Szakszervezetek üdvözölték az Alkotmánybíróság határozatát a kollektív szerződéssel összefüggő egyik szabályról


A szakszervezetek üdvözölték az Alkotmánybíróság szerdai határozatát, amelyben alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a Munka törvénykönyvének a kollektív szerződéskötést szabályozó paragrafusának egy részét – tájékoztatta a Munkástanácsok Országos Szövetsége csütörtökön.

Közleményük szerint az Alkotmánybíróság rögzítette, hogy a kollektív szerződés megkötését követően a reprezentativitáshoz szükséges taglétszámot szerzett szakszervezetek számára csak tanácskozási jogot biztosító szabályozás ésszerűtlen különbségtételt tett a szakszervezetek között.

A szakszervezeti értelmezés szerint az Alkotmánybíróság határozata világos üzenetet tartalmaz: a jövőben jogosultak lesznek a kollektív szerződés módosítására vagy akár felmondására is.

Szabó Imre Szilárd, a Munkástanácsok ügyvezető alelnöke a szakszervezetek közös sikerének nevezte, hogy a magyar kollektív munkajogi szabályozás „egyik legabszurdabb szabálya” szűnik meg – áll a közleményben.

Barsi Balázs, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke szerint a döntés nyomán immár teljes jogú tagként és megkerülhetetlen szereplőként vesznek részt a MÁV-Volán csoport munkaügyi kapcsolatainak alakításában.

Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke – utalva a tavalyi munkabeszüntetésre – elmondta: az Alkotmánybíróság döntése nagy önbizalmat ad abban, hogy a Volánbusznál jövőre megfogalmazott 25 százalékos bérkövetelés elérése céljából szervezett esetleges sztrájk megtartását nem gátolhatja egy nélkülük kötött bérmegállapodás.

Az Alkotmánybíróság szerdai határozatában a törvény érintett szövegrészének megsemmisítéséről rendelkezett, továbbá elrendelte a megsemmisített rendelkezés alkalmazási tilalmát minden folyamatban lévő perben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek