GVH: Indokolt a versenytörvény egyes módosításainak halasztása


A Gazdaság Versenyhivatal (GVH) egyetért a versenytörvény egyes tervezett módosításainak elhalasztásával. A GVH elnöke a széleskörű szakmai konzultáció lefolytatása érdekében versenypártolási munkacsoport létrehozását kezdeményezte, annak érdekében, hogy a minden érintett számára megnyugtató garanciák beépülhessenek a tervezett rendelkezésekbe.

2024. április 2-án nyújtotta be a Kormány az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely számos ponton tervezte módosítani a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvényt (Tpvt.), a versenytörvényt is. A beterjesztett törvényjavaslat, többek között német minta alapján, tartalmazta az alapvető jelentőségű vállalkozásra vonatkozó rendelkezés bevezetését, amely preventív megközelítéssel segítheti a GVH gyors és hatékony beavatkozását versenytorzítás esetén.

A GVH elnöke a Kossuth Rádió április 5-i adásában felhívta a figyelmet, hogy a nemzeti versenyhatóság minden esetben az érintett piacok szereplőivel együttműködve, széles körű konzultáció alapján alakítja ki a jogalkalmazói gyakorlatát, amelyet aztán közleményben tesz közzé.

Rigó Csaba Balázs az Országgyűlés Törvényalkotási bizottságának mai ülésén elhangzottakra reagálva rámutatott: „a Gazdasági Versenyhivatal minden esetben a lehető legszélesebb körű szakmai konszenzusra törekszik a tevékenységét meghatározó jogszabályokról, illetve azok gyakorlati alkalmazásáról. A versenytörvény egyes tervezett módosításairól indokolt a további, széleskörű szakmai konzultáció azért, hogy a minden érintett számára megnyugtató, megfelelő garanciák beépülhessenek a tervezett rendelkezésbe. Hozzátette: „a Versenyhivatalra eddig is számíthattak a magyar emberek és vállalkozások és ez a jövőben sem lesz másként. A GVH sosem élt vissza a hatásköreivel és a joggal.”

A GVH elnöke a széleskörű szakmai konzultáció lefolytatása érdekében versenypártolási munkacsoport létrehozását kezdeményezte, az érintett jogalkotók, szaktárcák, illetve az érintett piaci szereplők, vállalkozások és képviselőik bevonásával. A szakmai konzultációk rövidesen megkezdődhetnek.

Forrás: GVH Közszolgálati kommunikációs Iroda


Kapcsolódó cikkek

2024. június 12.

Katonák is taníthatnak a közoktatásban

Szigorítanák az iskolai mobilhasználatot, könnyebb lenne örökbe fogadni a kórházban hagyott csecsemőket és októbertől Budapesten is az Országos Mentőszolgálat venné át a fővárosi ügyeleti ellátást – ezt emeli ki a hétfőn benyújtott, kedden elfogadott salátatörvény rendelkezéseiből a Telex.