji, fogyatékossági és egyéb megkülönböztetéssel, valamint a termékhibákkal kapcsolatos jogvitákban.

Az Egyesült Államok szövetségi és állami bíróságain mintegy 100 olyan ügy van, ahol a Tesla választottbírósági eljárást kényszerített ki, beleértve a foglalkoztatás, a személyi sérülés és a szerződéses ügyek miatt indult pereket -derül ki a Westlaw-ügy adataiból, amelyet a Reuters elemzett.

Kristin Hull, a Nia Impact Capital vezérigazgatója, aki benyújtotta a választottbíróság felülvizsgálatára vonatkozó állásfoglalást, azt mondta, a hétfői ítélet hozzájárulhat a kezdeményezés támogatottságának növeléséhez.

Hasonló kezdeményezésre tavaly mindössze a részvényesek 27% -a szavazott. Elon Musk a Tesla részvényeinek 23,1% -ával rendelkezik. „Ez riasztó” – fogalmazott a Reutersnek az ítélet után. „Ez óriási márkakockázatot jelent a Tesla számára, ha ilyen esetek vannak.” A Tesla tiszta szállítási adataival népszerű befektetés lett a környezetvédelmi, szociális és kormányzási befektetők számára. „Ez sok környezetvédelmi befektetőt meglepett, és nem örülnek” – tette hozzá.

A Nia Impact Capital megpróbálta megkörnyékezni a BlackRock Inc-t a Tesla egyik nagyrészvényesét, amely tavaly a megszüntetés ellen szavazott. A BlackRock nem kívánt nyilatkozni.

A Tesla közleményben tudatta, hogy Diaz úr esete óta alkalmazottakat vettek fel a panaszok kivizsgálására és az esélyegyenlőség előmozdítására. A bírósági ítélet utáni blogbejegyzésben a Tesla alelnöke, Valerie Capers Workman azt írta, hogy „továbbra is emlékeztetni fogunk mindenkit, aki belép a Teslához dolgozni, hogy a diszkriminatív rágalmakat – függetlenül attól, hogy mi a szándékuk vagy ki használja őket – nem toleráljuk.” Az Institutional Shareholder Services (ISS) and Glass Lewis tanácsadócégek egyaránt azt ajánlották a befektetőknek, hogy támogassák a javaslatot, akárcsak tavaly.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. december 5.

A megújuló energia támogatásának főbb kérdései

Az EUB egy lett jogvita nyomán a többletvillamos-energia értékesítési díjának megállapítását érintő esetleges (vélt vagy valós) állami támogatás kérdésében hozott döntést.

2023. november 28.

Árdrágító versenyjogsértés – Mikor perelhet az EU-s károsult?

A tagállamok és az EU versenyjogi rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatos uniós irányelv időbeli hatályának problematikájáról, az ezen alapuló kártérítési kerestek jogszerűségéről döntött a luxembourgi bíróság. Az ítélet számos hasonló, a nemzeti bíróságok előtt zajló ügyben is irányadó lehet.

2023. november 21.

Ha van kendője az a baj, ha nincs, az – Burka az iskolában

A szerző az alábbi cikkében az iskolai fejkendő hordásról szóló németországi vitáról értekezik. A Szövetségi Alkotmánybíróság két évtizede ítéletet hozott a muszlim fejkendő ügyében. A társadalmi konfliktus azonban azóta is tart. Nemrégiben egy berlini döntés korbácsolta fel az indulatokat.