Bejegyzések Alkotmánybíróság címkével

2023. november 20. Napi

A TASZ Alkotmánybírósághoz fordul a szolidaritási tüntetések betiltásának ügyében

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet alkotmánybírósági panaszt terjeszt elő azzal a kúriai döntéssel szemben, amely nem találta jogsértőnek, hogy a rendőrség a bizonyítékok ellenére feltételezésekre alapozza a gázai konfliktus áldozatai melletti szolidaritási tüntetések betiltását. A TASZ szerint a rendőrség és a Kúria döntése azt jelenti, hogy ma Magyarországon nincs lehetőség a palesztin civil áldozatok melletti szolidaritásból és a békéért tüntetni. A jogvédő szervezet rámutat, hogy a döntés alapján tüntetésen most csak egyféle véleményt lehet kifejezni, így azonban nem lehetséges a valódi párbeszéd a közügyekről.

2023. november 20. Napi

Marad a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés eddigi szigorú szabályozása

Az Alkotmánybíróság csaknem háromévi előkészítés után nem ment bele annak az izgalmas alkotmányjogi kérdésnek az értelmezésébe, hogy a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés milyen elvi feltételek teljesülésekor nem sérti a kínzás, embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmát. A visszautasítás azért is furcsa, mert az Alaptörvény egyszerre tartalmazza a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabásának lehetőségét, de a kínzás, embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmát is. Az ombudsman indítványa alapján azonban a határozatot aláíró 13 alkotmánybíró közül egyedül Szabó Marcel szerette volna ezt a kérdést tisztázni.

Ötödszörre rendezik meg az AB§ZI(M) – Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Versenyt
2023. október 11. A jövő jogásza

Ötödszörre rendezik meg az AB§ZI(M) – Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Versenyt

A tavaszi elődöntők után a legjobb 13 csapat jutott tovább az AB§ZI(M) – Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny novemberi döntőjébe, amely az Alkotmánybíróságon fog lezajlani 2023. november 23-án. Egy alkotmánybírósági ülés szimulációja keretében egy fiktív alkotmányjogi panasz eldöntéséről fognak vitázni a döntősök.

Jogszabályfigyelő 2023 – 37. hét
2023. szeptember 18. Szakma

Jogszabályfigyelő 2023 – 37. hét

Alábbi cikkünkben, tekintettel arra, hogy a 2023/128–131. számú Magyar Közlönyökben szakmai közérdeklődésre számot tartó újdonság nem jelent meg, az Alkotmánybíróság honlapján megjelent közlemények, tájékoztatók közül válogattunk.

2023. július 21. Napi

Az Ab megsemmisítette a Kúria népszavazással kapcsolatos döntését és alkotmányellenesnek mondta az állami építési törvényt

Az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette a Kúria döntését, amely a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) öt népszavazási kérdése közül kettőt hitelesített. Alkotmányellenes az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény köztársasági elnök által kifogásolt része, ezért a törvény nem léphet életbe – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) csütörtökön közzétett határozatában.