Rasszizmus miatt kell mélyen a zsebbe nyúlnia a Teslának


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy megbízott 137 millió dolláros kártérítést kapott a bíróságon, mert a Teslánál munkahelyi rasszizmusnak volt kitéve.

A nagy összegű kártérítés nyomást gyakorol ​​az elektromos járműveket gyártó cégre, amelynek részvényesei csütörtökön szavaznak arról a javaslatról, hogy vizsgálják felül a teljes munkaidős foglalkoztatottak hasonló panaszait.

A nem kötelező érvényű részvényesi határozat felkéri a Tesla igazgatótanácsát, hogy tanulmányozza a vállalat jelenlegi kötelező választottbírósági eljárásának hatását a munkahelyén a zaklatással és diszkriminációval kapcsolatos panaszok tekintetében. A Tesla azonban ellenzi a tervet.

Hétfőn a San Francisco -i szövetségi bíróság megítélte a kártérítés a Tesla volt dolgozójának, Owen Diaznak.

„Az ítélet azt üzeni az amerikai vállalatoknak, hogy meg kell győződniük arról, hogy nem történik náluk rasszista magatartás” – nyilatkozta Lawrence Organ, Diaz úr ügyvédje a Reutersnek.

Diaz úrnak nyilvános tárgyaláson kellett részt vennie, mert a megbízottakat nem kötötte a Tesla kötelező választottbírósági kikötése, amely arra kényszeríti az alkalmazottakat, hogy választott bíróságon oldják meg a vitákat.

A Teslának nem javasolták, hogy eltörölje a kötelező választottbírósági eljárást, mert az „mindkét fél számára előnyös a fair és a gyorsabb döntés lehetőségéve anélkül, hogy hosszas pereskedésbe kellene bocsátkozni”.

rasszizmus

Egyes technológiai vállalatok csökkentették vagy megszüntették a kötelező választottbírósági eljárást. Az Uber és a Lyft már nem írja elő a kötelező választottbírósági eljárást szexuális zaklatás esetén.

A Google 2019 -ben véget vetett a kötelező választottbírósági eljárásnak. Áprilisban a Goldman Sachs Group Inc részvényeseinek közel fele megszavazta a bank kötelező választottbírósági eljárásának felülvizsgálatát.

Szalai Imre, a New Orleans -i Loyola Egyetem jogászprofesszora szerint a Tesla elleni ítélet „megszégyenülést és tudatosságot” teremt a vállalatnál. „A közvélemény tudomásul veszi, hogy a Teslának változtatnia kell, és nagyobb nyomást gyakorol a vállalatra, szemben a bizalmas választottbírósági ítélettel, amellyel a vállalat el tudja tussolni a hasonló ügyeket – tette hozzá.

Az alkalmazottakkal és ügyfelekkel kötött választottbírósági megállapodások gyakorlatilag megakadályozzák őket abban, hogy nyilvánosan harcoljanak a fizetéssel, szexuális zaklatással, faji, fogyatékossági és egyéb megkülönböztetéssel, valamint a termékhibákkal kapcsolatos jogvitákban.

Az Egyesült Államok szövetségi és állami bíróságain mintegy 100 olyan ügy van, ahol a Tesla választottbírósági eljárást kényszerített ki, beleértve a foglalkoztatás, a személyi sérülés és a szerződéses ügyek miatt indult pereket -derül ki a Westlaw-ügy adataiból, amelyet a Reuters elemzett.

Kristin Hull, a Nia Impact Capital vezérigazgatója, aki benyújtotta a választottbíróság felülvizsgálatára vonatkozó állásfoglalást, azt mondta, a hétfői ítélet hozzájárulhat a kezdeményezés támogatottságának növeléséhez.

Hasonló kezdeményezésre tavaly mindössze a részvényesek 27% -a szavazott. Elon Musk a Tesla részvényeinek 23,1% -ával rendelkezik. „Ez riasztó” – fogalmazott a Reutersnek az ítélet után. „Ez óriási márkakockázatot jelent a Tesla számára, ha ilyen esetek vannak.” A Tesla tiszta szállítási adataival népszerű befektetés lett a környezetvédelmi, szociális és kormányzási befektetők számára. „Ez sok környezetvédelmi befektetőt meglepett, és nem örülnek” – tette hozzá.

A Nia Impact Capital megpróbálta megkörnyékezni a BlackRock Inc-t a Tesla egyik nagyrészvényesét, amely tavaly a megszüntetés ellen szavazott. A BlackRock nem kívánt nyilatkozni.

A Tesla közleményben tudatta, hogy Diaz úr esete óta alkalmazottakat vettek fel a panaszok kivizsgálására és az esélyegyenlőség előmozdítására. A bírósági ítélet utáni blogbejegyzésben a Tesla alelnöke, Valerie Capers Workman azt írta, hogy „továbbra is emlékeztetni fogunk mindenkit, aki belép a Teslához dolgozni, hogy a diszkriminatív rágalmakat – függetlenül attól, hogy mi a szándékuk vagy ki használja őket – nem toleráljuk.” Az Institutional Shareholder Services (ISS) and Glass Lewis tanácsadócégek egyaránt azt ajánlották a befektetőknek, hogy támogassák a javaslatot, akárcsak tavaly.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.